21:03 Пламен зажган - почеле 32. љетне олимпијске игре у Токију21:00 Србија избацила листу земаља из којих се може ући са потврдом о вакцинацији + 70.000 евра за злато у Токију20:10 Кремљ против ОХР: Инцидент јасно потврђује потребу укидања страног старатељства20:06 Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују19:47 Ово се зове чојство и јунаштво: Милан Благојевић због Инцковог наметања закона поднио оставку на судијску функцију15:47 Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу15:41 ПДП: "Инцкова одлука изазват ће додатне тензије и бити кориштена за политичке обрачуне"15:35 Шаровић: Штета што у СБ УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање ОХР15:19 УС позива на заједничку реакцију свих странака из Српске против Инцка15:12 Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

Ердоганов аманет и Бакиров салто мортале: Ако Срби неће у НАТО, не морамо тамо

"У овој земљи нико ником више ништа неће наметати. Када су у питању Срби и Република Српска, ако неће у НАТО, неће се ићи у НАТО", рекао је Бакир Изетбеговић политичком магазину "Печат" на РТРС.

недеља, 3 новембра, 2019 / 11:55

Изгледа да и на локалној политичкој сцени даје резултате приближавања Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана. Потоњи је добро уздрмао НАТО, односно истјерао САД из Сирије да још само маринци Војске САД чувају нафтне бушотине због којих су у Сирију и дошли.

Овој се вијести не даје велики публицитет, без обзира што таквог тоталног обрта није било још од времена када је Сулејман Тихић рекао да се муслимани у БиХ требају манути политике представљања себе као жртве и окренути се ка будућности.

Ипак, да би предуприједио реакцију Амбасаде САД, Бакир каже да Годишњи национални програм за НАТО мора бити послат у Брисел, јер то представља спровођење раније усвојених одлука.

Сјетио се и Бакир, "устава и закона" (сјетимо се тужбе за "геноцид" против Србије)

"Раније усвојени закони и одлуке морају бити испоштовани и то сам с лидером ХДЗ-а Драганом Човићем и лидером СНСД-а Милорадом Додиком потписао 5. августа. Што се нас тиче, то може бити минимални аспект, редуковани АНП у којем акценат може бити потпуно стављен на цивилни део, а можемо координисати темпо са Србијом и на крају крајева, прихватити оно што је круцијално важно за Србе — да нема чланства у НАТО-у без новог консензуса и договора, али се закони ове земље морају поштовати", истакао је Изетбеговић.

Лидер СДА тврди да АНП није услов за формирање Савета министара, јер он представља, како је рекао, владавину закона и поштовање уставно-правног система у БиХ.

Изетбеговић тврди да СНСД блокира формирање власти, јер не прихвата нешто што је раније усаглашено и тиме не поштује стратешки интерес и уставно-правни конструкт БиХ. Наводи да СДА инсистира на компромису, који је, према његовим речима, близу.

Неће Бакир са ПДП и СДС

"Морамо прихватити АНП који значи поштовање ранијих закона, а питање је до које мере ће бити редукован. Такође, морамо прихватити да нема чланства у НАТО-у без новог договора. То је сасвим довољно да изађемо из ове ситуације, па ћемо се договарати даље. Ја не знам шта ће бити за 10 година", истакао је Изетбеговић.
Он је поручио и да Савет министара неће бити формиран без изборних победника из Републике Српске и одбацио могућност формирања власти на нивоу БиХ са опозиционим странкама у РС, СДС-ом и ПДП-ом.

"Кад прихвате да ова земља има Устав и владавину закона, идемо са СНСД и чекамо их", рекао је он.

Када је реч о Резолуцији о војној неутралности коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске, Изетбеговић сматра да је НСРС донела одлуку о питању које не спада у њену надлежност.

"Грађани Републике Српске имају своје представнике у Парламентарној скупштини БиХ, чија је то надлежност, јер то није надлежност ентитета", навео је Изетбеговић.

Лидер СДА је појаснио зашто Републику Српску не назива пуним именом, већ "ентитет РС".

"Не волим да се део БиХ зове по једном народу, па рецимо и да је то по мом народу", рекао је Изетбеговић.28 КОМЕНТАРА

 1. „народ“ бошњак=“земља“ бошна…
  НСРС против ПС БиХ…
  Земља владавине права и закона…
  Минимални АПН…
  Господар живота и смрти пет кантона и Сараја је препун противречности. Шта да закључимо из овог интервјуа за Српски најгледанији и најобјективни канал у БиХ!?
  Да се тарзани на лијаницама (читај: остатци гована и подгузним длакама) не сапиру лако са лицаовог смрада чији је отац зарад исламске републике довео свијет у БиХ на границу егзистенције!

 2. Ovo je predstava za srpsku raju.
  Ako ga Bakir i moj član Željko nogiraju i ovaj put iz Sarajeva a Dodik ne uradi ono što je najavio( vrati sve nadležnosti otete od strane OHR u Skupštini Republike Srpske ) + što bi i on sam trebao napustiti Sarajevo i Predsjedništvo BIH zauvijek onda mi nije jasno kome još u Republici Srpskoj nije jasno da je SNSD u ime Republike Srpske davno potpisao da je za članstvo u NATO paktu a sada se igraju sudbinom srpskog naroda na lijevoj obali rijeke Dirne.

  Članstvo u NATO je u najboljem interesu svakog živog i nerođenog srbina u BiH.
  Molimo se Bogu da NATO ne odluči da nas ostavi u ruskom bloku.

  1. Smanji brlju turčine
   Evo kockasti proklinju dan kada su ušli u nato ,mada ih niko nije ni pitao jer američka „oluja“ ima i svoju cijenu.
   Dala baba dinar da uđe u kolo…sada daje 2 da izađe !!!

  2. Само се ти надај, пицајзло на руској шубари. Док ми дођемо тамо где су сада коцкасти они ће бити 50 и нека америчка држава, а ти ћеш се и даље гладан да се натежеш срати.

  3. „Vi“sigurno nigdje nećete doći jer nemate kao prvo svoju drzavu
   Kao drugo tek ste konstitutivni kurdi u drzavnoj zajednici bih-a
   Kao trece od bih-a je i Bog digao ruke a i Trump .
   Kad se otrijeznite od Srebrenicke mitomanije ,naći ćete se u Srpskoj drzavi gdje će saray evski Ramzan
   Kadyrow predwoditi bosanske Kurde u 5 kantona uz sve ovlasti po uzoru na Čečeniju ….živi bili pa vidjeli .

 3. ОТАН је до те мјере истрошен идеолошки да се и сама Амра размишља повући из њега! Ступањем у војни и економски савез са Еном им је дугорочни план јер империја хоће да узврати ударац! А ми Срби!? Пустите ви нас Србе, јер има клетва везана за нас да у свако царство које уђемо силом оно се распадне! Држите се подаље од нас као од куге и биће вам добро, и теби Zeiss и теби „Mladen“…

  1. Što se mene tiče nemam ništa protiv da Rusija u Srbiji i Republici Srpskoj napravi po jednu ili više vojnih baza.
   Naprave kišobran sa S 400 ili 500 i patrolitaju nebom avionima 5. generacije.
   Oružje njihovo i oprema njihova i da im mi još plaćamo 2 ili 3 posto BDP kao što se plaća i NATO.
   Ovo slijepo i suludo rusofilstvo koje nam se sada nudi obmanom da smo kao neutralni može imati samo jedan rezultat u budućnosti:
   Rastrgaće nas kerovi ko masnu vreću!
   Rusija je 1999. pokazala svoje pravo lice kada je SR Jugoslaviju prodala za 20 milijardi dolara kredita a sada kenjkaju o oružju za srbe u vrijednosti od maksimalno 2 milijarde dolara.
   NATO nas hoće a Rusija se igra sa nama kao narodom zbog dvije ruske pudlice.

  1. Znaci, kad SNSD pravi dogovor i vecinu na BiH novou, moze, a kad to isto rade PDP i SDS, ne moze.
   Onda je to izdaja.
   Zasto SNSD ni nakon godinu dana nakon izbora nije uspio da to uradi sa tim istim iz SDA.
   Ovdje se ne radi o Savjetu ministara. Jos uvijek

  2. Драгче,

   1. Већину треба да прави онај ко побиједи на изборима.

   2. СНСД није направио већину са СДА јер СДА не признаје изборну вољу српског народа.

   3. ПДП и СДС се понашају као да су они побједници избора.

   4. Уколико се дозволи да политичко Сарајево бира ко ће пресдстављати српски народ, а оно ће увијек изабрати оне који изгубе на изборима, поставља се питање смисла избора.

   А сад одговор на питање “Zasto SNSD ni nakon godinu dana nakon izbora nije uspio da to uradi sa tim istim iz SDA.“

   СНСД то није урадио јер се мора на уцјену одговорити. Ви не дате да се спроведе воља срспког народа, ми недамо да се конституише парламент.

   Редослијед потеза је јасан. Прво Предсједништво Бих мора предложити Предсједавајућег СМ, па се онда конституишу комисије парламента.

   Ако ПДП-у и СДС-у ово успије онда СДА нема више ни један разлог да уважи вољу српског народа. Овај састав СМ остаће до нових избора. Иако је ред да Предсједавајући СМ буде Србин, очито је да ће Звиздић одрадити и овај мандат на челу СМ.
   Да ли је то српски интерес?

   Награда СДС-у и ПДП-у је та да ће и они уз Звиздића остати на функцијама иако немају посланика ни за трећину из српске квоте која подразумјева ентитетски пролаз. А да не причам да их Додик чека у Дому народа и Предсједнуштву БиХ.
   Ђе то има да неко са четири посланика добије три министарска мјеста?

   Посланик из ће обезбјеђивати да свака одлука прође ентитетско гласање.
   Шта мислиш какве одлуке у том случају могу проћи?

   Јел’ти сад мало јасније?

  3. KAZES:
   1. Већину треба да прави онај ко побиједи на изборима.
   Gdje to pise. Vecinu pravi onaj ko moze da je napravi. Zasto je SNSD ne napravi, kada mu je koalicija sa SDA u krvi. Znam, SNSD-u bi vise odgovaralo da kao 1998 god. ima dva poslanika. Pravljenje vecine sa dva poslanika im vise lezi

   2. СНСД није направио већину са СДА јер СДА не признаје изборну вољу српског народа.
   Ako SDS i PDP mogu da naprave vecinu, kao porazeni na izborima – kako kazes – zasto to SNSD ne uradi bez SDA.

   3. ПДП и СДС се понашају као да су они побједници избора.
   PDP i SDS se ponasaju pragmaticno, kao i svi politicari. Uostalom, imali su od koga i nauciti. SNSD je sam manje poslanika pravio vecine i koalicije. Procitaj odgovor pod tackom 1.

   4. Уколико се дозволи да политичко Сарајево бира ко ће пресдстављати српски народ, а оно ће увијек изабрати оне који изгубе на изборима, поставља се питање смисла избора.

   Izbori zaista nemaju smisla, ako „pobjednici“ ne mogu da formiraju vlast vise od jedne godine i nece moci, kako stvari stoje, nikako, i tu si u pravu. Na nivou RS SNSD je formirao vecinu izbornom kradjom, i kupovinom poslanika, i to je jasno i pticama na grani. Gdje nestade kamion papira za glasacke listice, kako na 65 % glasackih mjesta u Zvorniku SNSD osvoji 100% glasova, Kako Covic sa cijelom strankom predje SNSD-u, kao SNSD pocijepa NDP. Hoces li jos ?

   „СНСД то није урадио јер се мора на уцјену одговорити. Ви не дате да се спроведе воља срспког народа, ми недамо да се конституише парламент“.

   Ko ne da da se sprovede volja srpskog naroda. Volju srpskog naroda ne obezbiejdjuje, ali je i ne sprijecava, niko osim izabrani predstavnici iz RS. Koji mogu da osiguraju i formiraju vecinu. Citaj malo ustav i vazece zakone na tu temu. Kada god nemate argumente, pribjegavate ugrozenosti srpskog nacionalnog interesa. Nao recimo u slucaju Peljeskog mosta. Smijesno.

   „Редослијед потеза је јасан. Прво Предсједништво Бих мора предложити Предсједавајућег СМ, па се онда конституишу комисије парламента“.

   Gdje to pise, a i ako pise vecinom se to uvijek moze promijeniti. Kao i sve drugo.

   „Да ли је то српски интерес“?

   Srpski interes se da drzava, pa i ona koja se naziva BiH, funkcionise, a ne da bude paralisana. Zar je interes RS da centralne institucije ne funkcionisu, ako zna da je to i od vitalnog interesa i za RS. Pa ti sada vidi ko radi protiv interesa RS.

   „Ђе то има да неко са четири посланика добије три министарска мјеста“.

   A dje ima da neko sa dva poslanika postane premijer i obezbijedi vecinu od 44 glasa. To se jednostavno zove politika dvostrukih standarda. Ali ne, vi ste to zaboravili.

  4. Simicu, da te samo podsjetim da je SNSD, preko Radmanovica u Predsjednistvu, kao svog najistaknutijeg clana, prihvatio i potpisao odluku o aktiviranju MAP-a, odnosno podnio zahtjev za prijem u NATO, kao i izglasao donosenje zakona o odbrani kojim je taj statu i zapececen.
   Nisam se ja slikao na NATO-om nosacu aviona, nego tvoj sef i njegov haver Spiric.
   Kod NATO-a druze, nema pljuni pa polizi.
   Drugim rijecima: trazili ste, gledajte

 4. Evo sta covjek izjavi:
  „Prvi put javno kažem da sam savršeno svjestan činjenice da postoje ranije donesene odluke. To nije sporno. Nisam postavio nijedan zahtjev da se te odluke ukinu, jer znam da ne može“.
  To covjek izjavi prije nekoliko dana, a o tome cuti punih godinu dana od izbora, od kada ga za to prozivaju.
  Drzavnicki i od interesa za RS, nama sta.

 5. Evo Simicu sta su 2009. godine odlucili i potpisali tvoji ahbabi
  http://www.rtvbn.com/3971041/nisam-trazio-ukidanje-odluke-o-nato-putu-bih

  I sad se cudom ne mozes nacuditi sto vasi dugogodisnji koalicioni partneri od vas traze da konacno uradite i izvrsite ono sto ste sami prihvatili, obecali, potpisali.

  Nije ovo zagrebacka zelena pijaca pa da se svaki dan formira druga cijena. Zavisno na koju se nogu probudis i kak izdiktira trziste tog dana. Ali na zagrebackoj pijaci niko nista ne obecava niti potpisuje. Svaki dan nova nafaka.
  Druze Simicu,….

 6. A evo sta potpisa drug Pijano Mokri, u ime SNSD-a :
  „JOS JEDNOM SMO POTVRDILI NASU PREDANOST VRIJEDNOSTIMA ALIJANSE…IZNAD SVEGA PODVUKLI SMO NASU ZELJU DA POSTANEMO PUNORAVNA CLANICA NATO…OVIM PUTEM PODNOSIM FORMALNI ZAHTJEV BIH ZA AKCIONI PLAN ZA CLANSTVO … ZADOVOLJSTVO MI JE ZAMOLITI VAS DA PROSLIJEDITE SAVEZNICIMA ZAHTJEV BIH ZA AKCIONI PLAN ZA CLANSTVO … S CILJEM NJEGOVOG RAZMATRANJA I ODOBRAVANJA … VEOMA SMO ZADOVOLJNI USPJEHOM NASIH PRIJATELJA I SUSJEDA ALBANIJE I HRVATSKE I VJERUJEMO DA JE PRAVO VRIJEME DA I MI SLIJEDIMO NJIHOV PUT“.
  Narod bi rekao „ako laze koza, ne laze rog“.
  Evo gospodo, ovako se brane interesi RS i srpskog naroda.
  Umjesto da gledate smece u tudjem dvoristu, prvo ga ocistite u svojoj kuci

  1. Др Агче,

   врати се ти на твитер.
   Не иду ти ови дужи текстови.
   На твитеру је то другојачије.
   Једна двије реченице, мало опсујеш и ето твита.

   На Фронталу је зајебаније.
   Ми доконице имамо и трошимо много карактера.

 7. Побјеже ми Др Агче на твитер, а мислио сам му објаснити још двије ствари:

  Прва је његова мантра да је Додик постао премијер са два посланика. СДС и ПДП том лажи покушавају оправдати своју издају. Наиме, Додикова странка јесте тада имала само два посланика, али је била дио коалиције “Слога“ чији је он кандидат био. Његова кандидатура је била ствар коалиционог договора.

  Додик је тада на премијерско мјесто дошао као резерва Иванићу који је одбио мандат. Треба ли помињати да Иванић тада није имао ни партију, а камо ли посланике, али ето могао је бити премијер да је хтио.

  Друго, ПДП сам себи скаче у уста јер је само њима успјело да у Парламентарној скупштини послије проведених избора немају ни једног посланика, а добили су министарско мјесто (Црнадак).

  Друго што сам Агчету хтио објаснити је да СДС, у првом реду, не доводи српску бирачку вољу само сада и у будућности у питање него доводи и тумачење блиске прошлости у питање.

  Наиме, када је био референдум о независности БиХ било је Срба посланика који су подржали тај референдум (Лазовић, Пејановић и др.), али већина није. И данас политички сарајстан извлачи легитимитет за тај референдум из тога да је један дио Срба посланика подржао референдум и да је један дио Срба изашао на њега. Тај дио посланика и тај дио Срба је био у мањини.

  Ако СДС данас прихвати и сматра да Србе у Сарајеву треба да представља мањина онда СДС прихвата и легитимитет тадашњег референдума јер је и тада Србе у Сарајеву представљала мањина.

  Надам се да сам био јасан.

  Агче, јави се!

  1. Evo javljam se da bih te podsjetio kako je tvoj Dodk sa dva poslanika 1998 godine postao premijer.
   Uz pomoc mocnih faktora iz medjunarodne zajednice i stranaka iz Federacije.
   ZNACI, DODIK JE TADA ODBIO PRAVLJENJE KOALICIJE I NACIONALNOG BLOKA SA SRPSKIM STRANKAMA, A PRIHVATIO PODRSKU I KOALICIJU SA STRANKAMA IZ FEDERACIJE (ZNAS VEC KOJIH).
   ISTO ONO STO SADA POKUSAVAJU SDS I PDP, S TIM STO SE TADA RJESAVALA SUDBINA RS A SADA SAMO RAD DRZAVNOG PARLAMENTA.

   Preneseno iz NIN-a, oktobar 1998. godine.

   „DANAJSKI DAROVI
   Vreme je da se prema rezultatima izbora konstituise parlament i formira vlada. Da li je to medju Srbima
   teze i od samih izbora?

   Samo nekoliko dana dijeli parlamentarne stranke u RS od konstitutivne sjednice Narodne skupstine, a nema dogovora oko diobe parlamentarne i izvrsne vlasti. Dve koalicije stranaka iz RS, ciji izborni rezultati daju parlamentarnu vecinu i mogucnost konstituisanja vlasti bez uticaja stranaka iz Federacije BiH, nisu u pregovorima makle od pocetka.

   Koalicija srpskih patriotskih stranaka u RS, kako sebe nazivaju Srpska demokratska stranka (SDS), Srpska radikalna stranka (SRS) i Srpska koalicija za Republiku Srpsku (SK RS) ponudila je koaliciji „Sloga“, koju cine socijalisti, Dodikovi socijaldemokrati i Srpski narodni savez Biljane Plavsic, formiranje patriotskog bloka unutar kojeg bi se izvrsila podjela funkcija saglasno broju osvojenih skupstinskih mandata. Predlog je deset dana prije zakazane skupstinske sjednice javno objelodanio Predrag Lazarevic, prvi covjek SKRS, treceg partnera „patriotske koalicije“.

   Odgovor nije uslijedio, ali dogadjanja iza scene najavljuju da se o njemu nece ni razgovarati. Izjave medjunarodnih zvanicnika, koji su defilovali kroz Banjaluku ovih dana, najavljuju potpuno iskljucenje SDS-a, radikala i SK RS iz drzavne vlasti. Prvo je, odmah sa skidanjem sa liste prvog covjeka SDS-a Dragana Cavica, na adresu SDS-a iz Vasingtona dosla ocjena da ova stranka dokazuje da nije „zrela za demokratske procese“, da bi nakon toga Karlos Vestendorp, visoki predstavnik za BiH, prilikom poslednje posete Banjaluci, izjavio da bi koalicija „Sloga“ trebalo da dobije mogucnost da ponovo formira vladu. „Svaka druga alternativa nece dobiti podrsku medjunarodne zajednice“, bio je jasan Vestendorp.

   Otvorenu podrsku koaliciji „Sloga“ i premijeru Dodiku pruzio je nakon toga u Banjaluci i Robert Gelbard, specijalni americki izaslanik za Balkan, otkazavsi istog dana susret sa novoizabranim predsjednikom RS Nikolom Poplasenom.

   Po starom

   U medjuvremenu se na politickoj pozornici, iza spustenih zavesa, vodila bitka za pridobijanje poslanika malih stranaka. Koalicija „Sloga“ je uspjela da pridobije Radikalnu stranku RS iz Bijeljine, na cijem celu je Mirko Radovanovic, i Koaliciju za kralja i otadzbinu, koju predvodi Dubravko Prstojevic. Na ovaj nacin obe koalicije su „uknjizile“ po 32 poslanicka mandata i izravnale argumente za parlamentarna nadmudrivanja o tome ko ima vece pravo na predlaganje mandatara.

   Izvor NIN-a iz politickog vrha „Sloge“ tvrdi da ce se rasplet odvijati po vec vidjenom scenariju. „Sloga“ ce preko medjunarodnih posrednika obezbijediti skupstinsku podrsku parlamentarnih stranaka iz Federacije BiH i konstituisati skupstinske organe uzimanjem svih funkcija. Prema istom izvoru, na celu Narodne skupstine ostace socijalista Petar Djokic, dok ce potpredsjednicka mjesta biti ponudjena socijaldemokratima premijera Dodika i Radikalnoj stranci RS. Cijena pristupanja „Slozi“ Koalicije za kralja i otadzbinu mogla bi biti mjesto generalnog sekretara za pravnika Dubravka Prstojevica, lidera ove koalicije. Srpski narodni savez Biljane Plavsic dobice mjesto kopredsjedavajuceg Ministarskog vijeca i tu duznost bi obavljao njegov potpredsjednik Svetozar Mihajlovic.

   Nakon „osvajanja“ parlamenta „Sloga“ ide na „zauzimanje“ izvrsne vlasti. Novoizabrana Narodna skupstina dala bi specijalni mandat za vrsenje izvrsne vlasti postojecoj vladi premijera Dodika i time legalizovala kontinuitet. Predlog mandatara vlade predsjednika Republike Nikole Poplasena po istom scenariju ne bi dobio potrebnu skupstinsku vecinu, sto bi izazvalo parlamentarnu krizu i raspisivanje vanrednih izbora nakon tri neuspjela pokusaja izbora premijera.

   Ovakav rasplet dogadjaja nedavno je najavio i premijer Milorad Dodik u intervjuu nedeljniku „Panorama“: „Ili ce Poplasen predloziti mene za mandatara, ili ce nastupiti ustavna kriza“,

   Na njegovu izjavu reagovao je Dragan Cavic, potpredsjednik SDS, nazvavsi je neozbiljnom i neodgovornom. „On mozda vec sada ima obezbijedjena 42 poslanicka mandata kojim ce se usprotiviti svakom predlogu po kome on nije mandatar“, konstatuje Cavic, ocigledno svjestan cinjenice da koalicija „Sloga“ ima podrsku parlamentarnih stranaka iz Federacije BiH.

   Raskoli?

   Logika ove varijante ne moze zaobici pitanje: sta u ovakvom dilu dobijaju stranke iz Federacije BiH? Prema nasem izvoru, na njih je bio izvrsen pritisak da ovaj puta odustanu od zahtjeva za participiranje u diobi parlamentarne i izvrsne vlasti. Posto je medjunarodna zajednica nakon analize izbornih rezultata procijenila da bi njihov ulazak u strukturu vlasti izvrsio jos vecu homogenizaciju nacionalista i tako obezvrijedio njihovu dugogodisnju „strategiju demokratizacije“.

   Uvjeravani da i bez toga imaju odlucujucu ulogu u parlamentu RS, u Koaliciji za demokratsku i cjelovitu BiH, u kojoj je odlucujuca uloga Izetbegoviceve SDA, prvobitno su zahtjev medjunarodne zajednice prihvatili, ali je ovih dana iz diplomatskih kanala procurila vijest da se od pristanka odustalo. Iz Sarajeva je u Banjaluku stigao zahtjev za dva ministarska i dva potpredsjednicka mjesta (parlament i vlada). Sarajevski mediji prenijeli su izjavu Safeta Bice, potpredsjednika Narodne skupstine RS, prema kojoj Koalicija trazi mjesta ministara za pravosudje i izbjeglice, te mjesta zamjenika ministara unutrasnjih poslova i prostornog uredjenja. Ovdasnji poznavaoci politickih prilika ne vjeruju da se radi o dodatnom utvrdjivanju pazara i postavljaju pitanje zasto bi Bosnjaci podrzavali vlast koja za svoju kooperativnost sa medjunarodnom zajednicom trazi da Brcko ostane u RS.

   I prije ovog obrta, varijanta sa neformalnom koalicijom sa strankama iz Federacije BiH unijela je uznemirenje izmedju koalicionih partnera „Sloge“. Najvisi partijski organi ovih stranaka posljednjih dana raspravljaju o tome iza zatvorenih vrata, a vijesti koje cure u javnost ne iskljucuju mogucnost ostrih unutarstranackih raskola. Izvor blizak SNS-u tvrdi da su neki poslanici najavili glasanje suprotno dogovoru lidera „Sloge“ ukoliko se ostane u varijanti „sa Bosnjacima“.

   Na muci se nasla i medjunarodna zajednica. Sa srpske strane stizu prigovori da instaliranje bosnjackih nacionalista u drzavne organe RS za Izetbegovica znaci uspjeh njegove unitaristicke politike, sto ce mu ponovo donijeti plebiscitarnu podrsku na sljedecim izborima. Postavlja se, dakle, pitanje kako rusiti nacionalisticke stranke u Federaciji BiH, a istovremeno im jacati poziciju u RS.

   Vijesti iz Sarajeva unijele su potpunu neizvjesnost u ishod konstituirajuce sjednice parlamenta RS. Bez izuzetka se medju Srbima vjeruje da zahtjev za participaciju u obe vlasti nije dosao bez znanja mocnih medjunarodnih posrednika. I postavlja se pitanje kolika ce se cijena platiti u posljednjem dijeljenju karata.

  2. “Koalicija srpskih patriotskih stranaka u RS, kako sebe nazivaju Srpska demokratska stranka (SDS), Srpska radikalna stranka (SRS) i Srpska koalicija za Republiku Srpsku (SK RS) ponudila je koaliciji „Sloga“, koju cine socijalisti, Dodikovi socijaldemokrati i Srpski narodni savez Biljane Plavsic.“

   “Na ovaj nacin obe koalicije su „uknjizile“ po 32 poslanicka mandata i izravnale argumente za parlamentarna nadmudrivanja o tome ko ima vece pravo na predlaganje mandatara.“

   Довољне су ове двије реченице из текста који си приложио као свој аргумент да се сагледа тадашње стање.

   Видљиво је оно што сам ја тврдио да је Додикова странка била члан коалиције која је имала 32 посланика. Исто толико је имала и коалиција око СДС-а.

   Ето видиш да лажете да је Додик са два посланика постао премијер.

   Агче, мореш ти то боље. Ниси ваљда толико глуп, а министар. И то државни крутеје…

  3. Simicu, Simicu, nisi cuo da koalicije mogu da budu predizborne, izborne, i postizborne.
   Stalno se upinjes ovdje iz petnih zila da branis neodbranjivo i jos, pri tome, ne koristis argumente.
   Niko ne tvrdi ovdje da je Dodik te davne 1998. sa dva poslanika imao poslanicku vecinu. Nadam se da to nisi tako shvatio, jer bih se totalno u tebe razocarao.
   Kao sto ne tvrdi da SDS i PDP sa cetiri poslanika u drzavnom parlamentu predstavljaju vecinu.
   Simicu, Simicu, pravis se pomalo nevjest i hoces nekima ovdje – mada ih je malo – da bacis prasinu u oci.
   Po tebi, Dodik je mogao sa dva poslanika 1998. da postane premijer, naravno u koaliciji, a SDS i PDP ne mogu u koaliciji sa drugim strankama, da formiraju vecinu u BiH parlamentu i odblokiraju rad tog drzavnog organa.
   1998. godine Dodik u koaliciji postade premijer (vidjeli smo po cijem naredjenju i uz ciju podrsku), a 2019. godine PDP i SDS ne bi mogli da udju u koaliciju koja bi odblokirala rad parlamenta BiH sto je u interesu i za RS zbog kredita koji su Dodiku&Co tako omiljena igracka.
   Nista mi ne odgovori sta bi sa podrskom stranaka iz Federacije te davne 1998 godine. Kako Dodik i koalicija „Sloga“ navukose vecinu sa 32 poslanika.
   Simicu, Simicu, pokislo ti perje…

  4. “Po tebi, Dodik je mogao sa dva poslanika 1998. da postane premijer, naravno u koaliciji, a SDS i PDP ne mogu u koaliciji sa drugim strankama, da formiraju vecinu u BiH parlamentu i odblokiraju rad tog drzavnog organa.“

   Па управо је ту кључ ваше издаје, Агче мој препоштени.
   На нивоу БХ нема коалиција. Власт на нивоу БХ је власт конституената, а не коалиционих партнера.

   Власт на БХ-нивоу се саставља, нема ту коалиција.

 8. „Nakon što je Ivanić kao nestranacki kandidat odbio ponudu, predstavnici koalicije „Sloga“ su otišli na sastanak kod Miloševića u Beograd. Jedan od učesnika tog sastanka tvrdi da su svi bili iznenađeni kada im je Milošević „sugerisao“ da mandat povjere „mladom i energičnom Dodiku“

  Upravo je Milošević predstavnicima koalicije „Sloga“ na svom legendarnom kanabeu krajem 1997. saopštio ime novog mandatara za sastav Vlade RS. Pošto se „voždu“ sa Dedinja nije protivriječilo, Dodik je 18. januara naredne godine postao entitetski premijer. Bilo je to, vrijeme kada je u Dodiku u jedno jedro duvao Milošević, a u drugo Meldin Olbrajt koja ga je odmilja prozvala „daškom svježeg vjetra na Balkanu“.