Фатах и Хамас постигли договор о помирењу

Покрет Фатах палестинског председника Махмуда Абаса постигао је историјски договор са ривалским Хамасом о помирењу, оснивању привремене владе и утврђивању датума за опште изборе, саопштили су египатски посредници, а палестински портпарол је потврдио вијести о договору. Договор, који је многе изненадио, постигнут је у Египту након серије тајних састанака. Портпарол Хамаса у Гази Тахер ал […]

среда, 27 априла, 2011 / 21:33

Покрет Фатах палестинског председника Махмуда Абаса постигао је историјски договор са ривалским Хамасом о помирењу, оснивању привремене владе и утврђивању датума за опште изборе, саопштили су египатски посредници, а палестински портпарол је потврдио вијести о договору.

Договор, који је многе изненадио, постигнут је у Египту након серије тајних састанака.

Портпарол Хамаса у Гази Тахер ал Нано је рекао да су „двије стране потписале иницијално писмо о споразуму” и да су све разлике превизађене, најавивши да ће Каиро ускоро позвати обе стране на потписивање, преносе агенције.

Двије главне палестинске фракције су подијељене више од четири године, при чему исламистички Хамас влада појасом Газе, а Фатах доминира на Западној обали.

Абас је инсистирао на помирењу са Хамасом, с којим је кратко вријеме био у влади националног јединства, која се распала током петодневног грађанског рата 2007. године и завршила насилним преузимањем власти хамасоваца у Гази.

Хамас је побиједио на палестинским изборима 2006. године, и тада је почела борба за власт. Фатах је већ октобру 2009. потписао споразум о помирењу, али је Хамас одбио да одустане од својих захтијева.

Палестински предсједник је у марту најавио да је спреман да се одрекне стотина милиона долара америчке помоћи ако је то потребно за палестинско јединство.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је, тим поводом, упозорио да би помирење Абасове Палестинске управе и Хамаса, који Израел сматра терористичком организцијом, могло означити крај мировног процеса.

„Не можете имати мир и са Израелом и с Хамсом. Изаберите Израел”, рекао је тада Нетанијаху.

Палестински народ је, у међувремену, протестовао у појасу Газе, позивајући на помирење. Ти протести су били инспирисани побунама у земаљама сјеверне Африке и Блиског истока.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор