Бебек: Бреговића сам довео с брда

Жељко Бебек, који је највећу славу постигао седамдесетих година као пјевач „Бијелог дугмета“, гостујући у емсији „Портрет“ на телевизији ЦМЦ причао је о доласку Горана Бреговића у ову култну групу. Бебек није пропустио прилику да подсјети да је је захваљујући њему Бреговић постао члан легендарног састава. – Онда смо постали задовољни кад смо узели бас […]

недеља, октобар 21, 2012 / 12:08

Жељко Бебек, који је највећу славу постигао седамдесетих година као пјевач „Бијелог дугмета“, гостујући у емсији „Портрет“ на телевизији ЦМЦ причао је о доласку Горана Бреговића у ову култну групу.

Бебек није пропустио прилику да подсјети да је је захваљујући њему Бреговић постао члан легендарног састава.

– Онда смо постали задовољни кад смо узели бас гитаристу с обронака Требевића, био је то Горан Бреговић. Увијек смо говорили да смо га с брда довели у центар града, такав бенд је он тада могао само да сања – изјавио је Бебек.

Поред некадашњег колеге, пјевач је причао и свом дјетињству, као и о односу тадашњег комунистичког режима према музичарима. Тврдећи да се њихов велики утицај на омладину није допао Титу.

– Иако смо имали договорен наступ за Нову годину за огроман новац, Тито је пожелио да чује "Бијело дугме". Преспавали смо у Хрватском народном позоришту из сигурносних разлога, извели пар пјесама и Тито је само одмахнуо руком. Послије тога смо ишли на радне акције, па сад ви процијените – кроз осмјех је испручао Бебек.0 КОМЕНТАРА

 1. Није да морам да коментаришем, али и ти си шљего некуд од Купреса или Шујице, тако да је Бреговићево силажење са Требевића млого безболније, ако ништа ближе:-)

 2. Fala ti, Srbine74, sada mi je jasno otkUUda Bebek sa Tomsonom na proslavi oluje. Moja majka je u onom ratu bila tesko ranjena u borbama oko Kupresa , Sujice, i Zlosela. Teski ustasluk. Inace majka mi je bila borac Prve Krajiske brigade od njenog formiranja u Lamovitoj pod Kozarom pa sve do oslobodjenja.
  Nekad sam se s tim ponosio, danas kazem, nazalost.

 3. Приједоре! Свака част твојој мајци и осталим српским мајкама које су хероји и рађају хероје! Доста више лажи и превара! Ја управо читам стенограме са неких суђења послије Друге Свјетске војне управо са подручја Жељка Бебека… Лицемјерни Бебек је овом изјавом само отворио своју корпу са прљавим вешом. Ген је чудо, а тај крај је и у овом рату пострадао, па зато се људи требају дијелити на људе и нељуде, а не то забашуривати, као ко је из града а ко је шљего однекле:-) Само да се зна одакле је лола која се ето хвали да је грађанин… Видиш, хвала и теби, јер нисам упратио да се дружио са Томсоном из Чавоглава… Комплекси су то Приједоре велики.

 4. Зато што стварно органски не подносим ову музику који споменути ликови креирају.Мислим ту на Бијело дугме.То ми је исто ко овај данашњи турбо-фолк,једнаке (не)квалитете.

 5. Зато што стварно органски не подносим ову музику који споменути ликови креирају.Мислим ту на Бијело дугме.То ми је исто ко овај данашњи турбо-фолк,једнаке (не)квалитете.

 6. хахаха…а ја мислио да мислиш на мене и на приједора:-) А што се тиче њихових пјесама. Чињеница је да их није волио маршал, а и чињеница је да су направили неколико добрих пјесама. Дакле, што се тиче музике, не слажем се. Има ту добрих пјесама. Али ако то гледамо са моралног аспекта, онда је читав роцк енд ролл назадан. А о томе би се дало дискутовати, али не овдје.То је посебна тема:-)

 7. СРбин 74

  Хехе…ма јок.Приједор је однекуд изгмизао,из неке влажне јаме,да је сишао са брда био би подношљивији.

  Да ли их је волио Маршал,не знам…они мени личе на државни пројекат у сфери музике,ту је величање Југославије,мало Срба,Хрвата и муслимана,лагане ноте и текстови за широке масе.Било би чудно да немају неку добру песму,након толико рада.Ајд наведи неку,можда ми се свиди. 😉

  Елем,није ваљда да те забрињавају наручени текстови и плаћени „Уметници“?Текст је трагикомичан.Замисли,црква је „симбол Милошевићеве тираније“.А Слоба комуњара.Уз то,пише да су у њој били британски војници,да не би била срушена.Ко да су и Срби били угрожени…

 8. Може тај шупандер да прича шта хоће о Бреги, ни ја нешто не готивим Бреговића, али у оно вријеме се знало ко је ко. На крају крајева Бреговић после разлаза је и са Исламовићем и са Тифом и даље био фронтмен још увијек успјешног Дугмета, а он нико и ништа, тек понека пјесмица вриједна пажње.

  Из тих година, њиховог почетка, сјећам се како је Брега био таленат не само за музику и своју гитару са два врата, већ и за фудбал, протуро је лопту кроз ноге том кривоногом кретену Бебеку, а ми смо се сви смијали, на шта је Бебек пјенио и пријетио Бреговићу.:P

 9. Ма ни ја ниједног не браним…Управо ми равно до мора, али ме коснуло што Бебек као долази из грађанске опције, а овај је сељак са Требевића, а његови Рашћани су чаршија:-)

  За Бигија… били су идеолози, нема приче. Тај талас је запљуснуо и наше просторе, попут америчког сна, те стонси, дорси, џениска… рецимо пјесме: Да те Богдо не волим; Ево заклећу се; Ипак пожелим неко писмо: Пјесма мом млађем брату; Јер кад остариш; Питају ме за тебе; Селма; Пјесма за малу птицу:-)Мени драге ствари, ваљда зато што сам тада био млад и луд:-) Не могу се одрећи тог дијела прошлости, јер са тим пјесмама сам имао љубави, дешавања разна са друштвом, тако да су то нека пријатна сјећања. Не говорим о идеологијама и о свјетоназорима:-)

 10. Mr Biggy, 21.10.2012. 20:01:07 [54836]
  Да ли их је волио Маршал,не знам…они мени личе на државни пројекат у сфери музике,ту је величање Југославије,мало Срба,Хрвата и муслимана,лагане ноте и текстови за широке масе.Било би чудно да немају неку добру песму,након толико рада.Ајд наведи неку,можда ми се свиди. 😉
  +++++

  Види Већи, право да ти кажем када сагледам тадашњи период, могу да кажем да се баш у том периоду та Југа осјећала у смислу економије…Фабрике, радници, плате, пензије … А онда су дугмићи препознали шта народ жели и то им понудили. дакле, они су искористили тај моменат „сигурног“ живота и гурали идеју Јууугоооосллллааааавииијоооо на нооге… Али како смо брзо устали на ноге лагане, недуго послије смо и сјели, па клекли на кољена и никако да оно барем поново сједнемо:-)Још увијек клечимо, а често и пузимо. Дакле, не говорим о комунизму као идеологији, већ како су дугмићи упали у највећем „прогресу“ Брозових кредита:-) и то искористили на себи својствен начин, што Брега и данас чини, који је мозак у односу и на Тифу, Бебека и Алена…

 11. СРбин

  Селма…јбте,па та песма је стварно дно дна,немој да ме погрешно схватиш,без љутње.

  Видим да су у питању лепа сећања,схватам,против тога се ни не може.Ја немам таквих успомена,срећом,па могу о томе мало објективније и целовитије.Мада,фино је кад има нешто такво.

  Све може инекако,али немој Дорсе у категорију са Стонсима,а са Бијелим дугметом НИКАКО!:):):)

 12. Било је добрих ствари од Дугмета, што јес’ јес’, неке су мазнули од неких западњачких бендова, али као што си ти набројао имали су и својих неколико изузетних пјесама…исто је ту и Заборави ако можеш,успаванка за Радмилу М, кад заборавиш јули, све ће то прекрити рузмарин, сњегови и шаш, пожурите коњи моји,…итд, итд,

 13. bigeru, prijedor je ispod Kozare ponosne,a iz koje si ti jametine, bio prijedor u njoj kada je htio i koliko je htio, kao i drugi . Makar s velikim rizikom, ali ratno doba, vojska ko vojska: sta se nadje.
  Kao , Edit Pjaf, svasta si se nagledao….

 14. СРбин

  Ма да је Брега пре свега бизнисмен и то фантастичан,јасно је ко дан.

  Мени су текстови преједноставни,рок неуверљив,вокали за народњаке…ни по чему посебни,осим по популарности.Кад им додам и тај политички елемент,постају крајње непожељни.Али схватам да су обележили један период,да су људима остале емоције.Али ми имамо тако добрих бендова из тог периода,да је просто невероватно да је неко слушао ово.

  НЕ говорим ни ја о идеологијама,већ ми се иначе не свиђају,а кад додам и тај контекст…беззе.

 15. Мој Бигеру каћеш, ја немам таквих сјећања срећом, а ја ти кажем онда да си много пропустио. Кад остариш, осим што ћеш се молити Богу за своју душу, сјећања ће бити та да ће те ријепити и да ћеш моћи својим унуцима причати и поучавати их искључиво на основу свог искуства и сјећања… Знаш ону…Стари ми је ђедо рек’о… Ја сам само навео талас из САД-а који је запљуснуо и наше просторе, а не о квалитету именованих група.

  Рамстајн – слажем се:-) А Бигеру немој да вријеђаш Приједора! Крајишник је то љути! Са Козаре! Можемо ваљда на овом нашем сајту да имамо минимум културе дијалога:-)

 16. МР БИГИ очигледно си из Србије, па ниси баш толико пратио „босанскохерцеговачку сцену“… А то сам ти и рекао да су дугмићи били за широке народне масе (радничку класу, баш као и лепа брена), рок осредњи, вокали одлични (Тифа),а популарни јер су и циљали обичан свијет а не елиту-краваташе! Краваташи су радије ишли на састанке ЦКСКБиХ-јагњеће бригаде… баш као и данас…Ваљају нам ПИНК, Бају и шаторе… али радничке класе нема, већ незапосленим. Имамо елиту привилегованих и незапослене, а средине нигдје, а ако се назире у траговима онда купи мрвице са елитних столова:-) ето мало и идеологије
  😉

 17. Ni biger ne zna ko je i odakle je. Sada je trenutno nastanjen u anuscentru fircijevom, pa ponekd izadje da se provjetri i da se dezinfikuje alkoholom , ali nazalost, prema sopstvenom priznanju nema granica.

 18. Срећом,да,мислим да имам неке друге успомене,неке друге ствари које су ми квалитетније,оно што носи ово моје време…

  Ја,искрено,не проналазим неку већу разлику између Брене,ПИНК-а и Дугмета,мало другачије запаковани кич и шунд.Нисам из Србије,домаћи сам.

  Елем,приједор је своје испрдио,заторвао сваки покушај смислене конверзације,извређао мене,моју мајку,мртвог оца јер је он „патриота“ и само онако како он мисли је исправно.Болесно ђубре,рекли би неки,али ја мислим да њему треба да се помогне.

 19. Bigeru, kolliko ti mrtvih oceva i sinova vrijedjas svojim gebelsovskim :Heil. A, sjetices se ti cika prijedora ,a lijeka nece biti.
  Majku ti nikada nisam vrijedjao, bozesacuvaj, ja nikada ne zaboravljam derventske Picine parkove i njene akrobacije na travi.

 20. Кажеш:“Срећом,да,мислим да имам неке друге успомене,неке друге ствари које су ми квалитетније,оно што носи ово моје време…“
  ——

  А шта може бити квалитетније од првог пољупца? Прве дјевојке?
  Од одлазака са друштвом на камповање уз гитару, роштиљ, пиво и добре пјесме, лијепи момци, лијепе цуре, од играња фудбала, баскета, од добрих концерата Хаустора, Азре, забрањеног пушења, ЕКВ-а, Одласка у Будимпешту на ДИП ПАРПЛ, море, а још даље… Први одлазак у природу са родитељима и наставак излета у природи, играња у пијеску, жмуре, одлеђених залеђених, игранке, играње билијара, флипера, тобогани, љуљашке…
  Ако то нису квалитетне ствари са аспекта тинејџера, онда не знам какав је твој појам квалитета био у пубертету.Можда играње кладионице и буљење у телетекст (теле гледа у текст!) по вас дан!Не знам:-)

 21. Разговарамо о квалитету музике,а не о разбибригама тинејџера јуче и данас.И спомену баш праве бендове,коначно.

  Ја сам радио или радим многе од тих и неке друге ствари.Ником није забрањено ништа од тога.

  Ко да данас нема девојака или тобогана.

 22. Ало дечко! О чему причаш? тема и то? ја не разумијем? Ево да те подсјетим…Читај шта пишеш!

  Mr Biggy, 21.10.2012. 21:04:43 [54860]

  Срећом,да,мислим да имам неке друге успомене,неке друге ствари које су ми квалитетније,оно што носи ово моје време…

 23. Само причаш о томе колики си Србин… ко је већи Србин… Човјече, опусти се мало. Отиђи мало на онај пост о Хамдији Поздерцу, … или си ишао, а немаш коментар…

  Правило бр.1. Да би се упустио у било какву расправу о било којој теми (па макар и о дјечијим пеленама) мораш да ПОЗНАЈЕШ МАТЕРИЈУ.
  Правило бр.2. Гледај шта пишеш и о чему пишеш и не губи нит

  Правило бр. 3. Увијек, али увијек говори истину и буди искрен

  😉

 24. Теби је успомена на то доба „момковања“ Дугме,а ја имам неке друге,за мене квалитетније музичаре који ће ми некада будити сећања на ово моје доба.

  Је л’ разумеш сад?Хоћеш на ијекавици?

 25. E, moj Srbine74, bagra , kada smo mi branili otadzbinu, je bEzala u Srbiju, kao biger. A, kad je tamo zapucalo , eto ih ovamo. I, koga ce firci da zaposli , nego bagra bagru. Tako ti se on obreo u BL.
  Njegovi su vrsnjaci ginuli da bi on sada imao sta da pljacka sa fircijem. A, posao mu je da baljezga , da pEva Lili Marlrn, da uzvikuje:Heil unser firci, und so weiter…Ali, sEtice se kada bude trazio lEka. Sto kazu UUUUU, njegovi poslodavci, posluh ne moze da prodje nekaznjeno.I to sa kamatama.Trgnuce mu na nos sve. I, dabome, setice se materinog prijatelja iz derventskih picinih parkova- cika pd.

 26. „Само причаш о томе колики си Србин…“
  Ја то нигде нисам споменуо,ти намећеш критеријуме о томе шта и како неко треба да ради да би био прави…погледај назив свог профила,пријатељу.
  Заболе ме за Поздерца,ја живим данас,данас старам за сутра,инересује ме како могу направити боље сутра,а Поздерац се давно охладио у гробу.

  Стварно се ниси показао као неки врстан познавалац било које материје,а човек којему је уметност:
  „Selma putuje na fakultet
  Ona putuje, ja kofer nosim
  Molim, tezak je al posto njen je licno
  Ja i taj kofer volim“
  није неко ко би требао да поставља правила.

 27. bigerov izbor su Keba, M Miric, Goci i … , Kursadzije, ofarbani kocijasi, … Satordzije, …
  Ali , istina , i Edit Pjaf, i crvena boja ferala su boje njegovog dEtinjstva. Otuda ljubav prema crvenoj zastavi banditskoj.

 28. ХАхаха… хахаха…. па заиста си незнавен… Е што се тиче Селме, имао сам једну Селму… Била је тако лијепа…Увјек се сјетим ње… била је она биллаааа….хало… Ја ти причам да ми неке пјесме вежу неке успомене, али ти си очигледно теле – тексташ, па то не разумијеш до краја или си искомплексиран музиком до бола, па се не дружиш са људима који воле бијело дугме, јер ти волиш дорсе?! Ало?! Ја не намећем правила, већ ти говорим чињенице. ВУК ЈЕРЕМИЋ ЈЕ ОБИЧАН МАЛИ МИШ У МИШИЈОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ ЗВАНОЈ УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ! НЕЋУ ДА АПЛАУДИРАМ АКО ДОЂЕ СРБИН (ево и да је 100%СРБин)САМО ЗАТО ШТО ЈЕ ДОШАО СРБИН! ПО СИСТЕМУ ЂОКОВИЋЕВОГ УДАРАЊА У СРЦЕ ЗА НАРОДНЕ МАСЕ, А СЛУЖИ ШИВУ И ХРИСТА! ОЋУ СРБина КОЈИ ВОЛИ ПРАВОСЛАВЉЕ СВИМ СРЦЕМ, а НЕ САМО СА 50%!!! КУЖИШ? АКО НЕ КУЖИШ стави прст на чело!

 29. Религија се може изразити у процентима…аха,баш занимљиво.

  Иди ти у манастир,пријатељу,код тебе религија врло високо стоји у хијерархији,па ћеш тамо и наћи саговорника,брини се за религију,а неким другим остави ОУН,политику и сл.

 30. Види синак, не умијеш да читаш. Србин ниси ево рука на Јеванђеље,ако јеси по рођењу, онда си Јеховиста-православан ниси, да се разумијемо! Знам ја такве, а миришеш на то! Друга ствар мало боље прочитај текст још једном па ћеш сконтати проценте. ЈА говорим о СРЦУ као центру душевног бића сваког човјека! Али ти то не разумијеш јер се овуда олако упушташ у теме о којим појма немаш. Годину и кусур пратим Фронтал и управо су ме такви коснули да се региструјем! Одакле знаш? Можда ти ово пишем из Манастира? А ти ћеш уједињене нације да оставиш твојим црвеним и жутим другарима-банкарима и масонима! Не би се чудио да иза твога имена не стоји неки државни дупељубац, што је такође очигледно, али си се на погрешног намерачио. Није ти лако.Предложио си ми овог малог као примјер, па сад кажеш за њега: „да је и он окачио крст од пола киле“… Злобниче, сам си га предложио, али кад си лажац одкако си рођен, и твоји „аргументи“ падају у воду, јер се окрећеш против њих, што само говори да СРБин ниси…У то сам убијеђен!;)

 31. А што се тиче оног „код тебе је религија (ја додах вјера) врло високо стоји у хијерархији“, нећу ти одговорити ја-мали миш, већ Исак Њутн, па ако си ти паметнији од Исака (ја нисам) онда нека ти буде:-)

  Једном су запитали Њутна: “Како је могуће да тела мртвих, одавно распаднута, поново постану тела својих душа?”

  – На то је научник помешао гвоздене опиљке са земљом и упитао своје саговорнике: “Ко може да издвоји из прашине и састави ове гвоздене опиљке?”

  – Одговор није добио.

  – Онда је Њутн узео магнет и принео га мешавини. Настало је комешање честица. Опиљци гвожђа почели су се хватати за магнет и једни за друге.

  – У прашини није остао ни молекул гвожђа.

  – Тада Њутн рече присутнима: “Онај, који је оволику силу дао мртвом камену, зар Он да не може дати такву моћ нашим душама када буде требало да се обуку у своја прослављена тела.” СРБ ЈЕ ХРИСТОВ – НЕ БОЈИ СЕ СМРТИ!;)

 32. Да,намерно пишем религија јер ти о томе и говориш.Вера је нешто посве друго…ја верујем,али у Бога,а не самопрозване „изасланике“,данашње трговце религијом.

  Не верујем у црквене догме.Видиш,ти „знаш“ да ја нисам Србин.Ни гатање није у духу Православља.

  Интересџија сам,злобник…шта још?Кажеш грех је што комуницирамо,а није грех што лажеш?

  Нисам ја Србин какве ти подржаваш и то ми је драго.Ја сам из категорије оних ендемских Срба који не гледају људе кроз религију која им је наметнута,већ кроз људскост.Вук је,засигурно лош човек,види му се по пореклу.Нема шта.

 33. хахаха… Ко ти прича о трговцима религијом? Не гатам ако кажем да ЗНАМ ДА НИСИ! ДАКЛЕ ЗНАМ, не гатањем него умом и разумом видим да ниси СРБин! Интерешџија си и злобник јер си малог Атифовог ти предложио, а не ја… А шта сам то ја слагао? наведи конкретно.
  Одакле ти знаш какве то ја Србе подржавам? Ко ти је наметнуо религију? А ти је се одреци, тј. аутоматски си је одрекао чим си ово изјавио! Нико ти соколе ништа не намеће…Православље је слобода избора… Да ли ћеш бити са Богом или против Бога? дакле, по твом приступу да ли ћеш бити добар или не? Ако ниси добар онда шта си? У томе је сва суштина. НЕма ту неке средине или ти млакости. Млаке нико не воли. Или си студен или си врућ. Тако је то и у животу и у кину:-) Ако можеш схвати, ако не, онда тражи те ендемске србе и живите своје ендемске животе…Срећно вам било, али немојте да пљувате читав народ ради својих хирова и ендемских убјеђења…

 34. Mr Biggy, 21.10.2012. 23:12:53 [54892]
  Да,намерно пишем религија јер ти о томе и говориш.Вера је нешто посве друго…ја верујем,али у Бога,а не самопрозване „изасланике“,данашње трговце религијом.

  ++++
  Погледај добро на шта личи твоја реченица а хоћеш са мном да се упушташ у распру о еј! ни мање ни више, но о РЕЛИГИЈИ!!!!

  Ма дај човјече, Н Е О З Б И Љ А Н С И за ову тему скроооз…
  П.С. и Ђаво вјерује, ал дрхти. Ријеч „изасланик“ је смијешна ријеч за религијску распру и више се користи у ријечнику дипломатије…мислим… само да се зна с ким би то требао полемисати о РЕЛИГИЈИ

 35. Да,баш…ништа ти не знаш,пријатељу,осим да делиш и завађаш.Говориш о срцу,али си спреман да извадиш срце другом.То је религија данас и то је лоше,зато се ја везујем за веру.

  Не може бити човек човеком ако није православац?

  И увек ћу се одрећи религије због вере у Бога,како се и религија сама одрекла Њега…против Бога сам ако не доживам религију како је ти доживљаваш?Нисам добар ако кажем да постоји добар човек и ако није превославац?Јадно је то.

 36. О чему збориш ти? Очигледно је да не можеш да досегнеш до неких ствари,тј. да појмиш неке ствари. Прво да би човјек вјеровао у „нешто“ мора да буде РЕЛИГИОЗАН, а човјек је од стварања религиозно биће. Дакле, биће које тежи ка нечем „вишем“ итд итд… Могао би ти три дана о томе, па тек онда до вјере и опет 3 дана о томе… Ти кажеш да сам спреман да извадим срце другом, што је сасвим накарадна констатација. Ако твоје разобличавање од стране моје маленкости сматраш чупањем срца, онда… шта да ти кажем. Није то чупање срца, већ катарза:-)(катарзи опет има неколико тумачења како то бјашњава са своје стране Аристотел, а са друге Платон)али мени што се тебе тиче обадвије одговарају. Велики ми је комплимент (иако то ниси умио да изразиш), што сам допринио да доживиш катарзу (а не чупање срца). И не можеш прескочити религију па се везивати за вјеру…Мораш проћи религиозно стање, дакле тежњу да вјерујеш у „нешто“ и да трагаш за нечим већим… кужиш? Тако су многи учени људи стигли до Христа! Човјек може бити човјек иако није Православан, али ти опет кажем ПРАВОСЛАВЉЕ ЈЕ ЖИВОТ ВЈЕЧНИ! Дакле- БЕСМРТНОСТ! Само имам једно питање и желим један одговор, пошто кажеш да си вјерник. Ко је твој Бог?

 37. И ето.. да га ти не „доведе с брда“ – ми за тебе неби никад ни чули.. B-) Лупати овакве глупости а и сам зна колико је тај „његов“ бенд био обскуран и чак у Сарајевском локалу непознат.. Вртоглава популарност и слава су сасвим случајно коинцидирали са доласком „басисте с брда“.. 😉

  Да Жељко има кражи језик и да није саможив колико јесте- могао је још који еврић покупити уз „брђанина“- а овако- преостаје тезгарење по домољубним скуповима B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *