Гаспром: Јужни ток ће коштати око 15,5 милјарди евра

МОСКВА – Изградња гасовода Јужни ток коштаће око 15,5 милијарди евра, наводи мjесечно издање Гаспром. Изградња морског дијела гасовода коштаће око 10 милијарди евра, а копнени дио коштаће око 5,5 милијарди евра, пише издање компаније. Наводи се да ће ефикасност пројекта у многоме зависити од тога да ли ће ЕУ направити искључење из правила и […]

уторак, новембар 30, 2010 / 16:01

МОСКВА – Изградња гасовода Јужни ток коштаће око 15,5 милијарди евра, наводи мjесечно издање Гаспром.

Изградња морског дијела гасовода коштаће око 10 милијарди евра, а копнени дио коштаће око 5,5 милијарди евра, пише издање компаније.

Наводи се да ће ефикасност пројекта у многоме зависити од тога да ли ће ЕУ направити искључење из правила и одустати од принципа да приступ гасоводу имају и треће стране.

То би, према писању листа Гаспром, омогућило власнику гасовода да током одређеног периода располаже правом ексклузивног коришћења укупне снаге.

Будући магистрални гасовод Јужни ток, заједнички пројекат Гаспрома и италијанског Енија, требало би да преноси руски гас испод Црног мора, цјевоводом дугачким 900 километара, до Бугарске и преко Србије до других европских земаља.

Капацитет гасовода требало би да буде 63 милијарде кубних метара годишње, изградња би требало да почне у 2013. години, а рок за завршетак радова је крај 2015. године.Оставите одговор