Фронтал.СРБ честита јубилеј Гласу Српске

Честитамо, јер немамо коме другом. Фронтал и Глас, вјеровали или не, имају нешто заједничко. Једини у свијету писане ријечи западно од Дрине користимо азбуку и то је знак да наредба Анте Павелића из 1941. још није побиједила!

понедељак, 30 јула, 2018 / 14:40

Има и једна велика разлика. Глас то чини у штампаном облику, док је у сфери виртуалне реалности Фронтал једино гласило у Српској које користи искључиво ћирилицу. Глас Српске се ту додворава претраживачима и кликбејтерима, као што РТРС све програме на страном језику титлује искључиво латиницом, слушајући наређења оглашивача, као да су комерцијална телевизија.

Ми тај луксуз себи не можемо да дозволимо.

Фронтал.СРБ настоји да се за српско писмо и културу у цјелини бори као живо гласило, за разлику од јасно донираних удружења која тобоже штите ћиририлицу, масно фундирани да се друже и изводе ступидне акције, за које нико никад није чуо. Живо гласило подразумијева и независну уређивачку политику, па смо ми у стању у јавном животу једним оглашавањем урадити оно што Глас и РТРС не могу ни четири мјесеца.

Исто тако, Глас Српске би гомилу својих текстова код нас нашао под Латиничење, јер већ неколико година тамо се да срести болест по којој ријечи као НАТО, ОХР или Ајрон Мејдeн, не могу бити писани азбуком. Не да могу – морају!

Но, данас заборављамо на локалполитичке теме и уређивачке политике, те ЧЕСТИТАМО ОД СРЦА ГЛАСУ СРПСКЕ ШТО ЈОШ УВИЈЕК ПОСТОЈИ. Једино захваљујући њему, у штампаној ријечи Српска може оправдати своје име. Других озбиљних новина које излазе на азбуци – нема!

Ситуација је алармантна и налазимо се у завршној фази културног геноцида, када ће искоријењивањем азбуке нестати не само наш културни идентитет, већ ускоро и Срби као народ.

Ми смо још ту и хвала Гласу Српске што нисмо у потпуности сами!9 КОМЕНТАРА

 1. Сваком Србину “на земљи која се у звезде рачуна“ ћирилица мора бити једно и једино писмо. Српски језик, ћирилица, обичаји, традиција, култура, историја… ако то сачувамо, онда има наде да нећемо нестати. Врло мало Срба пише ћирилицом. Влас у РС ништа не чини да заштити и сачува ћирилицу, ћирилица мора бити увијек и на сваком мјесту прва у односу на латиницу. Није се лаком извући испод комунистичке и латинске кабанице. Зна се који је први закон донесен у НДХ, а то ни мало није случајно.

  1. По оној „свако зло за неко добро“, да се примијетити да су по друштвеним мрежама по налогу црвених, многи њихови пропагатори одскора почели користити ћирилицу, али по налогу.
   Има ту и комичних ситуација, али ако, нека се закачи и прихвати бар 5%, добро. Осталих 95% ће се после октобра вратити „себи“ то је сигурно…шта’ш

  1. Ti se gubiš od bolesne mržnje.
   Nešto kontam jel iko ikada vidio Zavisne novine ćirilicom ispisan.
   Dobar i tačan komentar usereš mržnjom prema svemu što je srpsko.

  2. Независне новине су првих година биле на ћирилици, па су промјеном формата и цијене прешке на латиницу уз оправдање да се желе проширити на ФБиХ.

 2. Поздрав мом брату Личанину.

  Морам брате да ти кажем како сам се увјерио да су скоро сви латиничари,ратни и послератни „срби по занимању“ давно прешли у СНСД.

  Исто тако морам са жалошћу да констатујем да код „лијевих“ опција латиница значи као да је то нешто модерно.

  Шта ћеш, идемо у „корак с нараво“, што рекла реклама Фруктала.

 3. Зеисе, зеисе, серуцкаш, ипак захвалан сам што си овдје.

  Да није таквих, још би разне будале мислиле да мисле, па би чак и твоје често више него злонамјерне опсервације,све умотане у оправдану причу против српских лопова и српских историјских промашаја, сматрале нормалним.

Оставите одговор