Крајишка анимирана стварност

Вечерас почиње Трећи међународни фестивал анимираног филма "Бања Лука 2010". Љубитеље анимације, као и филма уопште, очекује више од 300 анимираних филмова, док ће се за награде фестивала такмичити 40 филмова из 24 земље. Сваки од досадашња два фестивала у Бањој Луци је посебан простор остављао анимацији из неке земље. Прошли пут је то била […]

петак, октобар 22, 2010 / 18:05

Вечерас почиње Трећи међународни фестивал анимираног филма "Бања Лука 2010".

Љубитеље анимације, као и филма уопште, очекује више од 300 анимираних филмова, док ће се за награде фестивала такмичити 40 филмова из 24 земље.
Сваки од досадашња два фестивала у Бањој Луци је посебан простор остављао анимацији из неке земље. Прошли пут је то била школа руске анимације, а прије тога пољске.
По ријечима директора фестивала, Горана Дујаковића, поред осталих посебности, ове године фестивал ће се бавити канадском анимацијом. Фестивал има јединствен концепт, а већ годину дана траје рад на програму фестивала који ће ове године бити разноврстан и за све узрасте, објаснио је Дујаковић.
Умјетнички директор Фестивала Зоран Ђерић је објашњавајући проблематику смјштања анимације у врсте умјетности, рекао да анимацију ипак треба посматрати као "умјетност анимације", тачније посебну. Блиску стрипу, филмској умјетности, али посебну умјетност. Додао је да ће публика у Бањој Луци имати прилику да на једном мјесту види богатство различитих техника и идеја које су смјештене у различите анимиране филмове од неколико минута до цjеловечерњих филмова.

Разноразне разноврсности

Фестивал ће, поред Бање Луке бити одржан у пет градова – Сарајеву, Градишци, Мркоњић Граду, Бијељини и Требињу. У овим градовима посјетиоци ће моћи погледати панораме филмова за дјецу, награђене филмове са ранијих фестивала, као и избор из овогодишњег програма.

Програм је заиста разноврсан, међу дешавањима треба истаћи ретроспективу "Рана српска анимација 1925-1960", као и "60 година загребачког цртаног филма", за оне који не знају да је анимација на овим просторима скоро па домаћа биљка. Организоване су и радионице, промоције и инсталације. Све то ће се дешавати у биоскопу Палас, Музеју савремене умјетности РС и у ДФК.

Специјални гости фестивала анимираног филма су Клод Баркер и Недељко Драгић, а жири чине: Пјер Хеберт (Канада), Клер Китсон (Велика Британија), Дино Крпан (Хрватска), Веско Кадић (БиХ).

Од ове године Фестивал кандидује и анимирани филм са простора БиХ за "Cartoon d’Or", европску награду за најбољи кратки анимирани филм (Нешто као Оскар у анимацији). Поред тога фестивал је подржан од стране МДГ програма – пројекта УН институција УНДП, УНИЦЕФ и УНЕСКО.

Фестивал анимираног филма је под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске, а знатну финансијску помоћ обезбиједио је и Савјет министара БиХ.

Свечано отварање фестивала у Бањој Луци десиће се вечерас у 20 часова, у великој сали кина Плас, ретроспективом филмова госта из Канде, Кордела Баркера, а након тога, у 23 часа, биће приказан дугометражни анимирани филм "Тајна Келса".

Meђународни фестивал анимираног филма Бања Лука 2010, aко је судити по данашњој конференцији, биће веома квалитетно пропраћен промотивним материјалом. Припремљен је и врло опширан и квалитетен каталог фестивала. Сајт banjalukaanima.org постоји већ једно вријеме, а наша замјерка иде рубрици "прес", која је још у изради, иако фестивал почиње вечерас. Ове године нема ни промотивног видеа, бар за сада, а зато погледајте онај 2009. године.

Сва поменута медијска галантерија је на латиници, мада Фронтал.РС и даље сматра да коришћењем ћирилице, међународност фестивала не би изгубила на жељеној интернационалности.Оставите одговор