Фатрола: Поток кроз Старог Вујадина

Пажња свих медија на подручју урбане зоне Града Бања Лука, била је усмјерена на насеље Поток, понајвише због спектакуларних призора фиата и фолксвагена однешених бујицом. Станари ове улице кажу да је све почело око 23 часа, када су услиједили позови ватрогасним службама да се брана прелива. Наиме, на улазу у одводну канализациону цијев великог промјера, […]

субота, 9 августа, 2014 / 16:38

Пажња свих медија на подручју урбане зоне Града Бања Лука, била је усмјерена на насеље Поток, понајвише због спектакуларних призора фиата и фолксвагена однешених бујицом.

Станари ове улице кажу да је све почело око 23 часа, када су услиједили позови ватрогасним службама да се брана прелива.

Наиме, на улазу у одводну канализациону цијев великог промјера, обрушило се клизиште, те је вода престала да отиче кроз цијев, прелила брану и стуштила се низ улицу и по кућама уз исту. 

Према наводима неких од њих, простор за акумулацију воде и материјала које наносе бујице није чишћен не памти се од када, те да је могуће да се ово изливање на улицу не би ни десило, или бар не у толиком обиму, да је овај сегмент водоводне мреже одржаван.

Фронтал је био и тамо, али и на још једној висинској коти. Улица Старог Вујадина, не више од 4 километра од центра Бање Луке, такође је висинским бујицама претворена у постапокалиптичне призоре.

На тзв. првој окуци ове дугачке улице, водена бујица у недостатку одговарајућих пропуста и одржаваних канала потпуно је обрушила и однијела комад брда, издубила метарски дубоке канале и од некадашње асфалтне подлоге направила призор налик на пешкир прострт по стјеновитој плажи.

У улици Старог Вујадина такође постоји клизиште које је ту не санирано од од раније, а вреће пијеска су покушале да, што је више могуће, смање настајање још веће штете.

На густо насељеном подручју Улице Старог Вујадина има попуцалог асфалта, а на неким мјестима потпуно однешеног бујицом, поготово на оним дијеловима који су недавно крпљени.

Бујица која се након незапамћено обилне кише у незапамћено кишној години слила низ улицу Старог Вујадина, поплавила је подруме и ниже стамбене објекте у тзв. Зеленим зградама у улици Стевана Булајића.

На подручју на којем се прекида тзв. источни транзит, предратни пројекат који због имовинско-правних и ко зна којих других разлога не могу да ријеше ни једне градске власти до сада, ова вода је формирала језерце.

То, на најбољи начин, даје путоказ надлежним градским оцима и политичкој власти да хитно и темељно уређење ове двије саобраћајнице (Поток – Старог Вујадина) штити шире подручје града све до улице Марка Краљевића.

Три дана касније

Асфалт у улици Старог Вујадина данас се топи под врелим августовским сунцем, из врећа које су штитиле раније поменут одрон тј. клизиште на самом коловозу, изгажене су аутомобилским гумама и из њих цури пијесак.

Испоставља се да су надлежне градске службе ипак послале механизацију, те смо примјетили багер како товари изломљени асфалт у камион.

Пут је у прекиду на истом мјесту гдје и раније, али ту смо затекли градоначелника Бање Луке, Слободана Гаврановића, који је изашао на терен и надгледа уклањање асфалта са потпуно упропаштене саобраћајнице. Није било неких других новинских екипа нити великих службених аутомобила са ротацијама, па смо се и ми изненадили када смо видјели првог човјека Бање Луке. Ту су се довезли голфовима и реноом.

Пут ће и даље бити у прекиду и за сада је циљ да се исти учини проходним за саобраћај, док се за даљу судбину овог путног правца ништа друго не зна.

Оно што се сигурно зна, уколико надлежни овај проблем у улици Старог Вујадина ријеше неким привременим макадамом, који ће дочекати зиму без асфалта, канала и одговарајућих испуста; до прољећа тог комада улице неће бити, а са њим можда и неколико кућа које ће постати подложне клизишту.

Пратићемо даљи развој и понашање градске власти у овом конкретном случају, а излазак градоначелника на терен у ову заборављену и забачену улицу у непосредној близини центра града, која је прије три дана била права планинска ријека, најискреније похваљујемо. Пратићемо резултате посјете грађанима из улице Старог Вујадина.

Сувише је мало оправдања да град са толиким буџетом и у 21. вијеку, своје грађане оставља без асфалта, а камо ли водоводне мреже.Коментариши