Чампара: 70 дана за избор Савјета министара

Процедура за избор комплетног Савјета министара БиХ мора бити завршена у року од 70 дана од конституисања Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, рекао је данас за Срну секретар Заједничке службе Парламентарне скупштине БиХ Аљоша Чампара. Конституисање Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ завршено је у петак, 20. маја, избором трочланог Колегијума и Комисије за припрему избора […]

понедељак, мај 23, 2011 / 15:18

Процедура за избор комплетног Савјета министара БиХ мора бити завршена у року од 70 дана од конституисања Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, рекао је данас за Срну секретар Заједничке службе Парламентарне скупштине БиХ Аљоша Чампара.

Конституисање Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ завршено је у петак, 20. маја, избором трочланог Колегијума и Комисије за припрему избора Савјета министара БиХ, када су почели тећи рокови за избор предсједавајућег и министара у Савјету министара.

Према Чампариним ријечима, од петка је почео тећи рок од 15 дана у којем је Предсједништво БиХ дужно предложити предсједавајућег Савјета министара.

"Име које се договори у Предсједништву доставља се Централној изборној комисији, након чега је кандидат за предсједавајућег Савјета министара, у складу са законом, дужан испунити изјаву коју потписује ЦИК", објаснио је Чампара, додавши да потом Државна агенција за истраге и заштиту (Сипа) проводи провјеру кандидата за предсједавајућег.

По завршетку ових провјера Предсједништво доставља Представничком дому, односно његовој Комисији за припрему избора Савјета министара, име кандидата за предсједавајућег, заједно са комплетном документацијом добијеном од ЦИК-а и Сипе.

"Комисија за припрему избора Савјета министара даје Представничком дому препоруку за избор предсједавајућег", рекао је Чампара прецизирајући да комплетна процедура за избор предсједавајућег Савјета министара у Представничком дому мора бити завршена за 20 дана, а министара у року од 30 дана.

Чампара је нагласио да процедура избора комплетног Савјета министара мора бити завршена у року од 70 дана од конституисања Представничког дома.

Упоредо са роковима за избор Савјета министара теку и рокови за формирање радних тијела Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Рок за формирање клубова посланика је седам дана, 14 дана за сталне комисије Представничког дома, а потом ће бити потребно изабрати чланове у заједничке комисије, у којима своје представнике има и Дом народа, који још није конституисан, те у делегације Парламентарне скупштине БиХ у међународним организацијама.Оставите одговор