Етимологија воћног сладоледа и 119. рођендан му

САН ФРАНЦИСКО – У част 119. година од појаве првог воћног купа са сладоледом америчка компанија „Гугл“ промијенила је изглед свог лога на којем је сада приказана порција сладоледа са преливима и воћем. Према подацима у ријечнику енглеског језика "Оксфорд", нејасно је поријекло термина – санде (sundae) за сладолед сервиран са воћем. Право на овај […]

недеља, април 3, 2011 / 10:03

САН ФРАНЦИСКО – У част 119. година од појаве првог воћног купа са сладоледом америчка компанија „Гугл“ промијенила је изглед свог лога на којем је сада приказана порција сладоледа са преливима и воћем.

Према подацима у ријечнику енглеског језика "Оксфорд", нејасно је поријекло термина – санде (sundae) за сладолед сервиран са воћем.

Право на овај термин има неколико локација у САД и то Итака у држави Њујорк, Ту Риверс у Висконсину, Плејнфилд у Илиноису, Евенстон у Илиноису, град Њујорк, Њу Орлеанс у Луизијани, Кливленд у Охају и Бафало у Њујорку.

Између градова Итака и Ту Риверс непрестана је дискусија око тога ко има право на титулу "родног мјеста воћног купа са сладоледом".

Од многих прича повезаних са изумом сладоледа са воћем, најчешћа је та да је главни узрок забрана употребе сладоледне соде па је било потребно пронаћи замјену за популарну посластицу.

Еванстон је једна од првих локација, која је увела такозвани плави закон против продаје сладоледне соде 1890. године, након чега су се поједини продавци досјетили и сладолед служили преливен воћним сирупом по жељи.

Пошто је продаја расла, локални лидери су се побунили због давања имена јелу послије јеврејског Сабата или суботе због чега је назив промијењен у санде (sundae). Нова посластица добила је име "недјељна сода" (sunday soda).Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *