ЕРС и ЕПС потписале споразум о градњи на средњем току Дрине

БЕОГРАД – Електропривреде Републике Српске и Србије потписале су данас у Београду споразум о сарадњи на изради техничке документације за изградњу хидроенергетских постројења на средњем току ријеке Дрине, што је, према процјенама, инвестиција од 819 милиона евра. Споразум су потписали генерални директори електропривреда РС и Србије Бранислава Милекић и Драгомир Марковић у присуству ресорних министара […]

четвртак, септембар 16, 2010 / 14:56

БЕОГРАД – Електропривреде Републике Српске и Србије потписале су данас у Београду споразум о сарадњи на изради техничке документације за изградњу хидроенергетских постројења на средњем току ријеке Дрине, што је, према процјенама, инвестиција од 819 милиона евра.

Споразум су потписали генерални директори електропривреда РС и Србије Бранислава Милекић и Драгомир Марковић у присуству ресорних министара из РС и Србије Слободана Пухалца и Петра Шкундрића, као и државног секретара у Министарству економског развоја Италије Стефана Саље.

Овај споразум, према досадашњим истраживањима, подразумијева вриједност инвестиција од 819 милиона евра, снагу хидроенергетских постојења већу од 300 мегавата и годишњу производњу струје од 1200 гигават-часова.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Слободан Пухалац изјавио је да је овај споразум наставак чврсте сарадње у области енергетике влада, електропривреда и ресорних министарства РС и Србије.

"Чињеница је да РС користи свега 30 одсто свог хидроенергетског потенцијала, а високо учешће – 29 одсто имају обновљиви извори", рекао је Пухалац који је изразио очекивање да ће овај пројекат између електропривреда РС и Србије бити реализован у наредном периоду.

Министар рударства и енергетике Србије Петар Шкундрић изјавио је да овај споразум пружа могућност реализације стратешке сарадње Србије, Италије и РС, те изразио наду да ће то подстаћи регионалну сарадњу у енергетици.

Директор Електропривреде РС Бранислава Милекић истиче да је овај споразум реализација политике коју су утврдиле двије владе, а да са становишта електропривреда представља израз воље за даљу сарадњу на истраживању при изради пројектне документације за хидроенергетске пројекте на ријеци Дрини између Бајине Баште и Зворника.

Генерални директор Електропривреде Србије Марковић је изразио наду да ће се енергетски капацитети у региону више повезивати.

Саља је изјавио да је жеља Италије да повеже енергетику из региона са Европом и да је план да са Балкана у Европу буде дистрибуирано девет тера-ват часова струје годишње.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *