Човић и Лагумџија обавили инвентуру ставова

САРАЈЕВО – Делегације СДП БиХ и ХДЗ БиХ усагласиле су данас у Сарајеву да је неопходно што прије формирати власт у БиХ, за шта они који је чине морају договорити основна начела како би се што прије ухватили у коштац са свим социјалним и економским питањима, али и промјенама Устава БиХ. Предсједници СДП БиХ и […]

уторак, новембар 30, 2010 / 15:00

САРАЈЕВО – Делегације СДП БиХ и ХДЗ БиХ усагласиле су данас у Сарајеву да је неопходно што прије формирати власт у БиХ, за шта они који је чине морају договорити основна начела како би се што прије ухватили у коштац са свим социјалним и економским питањима, али и промјенама Устава БиХ.

Предсједници СДП БиХ и ХДЗ БиХ Златко Лагумџија и Драган Човић оцијенили су да је данашњи сусрет био прилика за инвентуру ставова ових странака.

Лидер ХДЗ БиХ истакао је након састанка да су двије странке сагласне да је неопходно обезбиједити пуну уставну равноправност свих народа који живе у БиХ.

"Што се тиче Устава, наш став је исти и заговарамо га већ пуних шест година у идентичној форми, јер желимо уставну једнакост и дали смо приједлог организације", рекао је Човић.

Човић и Лагумџија су констатовали да двије странке не дијеле ставове када је ријеч о функцији предсједавајућег Савјета министара БиХ.

ХДЗ БиХ сматра да, према неписаном правилу, та функција припада њима, док СДП сматра да супротно, јер је, како је рекао Лагумџија, СДП и хрватска странка.

"На питање да ли сте направили коалицију одговор је не. Ми смо у фази разговора, а да би могли преговарати потребно је неке ствари уставноправне и програмске природе ставити на папир", рекао је Лагумџија.

Он је истакао да СДП неће пристати да буде дио националне коалиције "два плус два плус два", као и цртање нових карата на етничком принципу које одвлачи од проблема које је могуће рјештити у овом тренутку.

"Ми још не разговарамо о министрима, јер је прерано о томе говорити. Није одговорно причати о томе док не разјаснимо шта ћемо радити", рекао је Лагумџија.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *