ФБиХ: Нема мјеста за ћирилицу на саобраћајним знаковима

На већини саобраћајних знакова у Федерацији БиХ обрисани су натписи на ћирилици, а на немалом броју исписани су увредљиви написи према Србима. Натписи на ћирилици нестали су одмах након што су постављени, па их тако нема на улазима у градове попут Сарајева, Мостара, Посушја, Ливна, Томиславграда, Зенице. Након што су поново постављени "спорни натписи" су […]

четвртак, 4 августа, 2011 / 14:15

На већини саобраћајних знакова у Федерацији БиХ обрисани су натписи на ћирилици, а на немалом броју исписани су увредљиви написи према Србима.

Натписи на ћирилици нестали су одмах након што су постављени, па их тако нема на улазима у градове попут Сарајева, Мостара, Посушја, Ливна, Томиславграда, Зенице.

Након што су поново постављени "спорни натписи" су опет избрисани, а полиција ни у једном случају није пронашла починитеље.

Ћирилични натписи у ФБиХ остају само ако су високо па их противници ћирилице нису могли уклонити.

Правилником о саобраћајним знаковима у БиХ, који је ступио на снагу прије четири године, утврђена је двојезичност свих ознака с именима градова. Двојезични натписи постављени су тек 2009. године.

У Федерацији БиХ натписи су исписани прво латиницом, а затим ћирилицом, док је у Републици Српској обрнуто. Међутим, на простору Српске латинични натписи нису избрисани.

Да се о језицима не брину ни они који се заклињу у бригу о БиХ, говори и податак да ОХР на службеним страницама често занемарује хрватски и српски језик, те ћирилично писмо, преносе федерални медији.0 КОМЕНТАРА