ФЗО јавља: Побољшана доступност медицинске рехабилитације

Осигурана лица Фонда здравственог осигурања РС, нарочито лица са инвалидитетом, којима је потребна продужена медицинска рехабилитација од априла ове године ово право ће остваривати на знатно једноставнији начин, а за дјецу која имају индикације ће бити омогућена рехабилитација сваке године.

четвртак, март 1, 2018 / 14:43

Ово је предвиђено новим Правилником о условима и начину остваривања права на продужену медицинску рехабилитацију у специјализованим установама за рехабилитацију, којег је усвојио Управни одбор Фонда.

Новим Правилником Фонд је уважио захтјеве и приједлоге појединих удружења, попут захтјева за поједностављењем процедура, што је првенствено олакшица за лица са инвалидитетом и ампутацијама. Наиме, осигураници са ампутацијама, те параплегијом и тетраплегијом, моћи ће да остваре право на обнову медицинске рехабилитације само на основу упутнице породичног доктора (без приједлога специјалиста). Овим категоријама осигураника је, такође, омогућено да сваке године имају право на медицинску рехабилитацију у трајању од 14 дана. Новим Правилником је предвиђено и да се дјеци до 15 година може одобрити медицинска рехабилитација сваке календарске године, уколико за то постоје индикације.

Значајна новина је и да ће одобравање продужене медицинске рехабилитације, као и заказивање пријема на рехабилитацију, од априла ове године вршити ФЗО РС, како би се свим осигураницима којима је неопходан овај вид здравствене заштите обезбиједила правовремена медицинска рехабилитација. Изузетак су специјализоване здравствене установе за рехабилитацију, попут Завода за продужену медицинску рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић“ и Специјалнe болницe “Мљечаница“, гдје ће пацијенте, као и до сада, на рехабилитацију упућивати породични доктори на приједлог специјалиста.

За разлику од претходног правилника, новина је и да ће се у изузетним ситуацијама рехабилитација моћи одобрити и у случају да се ради о обољењу или стању за којег није по Правилнику предвиђена продужена медицинска рехабилитација, уколико љекари потврде да је рехабилитација неопходна и да ће дати позитивне резултате. У овим случајевима одлуку ће доносити комисија Фонда, без обзира у коју се установу упућује осигураник.

Поменутим новинама Фонд настоји да побољша доступност продужене медицинске рехабилитације свим осигураницима којима је она неопходна, али и да унаприједи контролу кориштења овог права.

Подсјећамо, сада осигуранике на медицинску рехабилитацију упућују и термин пријема договарају породични доктори, на препоруке надлежних доктора специјалиста. Нови правилник предвиђа да се захтјев за рехабилитацију у центрима са којима ФЗО РС има уговоре о пружању услуга рехабилитације, са приједлогом и другом потребном документацијом, предаје у ФЗО РС, гдје ће посебна комисија одлучивати о овом праву (изузетак је, као што је већ поменуто, упућивање у здравствене установе за рехабилитацију- Завод “Др Мирослав Зотовић“ и Болница Мљечаница). Комисија Фонда ће одређивати и дужину трајања рехабилитације, а не установа у којој се рехабилитација спроводи. У случају да се пацијент директно из болнице премјешта у установу за рехабилитацију, о томе су здравствене установе обавезне да обавијесте Фонд.

Осигураници који су добили термин и започели коришћење рехабилитације до почетка примјене новог правилника, рехабилитацију ће обавити у складу са ранијим правилником. Правилником је, између осталог, дефинисано код којих индикација се одобрава медицинска рехабилитација, процедура одобравања, Листа болести, болесних стања и посљедица повреда за кориштење продужене медициснке рехабилитације и друго.

Правилник о условима и начину остваривања права на продужену медицинску рехабилитацију у специјализованим установама за рехабилитацију почиње са примјеном од 1. априла ове године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *