Ганди сијече руке

УТАР ПРАДЕШ – Индијска полиција ухапсила је праунука индијског премијера Џавахарлала Нехруа због његових наводних "горљивих изјава против муслимана". Полиција је у пуцала у ваздух и пендрецима ударала масу од најмање 10 000 људи, присталица Варуна Гандија, који је ухапшен у Утар Прадешу, на сјеверу земље. Хапшење Гандија, припадника моћне индијске династије Нехру-Ганди и изборног […]

субота, 28 марта, 2009 / 20:51

УТАР ПРАДЕШ – Индијска полиција ухапсила је праунука индијског премијера Џавахарлала Нехруа због његових наводних "горљивих изјава против муслимана".

Полиција је у пуцала у ваздух и пендрецима ударала масу од најмање 10 000 људи, присталица Варуна Гандија, који је ухапшен у Утар Прадешу, на сјеверу земље.

Хапшење Гандија, припадника моћне индијске династије Нехру-Ганди и изборног кандидата националистичке хиндустичке опозиционе Баратија Џаната партије (БЈП), могло би за ту странку да буде веома неугодно пред опште изборе у априлу и мају.

Индијски медији нашироко су преносили Гандијев говор на једној локалној телевизији у коме је он наводно запријетио да ће "одсјећи руке онима који науде Индусима" и отворено је упоредио свог ривалског муслиманског канидата са Осамом бин Ладеном.

Ганди (29), који је за разлику од већине припадника своје породице, одлучио да не приступи владајућој индијској Конгресној партији, сматра да је снимак његовог говора искоришћен као дио политичке завјере да се "упрља слика о њему".

"Спреман сам да идем у затвор. Дошао сам овдје да подигнем морал свом народу", рекао је Ганди присталицама прије хапшења.

Индијска изборна комисија тражила је од БЈП да се одрекне Гандија као кандидата и додала је да ће надгледати кампњу њених будућих кандидата.

Један истражни полицајац рекао је да ће Ганди остати у притвору до понедјељка, када ће бити одлучено о његовој кауцији.Оставите одговор