Баскијци на улицама траже легализацију странке СОРТУ

Више десетина хиљада људи протестовало је у Баскији тражећи од шпанске владе да легализује нову странку која се залаже за независност те области и која се одриче насиља сепаратистичке организације ЕТА. Шпански Врхвни суд 24. марта је одбацио да легализује странку Сорту и забранио јој учешће на локалним изборима у мају наводећи да је она […]

недеља, април 3, 2011 / 09:42

Више десетина хиљада људи протестовало је у Баскији тражећи од шпанске владе да легализује нову странку која се залаже за независност те области и која се одриче насиља сепаратистичке организације ЕТА.

Шпански Врхвни суд 24. марта је одбацио да легализује странку Сорту и забранио јој учешће на локалним изборима у мају наводећи да је она само нова верзија Батасуне политичког крила терористичке организације ЕТА.

Сорту може да се жали Уставном суду, али ће пресуда вjероватно бити донијета послије избора 22. маја.

На скупу је необично за сепаратистичке протесте у Баскији било примјетно одсуство застава те области као и парола са захтјевима да се ослободе ухапшени чланови ЕТА. Демонстранти су умјесто тога носили натписе попут „За нормализацију баскијске области, легализација сада”.

Сорту, странка основана 7. фебруара, исход је интезивних дебата у оквиру проиндепендистичких група повезаних с ЕТА на којима је закључено да бомбе и меци више нису дјелотоворан начин борбе за независност Баскије од Шпаније и Француске.

Шпанска влада је више пута поручила да Батасуна и њеним члановима морају одбацити ЕТА и осудити насиље да би могли имати легални статус и учествовати у политичком животу Баскије.

ЕТА је прогласила прекид ватре у септембру а у јануару затражила стално примирје, што је учинила и 11 пута током своје 40-годишње историје.

Последњи пут је трајно примирје затражила 2006, али је то завршено експлозијом бомбе у ауту на мадридском аеродрому при чему је убијено двоје људи.

У активностима ЕТА од краја 1960-их убијено је више од 825 људи.

Њу терористичком организацијом сматрају Шпанија, Европска унија и САД.Оставите одговор