Феномен Паповић: Политичар који није волио пажњу медија

При рекапитулацији резлтата општих избора 2010, нико није озбиљније поменуо резултат Рајка Паповића, кандидата за српског члана Предсједништва испред Савеза за демократску Српску. Његових 18.913 гласова је резултат какав не добије ни већина начелника општина у Српској. Имајући у виду да је Паповић непознат широј јавности, да долази из странке експресно основане пред изборе, да […]

петак, октобар 22, 2010 / 18:06

При рекапитулацији резлтата општих избора 2010, нико није озбиљније поменуо резултат Рајка Паповића, кандидата за српског члана Предсједништва испред Савеза за демократску Српску.

Његових 18.913 гласова је резултат какав не добије ни већина начелника општина у Српској. Имајући у виду да је Паповић непознат широј јавности, да долази из странке експресно основане пред изборе, да је у тој истој странци главна личност Драган Калинић, резултат се чини још невјероватнијим. Када се дода да је Паповићев предсједник, стари политички вук Калинић, у борби за предсједника Српске освојио нешто око 3.800 гласова, тек ништа није јасно.
Најлакши одговор је у томе да одређени број бирача, у избору два кандидата са највећим шансама није видио правог и није им хтио дати глас, па су бирали Паповића. Но, не треба заборавити да је према подацима ЦИК већина од неважећих листића за ове изборе (око 50.000) била непопуњена, искрижана, или уз дописано име, нпр, Тита.
Прецизније, Паповић је ипак одлучио изборе за српског члана Предсједништва. Гласачи који су ставили Х-ић у квадрат испред његовог имена би, да није њега било, вјероватно гласали, јер је довољно велик број бојкотовао гласање непопуњавањем тог листића. На тако малој разлици, број Паповићевих гласача би се свакако осјетио.
Сличних случајева је било, рецимо у САД. Редовни трећи кандидат на предсједничким изборима, Ралф Нејдер кандидовао се 1992, 1996, 2000, 2004 и 2008. а на последњим је освојио скоро три милиона гласова. Одлучио је тјесне изборе 2004. када су нијансе одлучиле између Буша и Гора. Међутим, Нејдер је упоран и истрајан борац, готово алтернативац у политици, који плива узводно. Паповићева кампања и поруке, ни по чему револуционарном неће бити упамћене. Опозиција у Српској је потихо говорила да је СЗДС потпомогнут од СНСД, да откине који глас СДС и опозиционој коалицији.
Да се не би бавили нагађањима, Фронтал.РС је покушао да ступи у контакт са Паповићем, и из прве руке чути утиске највећег изненађења избора у Српској, макар да исправимо грешку свих оних који га нису узели за озбољно. Број је пронађен, али на телефонске позиве се није јављао. Заиста смо се забринули да ли тај човјек заиста и постоји, иако смо чули да је у ранијим сазивима Владе био и министар спорта.
Проблеми су настајали и када смо покушали преко претраживача наћи његову слику. Није било ни једне, сем оне исте која се и појављује на плакатима СЗДС. Ни у галерији страначког сајта није било оне, на којој би несумњиво утврдили да је то управо он. Кад смо већ помислили да је Паповић визуелно пројектован и промовисан од стране сила којима није у интересу 1 на 1 обрачун Иванића и Радмановића, добили смо Рајка на телефон.
Рајко је рекао да сад није за разговора јер вози, те да га контактирамо мејлом. Потрудили смо се и послали питања, наглашавајући господину Паповићу да пише слободно и без задршке, јер код нас нема цензуре. Одговор није стизао, а онда је господин Паповић (или они који су га пројектовали) послао одговор.
Поштована редакцијо „Фронтала“,
желим да вам се захвалим на интересовању и, посебно, на констатацији у уводу да је мој изборни резултат вриједан пажње.
Нисам човјек који је склон „аутоцензури“, нити за тако нешто има потребе.
Међутим, с обзиром на чињеницу да је управо данас (понедјељак) у „Екстра магазину“ изашао велики интервју предсједника СзДС Драгана Калинића у коме се, зачудо, налазе одговори на готово сва ваша питања, сматрам да нема никакве потребе да се понављам. Биће сасвим довољно да ваш цијењени портал пренесе тај интервју без скраћивања и вјерујем да ће и ваше и интересовање јавности у вези с питањима која сте поставили бити и те како задовољено.
У нади да ћете то учинити, срдачно вас поздрављам.
С поштовањем,
Рајко Паповић, потпредсједник СЗДС
Искрено речено, били смо затечени. Уколико Радован Паповић није виртуална личност, апсолутно шокира количина неупућености у начине комуникације са медијима и законитостима пословања у њима, те политичке неинтелигенције коју тако исказује трећепласирани кандидат за српског члана Предсдједништва БиХ.
Није да нам је било право, јер се доста питања односило на Паповића лично, али треба разумјети скромног Рајка, који је предност дао страначком колеги који је од њега освојио пет пута мање гласова. На крају, шта ће једном политичару толика медијска пажња? Човјек личним примјером показује да се може и без ње.
Шта је и ко је заиста Рајко Паповић, закључите ви сами. Ми смо покушали…
На шта Р. Паповић није смио одговорити
Како генерално оцјењујете изборни процес, да ли је био фер и демократски, те резултат ваше партије у њему?
Ви сте јавности били доста мање позната личност од ваших продивкандидата. Како би онима који нису упознати са вашим радом, у најкраћем објаснили ко је Радован Паповић?
Направили сте запажен изборни резултат, освојивши више гласова него предсједник странке. Без обзира што су то кандидатуре за двије различите функције, како то коментаришете?
Ко су гласачи који су вама указали повјерење и да ли мислите да би направили исти резултат да сте се кандидовали за посланика у НСРС?
Послије избора, а на основу резултата, коментарисало се да је ваша кандидатура директно узроковала пораз Младена Иванића. Због тога неки оптужују вашу партију да "није била права опозиција", него само "џокер" владајућег СНСД. Какав је ваш одговор на то?
Како коментаришете изјаву Драгана Калинића да се "осветио СДС-у"?
Да ли се у саопштењима и предизборном материјалу слово "З" у скраћеници ваше странке пише малим словом (СзДС) да би визуелно што више подсјећала на СДС, и да ли послије избора незадовољно чланство СДС остаје ваша главна циљна група или је намјеравате проширивати?
Који су даљи планови за дјеловање ваше партије и, прије свега, вас лично?Оставите одговор