Французи се повлаче из Авганистана и брже него што су планирали

Француска би могла да повуче борбене трупе из Авганистана брже него што се очекивало, рекао је француски министар спољних послова Лорен Фабијус. "Рекли смо раније да ће до повлачења доћи до краја децембра 2012, али мислим да се то може догодити и раније", рекао је касно синоћ Фабијус за француску телевизију БФМ. У авганистанским провинцијама […]

недеља, 21 октобра, 2012 / 11:49

Француска би могла да повуче борбене трупе из Авганистана брже него што се очекивало, рекао је француски министар спољних послова Лорен Фабијус.

"Рекли смо раније да ће до повлачења доћи до краја децембра 2012, али мислим да се то може догодити и раније", рекао је касно синоћ Фабијус за француску телевизију БФМ.

У авганистанским провинцијама Кабул и Каписа распоређено је 2.500 француских војника, што је значајно мање у односу на 4.000 прије годину дана. Француска је изгубила 88 војника у Авганистану.

"Војници не могу остати заувијек у Авганистану. Једна земља не може осигурати безбједност извана. Авганистанци морају да преузму одговорност", рекао је Фабијус.

Током изборне кампање, француски предсједник Франсоа Оланд, који је изабран у мају, обећао је да ће убрзати повлачење француских војника и окончати га до краја 2012. или годину раније него што је првобитно планирано.

"Дио француског војног персонала остаће у Авганистану, задужени већином за повлачење опреме и обуку авганистанске војске", рекао је он.

Француска ће из Авганистана морати да повуче 14 борбених хеликоптера, више од 900 борбених возила и око 1.500 контејнера са муницијом.

НАТО снаге требало би да повуку већину од 130.000 војника из Авганистна до краја 2014. године.Оставите одговор