Финанасијски сектор БиХ: Жене зарађују више

САРАЈЕВО – У БиХ жене на позицији финансијског менаџера имају у просјеку нето плату 1.835 КМ, с тим да је максималан плата на овој позицији 3.915 КМ, док мушкарци на истој позицији имају просјечну нето плату од 1.391 КМ, са максималном платом од 3.125 КМ. Према подацима новог сервиса портала "посао.ба – плата.ба", слична ситуација […]

четвртак, 16 септембра, 2010 / 15:09

САРАЈЕВО – У БиХ жене на позицији финансијског менаџера имају у просјеку нето плату 1.835 КМ, с тим да је максималан плата на овој позицији 3.915 КМ, док мушкарци на истој позицији имају просјечну нето плату од 1.391 КМ, са максималном платом од 3.125 КМ.

Према подацима новог сервиса портала "посао.ба – плата.ба", слична ситуација је и са позицијама шефа правног одјељења, менаџера подружнице и кантри менаџера, гдје жене у просјеку имају већу плату за 16 одсто.

Истраживање је показало да у генералном поретку мушкарци боље зарађују, па је тако највећа нето плата мушкарца на позицији кантри менаџера и износи 11.000 КМ, а за жену 6.700 КМ на позицији продајног менаџера.

Просјечна плата мушкараца у БиХ на основу истраживања износи 1.015 КМ, а за жене 941 КМ, што значи да су мушкарци у просјеку боље плаћени за 7,8 одсто, саопштио је портал "посао.ба".

"У поређењу са Србијом, Чешком, Словачком и Мађарском, у БиХ је ова разлика најмања. Наиме, мушкарци у Србији зарађују 8,5 одсто више од жена на истим позицијама, док у Чешкој тај број износи 16 одсто, у Словачкој 15 одсто и у Мађарској 12 одсто", рекла је водитељ пројектног одјељења "посао.ба" Мерсиха Мехић.

Према њеним ријечима, мушкарци су и даље најбоље плаћени уколико обављају послове у банкарском и осигуравајућем или продајном сектору, али је примјетан раст просјечних плата за жене у скоро свим секторима пословања.

Водитељ пројекта "плата.ба" Ведрена Маглајлија рекла је да је разлика у платама мушкараца и жена већа у приватним него у државним фирмама, а занимљиво је да страни власници компанија у БиХ праве веће разлике у платама између жена и мушкараца од домаћих компанија.

Истраживање је рађено три мјесеца на 9 100 лица.Оставите одговор