EУ увела санкције сиријском предсједнику

Европска унија одлучила је да забрани издавање виза сиријским званичницима укључујући и предсједника Башара ал-Асада и замрзне њихову имовину због насиља над демонстрантима, рекли су дипломатски извори. Министри спољних послова земаља ЕУ одлучили су на састанку у Бриселу да санкционишу лично предсједника Сирије у тренутку када се број мртвих у протестима против Асадовог режима попео […]

понедељак, 23 маја, 2011 / 15:18

Европска унија одлучила је да забрани издавање виза сиријским званичницима укључујући и предсједника Башара ал-Асада и замрзне њихову имовину због насиља над демонстрантима, рекли су дипломатски извори.

Министри спољних послова земаља ЕУ одлучили су на састанку у Бриселу да санкционишу лично предсједника Сирије у тренутку када се број мртвих у протестима против Асадовог режима попео на 900, према подацима УН и невладиних организација.
На листи особа којима су већ уведене те санкције до сада је било 13 сиријских званичника, а данас је додато још 10, укључујући и предсједника Асада.

Европски министри су такође увели ембарго на оружје и обуставили помоћ коју је ЕУ пружала за развој Сирије.

Башар ал-Асад је на власти од 2000. године, а масовни протести против његовог режима трају од 15. марта.Оставите одговор