Именован нови командант Турских оружаних снага

Турски предсједник Абдулах Гул одобрио је данас именовање генерала Неџета Озела за команданта оружаних снага, послије оставке највишег војног врха прошле седмице. Начелник Генералштаба и команданти копнених снага, морнарице и ваздухопловства повукли су се са функција као знак протеста због затварања официра оптужених за планирање војног удара. Премијер Реџеп Тајип Ердоган раније је одабрао генерала […]

четвртак, август 4, 2011 / 14:03

Турски предсједник Абдулах Гул одобрио је данас именовање генерала Неџета Озела за команданта оружаних снага, послије оставке највишег војног врха прошле седмице.

Начелник Генералштаба и команданти копнених снага, морнарице и ваздухопловства повукли су се са функција као знак протеста због затварања официра оптужених за планирање војног удара.

Премијер Реџеп Тајип Ердоган раније је одабрао генерала Озела за новог војног команданта. Он је до сада командовао јединицом жандармерије.

Очекује се да ће Гул ускоро именовати нове команданте копнених схага, ваздухопловства и морнарице.

Односи између војске и турске владе са исламистичким коријенима оптерећени су тензијама због наводног планирања државног удара у војним круговима. Војска је традиционално упориште секуларних снага у турском друштву.Оставите одговор