Евробаскет: Круна Шпаније, повратак Србије

Да ли би Срби све успјехе у тенису и пливању мијењали за једну златну медаљу у кошарци и фудбалску побједу над неком реномираном репрезентацијом? По фудбалској еуфорији поводом одлучујућег меча за одлазак на Мундијал ово друго није спорно, док ће се «оно нешто» према кошарци потврдити или не, већ од 7. септембра. Пише Марко Шикуљак […]

субота, 5 септембра, 2009 / 18:11

Да ли би Срби све успјехе у тенису и пливању мијењали за једну златну медаљу у кошарци и фудбалску побједу над неком реномираном репрезентацијом? По фудбалској еуфорији поводом одлучујућег меча за одлазак на Мундијал ово друго није спорно, док ће се «оно нешто» према кошарци потврдити или не, већ од 7. септембра.

Пише Марко Шикуљак

Побједом Француске у двомечу над Белгијом добијен је и последњи учесник овогодишњег Евробаскета који се од 7. до 20. септембра у Пољској. Знајући све учеснике може се рећи да ће 35. европска смотра кошаркашких репрезентација након отказа неких од највећих звијезда и смјена генерација у многим земљама бити најслабије од како је напад скраћен на 24 секунде.

Само један је истински фаворит, док за све остале важи правило да не истичу претензије на медаље, већ на пласман до шестог мјеста који води на Свјетско првенство у Турској наредне године. Ако не рачунамо Шпанију, очекује се неизјвесно и изједначено такмичење, али листа играча који неће играти показује да ће гледаоци бити ускраћени за прави спектакл. Довољно је рећи: Новицки, Стојаковић, Ракочевић, Окур, Кириленко, Калдерон, Холден, Папалукас, Дијамантидис, Шишкаускас, Јасикевичијус, Мацијаускас, Гордон, Денг, Вујачић, Пјетрус…

Група Б

Француска је до првенства дошла кроз додатне квалификације, али допада јој група у којој ће бити први фаворит, са Русијом, Њемачком и Летонијом. Француска има 11 имена која играју у НБА лиги, али то нису играчи који би у Европи направили разлику у игри, стога никада нису играли у «најјачем саставу». Имају јаку петорку са Паркером, Батумом (могућ изостанак због повреде), Дијаом, Флораном Пијетрусом и Туријафом. Клупа нешто слабија, и као обично имаће проблема са вањским шутем, али ће показати како се скаче и трчи. Питати Италију коју су разбили у додатним квалификацијама. Након бронзе из 2005. нису нарочито играли, тако да би ово првенство могли да се врате у врх, а оптимизам могу градити на слабијој конкуренцији у њиховом дијелу костура који се формира након прве групне фазе.

Руска репрезентација, која је на необјашњив начин освојила прошло првенство, биће ослабљена за најкориснијег играча Кириљенка и натурализованог амера Холдена, стрелца коша који јој је донио титулу. Немају центра, немају плеја, вођу. Толико су очајни, да тренер Блат води Кријапу који је пропустио већи дио припрема због повреде. Уз то, натурализовали су Американца Меккартија, играча који за 34 године живота није стекао неко кошаркашко име у Европи. О чему Блат тренутно мисли, највећа је непознаница.

Њемачка је без Новицког, који је био све и свја, а највише везивно ткиво које је чинило да вас и неки Ролер, Окулаџа, Герет, Демирел или слични, покопали. А нема ни њих, и панцери се уздају у накнадни долазак Фемерлинга. Тек, најбољи њемачки стријелац сада се зове Шафарциг.

Летонија је комплетна, има тим са искуством играња на ЕП и нечињења неког нарочитог успијеха. Ко се сјећа првенства 2001, зна да су Летонци играли сјајно, док нису налетили на тадашњу Југославију и убитачно шутерско вече Предрага Стојаковића. Вођа је НБА центар Биедринис, али чини се да им је атмосфера нарушена, након што је један играч одстрањен са припрема, а онда су најбољи међу њима пријетили да ће сами отићи. Уколико не буду имали таквих проблема, могу доста тога.

Прогноза:

1. Француска
2. Летонија
3. Русија
4. Њемачка

Обратити пажњу: Каспарс Камбала, литвански центар са истетовираним добрим духом Каспером на рамену. Враћа се након двогодишње суспензије због допинга, а то је вријеме прекратио бавећи се боксом. Професионално!

Група А:

Чудан спој екипа, подмлађена Грчка, недоказана Хрватска, тврди Израел и земља која ће можда промијенити име до почетка првенства, Македонија.

Повреде и откази су прориједили грчке редове, па ће Спанулис, Фоцис и Зизис предводити нову генерацију талентованих младића, Скорцијанидиса, Бурусиса, Куфоса…

Хрватска је прошле године играла на Олимпијским играма, уз солидно 6. мјесто. Једна су од екипа која игра заједно од 2005. и нису ослабљени повредама. Могу одиграти доста добро, и као све екипе из овог дијела костура право искушење ће имати у четвртфиналу које ће их одвести на корак од медаље илу у борбу за пласман на свјетско првенство. Имају доста адута, сем правог вође који ће повући кад треба. У састав се враћа Вујичић, али изгледа да је он одиграо своје најбоље сезоне.

Македонија има премало искуства за овакве прилике и огроман хендикеп је повреда Илијевског, што је окрњило добру почетну петорку у којој су још Стефанов, Џеремаја Меси, Гечевски и Самарџијски. Сем Антића ФИРОМци немају искуства на клупи, а тренер им је просјечан српски тренер Арсић. Све то им отежава шансе да дођу до побједе и пласмана у други круг Евробаскета, иако су у припремним утакмицамапоказали добру форму. Навијачки гледано, било би лијепо да се Врбица Стефанов, који се прошлу сезону није играо за клуб већ се индивидуално спремао за ЕП, од кошарке опрости добри резултатом. Македонцима на руку не иде пресија јавности да у првом мечу против Грчке морају да изгину, а после шта буде. Поједу ће ипак морати тражити против Израела, који је чврст, искусан, упоран, константан, тако да ће пласман највјероватније бити:

1.Хрватска
2. Грчка
3. Израел
4. Македонија

Обратити пажњу: Врбица Стефанов.

Група Ц:

Шпанија изгледа као казнена експедиција коју не могу зауставити ни повреде најбољих играча. Све се зна јер годинама играју у истом саставу и једино недостаје Калдерон. Питање свих питања је да ли коначно могу узети злато на ЕП, јер након олимпијског сребра и финалног дуела са САД тешко да могу имати других мотива и жеља.

Словенија је проглашена за фаворита првенства након почетних побједа у припремним мечевима, и сви истичу екипу пуну сјајних појединаца. Заборавља се да су Словенци увијек имали пуно имена, али да су увијек кубурили са вођом. Имају и ружну навику да како се првенство ближи крају играју све слабије и слабије. Селектор Здовц је навукао гњев након што се захвалио Вијачићу јер сматра да због повреде неће допринијети екипи. У посљедњи мах учешће је потврдио ровити Смодиш, једини који има потенцијал за вођу, и без кога би имена Лорбека, Нахбара, Лаковића, Брезеца и других остала само имена. Интересантно је да по први пут имају јако мало Срба, па екипом коначно доминирају Словенци.

Србија је окупила све што има и проток времена ју је присилио на смјену генерација која је упорно одгађана. Екипа има и много мана (неискуство на позицији плеја, недостатак крила, нејасан вођа…) и врлина (таленат, борбеност и велики тренер на клупи). Ивковић је направио донекле логичан потез када није повео Ерцега, али шта заиста хоће са Бјелицом, то је можда јасно смо њему. Овај момак можда личи на Бодирогу, али је преслаб и неискусан за врхунску игру, и неизвјесно је какав утицај може имати на игру репрезентације. Да ли је због њега вриједило са списка прекрижити Кецмана, једног од ријетких искусних играча, који притом једини може квалитетно попунити празнину на крилу? У припремама се видјело да Срби морају пронаћи свој шут за трицу, појачати скок у одбрани и смањити хаотичне периоде у игри на минимум. Кључан меч ће бити онај са Словенијом, јер би се побједом приближили четвртфиналу и бољој позицији пред сусрете са екипама које нису страшне као оне које их очекују у групном такмичењу.

Велика Британија није толико лоша, а не би била ни толико добра колико неки мисле да би била са Денгом, НБА играчем који их је провео кроз квалификације. Најбољи и најискуснији играчи се налазе на центарским позицијама, па ће им главе доћи недостатак квалитетних бекова. Иначе треба поменути да под именом Британије играју због пројекта «ОИ Лондон 2012», јер је постојала озбиљна сумња ФИБА да ли екипи која игра у европској Б дивизији дати да игра на ОИ. До недавно су Енглеска, Шкотска, Сјеверна Ирска играле засебно, да би са заједничким тимом и позивањем момака из НБА који посједују енглески пасош дошли прво до А дивизије, а затим и ЕП.

Прогноза (навијачка):

1. Шпанија
2. Србија
3. Словенија
4. В. Британија

Обратити пажњу: Да ли Марк Гасол игра за репрезентацију због утицаја старијег брата? Да ли ће Дуда Ивковић изгубити свој први меч на Европским првенствима? Обратити и пажњу на играча Словеније Горана Драгића, не због тога што истиче да је поријеклом из Републике Српске (види на средини видеа) него и због луцидне игре.

Група Д

Турска је екипа која је раније извршила смјену генерација, тако да сада има формиран тим за који се да употријебити излизана фраза «спој младости и искуства». Туркоглу је имао сјајну НБА сезону и биће вођа екипе која, позната као домаћинска, праве ствари очекује следеже године на свом терену. Али Турци су увијек били кошаркашка хорда (да ли само кошаркашка?) која је играла по систему кад иде иде, што је пролазило пред њихом публиком, али вани баш и не. Чувени по свађама и тучама у свлачионици после неуспијеха, и сада је тај цех платио Мехмеда Окура, кога неће бити у саставу због сукоба са тренером Тањевићем. Не треба после свега напомињати да ће им дисциплина у игри и ван ње бити неопходна за висок пласман.

Литванија је ЛИТАНИЈА. Уз Србију једина земља која је подигла споменик кошарци, и то мало прије. Могу бити без Јасикевичијуса, Шишкаускаса, Мацијаускаса, Сонгаиле и осталих суперстарова, али навикли су. Снажна центарска линија и шут којим могу убити свакога довољно да их нико не смије подцијенити. Сјећате се Београда? Без прве петорке су имали само један пораз, погубан, у четвртфиналу. Прије и после њега су кидали редом. Све зависи од шута.

За домаћина Пољску је првенство својеврстан врхунац. Омирисали су атмосферу на прошлом првенству, имају «локалну» легенду Војчика, «одгојили» су НБА центра Гортата који је играо финале са Орландом, ту је некадашња велика нада Лампе, а натурализовали су американца Логана и имају чак и лијепо дизајниране дресове. Све снаге упиру да добију Бугарску у првом колу и да опуштено уђу у дуеле са Турском и Литванијом, надајући се изненађењу.

Али неће бити лако, јер Бугарска није канта за напуцавање. На предпрошлом ЕП су играли у групи са истим екипама као и сада (умјесто Пољака ту је била Хрватска) и губили су у последњим минутама меча. Мада, након вијести да њихов најбољ играч из квалификација, Ибрахим Џабер, неће играти јер је одлучио да испости цијели Рамазан, дјелују помало неозбиљно.

Прогноза:

1.Литванија
2. Турска
3. Пољска
4. Бугарска

Обратити пажњу: На Турке предвођене магичним Хидом

Расплет

Чини се да ће се у четврфиналу са једне стране наћи Француска, Хрватска, Грчка, које ће одлучити о међусобном поретку, и четврта екипа која ће бити најмање лоша из тројца Израел, Русија и Летонија, али ће бити почаствована да је из даљег такмичења избаци Шпанија.

На другој страни костура је већа гужва, па је тешко одредити како ће се након Шпаније распоредити Турска, Србија, Словенија и Литванија. Калкулација се компликује, али кад смо започели, нека финале одиграју Шпанци и Французи, а о трећој медаљи би могли одлучивати Хрвати и Турци, уколико прве послужи мало срећа, а друге дисциплина. Прогнозу би могла пореметити Словенија ако до краја одлучна или крајње озбиљна Србија, али ако већ неко мора бити изненађење првенства, зна се на чијој смо страни.