У Охриду ипак 15 мртвих, нестали нађени живи

ОХРИД – Петнаест мртвих и четири тешко повријеђене особе, биланс је несреће која се догодила када је туристички брод који је превозио углавном бугарске туристе потонуо на Охридском језеру. Првобитно је било јављено да је погинуло 17 особа, као и да би број могао да буде већи, јер су се неке особе водиле као нестале. […]

субота, 5 септембра, 2009 / 11:39

ОХРИД – Петнаест мртвих и четири тешко повријеђене особе, биланс је несреће која се догодила када је туристички брод који је превозио углавном бугарске туристе потонуо на Охридском језеру.

Првобитно је било јављено да је погинуло 17 особа, као и да би број могао да буде већи, јер су се неке особе водиле као нестале.

Међутим, током поподнева саопштена је нова информација да је погинуло 15 људи, а да су четири особе у критичном стању.

Четири особе првобитно проглашене несталим пронађене су неоповријеђене.

Брод "Илинден" је превозио бугарске туристе до манастира Свети Наум када се догодила несрећа нешто послије 10.45 код аутокампа Елешец на око 300 метара од обале.

Стручна екипа која је пристигла на мјесто несреће оцијенила је да је највјероватнији узрок трагедије пуцање сајле која одржава баланс брода.

Међутим, према неким незваничним подацима, могући узрок несреће је то што је брод био претоварен. Наводно је на броду било 74 путника, готово дупло више од броја путника који му је дозвољен за превоз.

Пловило је старо око седамдесет година, а прије 20 година је реновирано и има је валидну дозволу за пловидбу.

Капетан који је управљао бродом, Сотир Пилески из Охрида (23) рекао је да се брод накренуо и потонуо.

Очевици су рекли да се брод "преполовио" и одмах потонуо, што наводи на закључак да је пукла једна од металних сајли која одржава баланс.

Брод се преврнуо на 300 метара од обале у близини мјеста Лагадин, а први су у помоћ притекли купачи на обали, међу којима и неколико припадника мисије Еулекс који су се ту затекли.

Полиција проучава снимке једног од присутних припадника Еулекса који са обале снимио брод како тоне.

Идентификација жртава је отежана јер туристи, углавном, нису имали лична документа код себе.

Македонска министарка унутрашњих послова Гордана Јанкуловска, министар транспорта Миле Јанакијевски, министар одбране Зоран Коњановски, као и министар здравља Бујар Османи отпутовали су у Охрид.

У међувремену, министар транспорта Јанакијевски поднио је оставку "из моралних разлога".

У Охрид су авионом бугарске владе стигли бугарска министарка здравља Божидара Нанева, министарка саобраћаја Александра Цветкова и замјеник министра спољних послова Марин Рајков, као и љекарске екипе.

Одлуком владе у Скопљу, у недељу ће у Македонији дан жалости, док је бугарска влада за дан жалости прогласила понедељак.

Најпопуларније македонско туристичко место, Охридско језеро сваке године посјети на десетине хиљада домаћих и страних туриста. Дубина језера достиже 289 метара.

Због изузетних природних и културних каректеристика, Охридско језеро и сам град Охрид су 1980. проглашени за Свјетску баштину и под заштитом су УНЕСKО.Оставите одговор