Ето ко прави толике неважеће листиће – Финци се сам идентификовао

Јакоб Финци, један од аутора тужбе против БиХ у случају "Сејдић и Финци" због дискриминације неконстутивних народа у БиХ, сматра да је велики број неважећих листића на протеклим општим изборима резултат незадовољства људи што нису имали кандидата за којег би могли гласати.

понедељак, 15 октобра, 2018 / 10:44

Финци каже да је и сам један од бирача који су у гласачку кутију за Предсједништво БиХ убацили празан листић, додајући да је дио неважећих листића настао из истих разлога као у његовом случају.

"Грађани БиХ који нису конститутивни народи нису жељели да гласају за члана Предсједништва БиХ, поготово јер је био договор странака да припадници једног народа не треба да бирају представнике другог народа, што ће рећи да Бошњаци и Хрвати у Републици Српској немају за кога да гласају, као ни Срби у Федерацији БиХ, а за припаднике мањина, који нигдје немају за кога да гласају, да и не говорим", рекао је Финци за "Независне новине".

Он сматра да су укупни резултати избора очекивани у смислу броја гласова које су добиле поједине странке.

Финци каже да је умјерени оптимиста да ће у наредном периоду одлука "Сејдић и Финци" бити спроведена.

"Сви су у кампањи говорили да је ЕУ неминовна и да је то прави излаз за БиХ. Ако БиХ заиста мисли озбиљно да се приближи ЕУ, мораће промијенити Устав, а то ће сви који су побиједили мислим имати на уму, јер су обећали бирачима да ће радити на европском путу", навео је он.

Финци је позвао све странке да попусте у својим максималистичким ставовима и потруде се да БиХ добије нове органе што је прије могуће.Оставите одговор