Транспаренси: Ефбиховски Одбор за жалбе не разматра непримљене у државну службу

ТИ БиХ је у посједу мишљења Агенције за државну службу Федерације Босне и Херцеговине (Агенција) из којег се види да Одбор за жалбе (Одбор) одбија рјешавати жалбе кандидата који учествују у поступцима јавне конкуренције у државној служби.

понедељак, октобар 15, 2018 / 12:49

Одбор одбија одлучивати о жалбама незадовољних кандидата као другостепени орган од краја прошле године када је ван снаге стављен правилник којим су изричито прописане његове надлежности. У Агенцији с друге стране сматрају да надлежности Одбора произилазе из Закона о државној служби, и да је он недвосмислено надлежан да рјешава жалбе кандидата који учествују у поступцима избора и именовања државних службеника.

Док се Агенција и Одбор расправљају око надлежности кандидати немају могућност изјављивања дјелотворног правног лијека, и принуђени су правну заштиту тражити искључиво судским путем.

ТИ БиХ је упознат са ситуацијом у којој је незадовољној кандидаткињи, која је учествовала на јавном конкурсу за мјесто у једном министарству, жалба одбачена јер Одбор уопште није хтио одлучивати о њој, и поред свих индиција да је нарушен поступак правичне конкуренције. ТИ БиХ је о свему обавијестио Федерално министарство правде које врши управни надзор над примјеном Закона о државној служби упозоравајући ресорног министра да су губитком права на жалбу у поступку јавне конкуренције у државној служби обесмишљени сви реформски напори и принципи на којима почива независна и професионална јавна управа.

Квалитетна селекција државних службеника предуслов је за постојање добре управе која је на услузи свим Поступци јавне конкуренције у државној служби Федерације више не гарантују ни минималне изгледе да ће бити изабрани најстручнији кандидати. Напуштањем двостепености у поступку јавне конкуренције фактички је напуштен систем професионалне државне службе, а индикативно је да је то све учињено годину дана прије избора (у години када се расписује велики број конкурса).Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *