Ердоган: Каматне стопе су мајка и отац свег зла

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган снажно се заложио за обарање каматних стопа, оцијенивши да су оне извор свег зла, што је изазвало ново слабљење лире јер су инвеститори забринути у погледу способности централне банке да заузда високу инфлацију.

субота, мај 12, 2018 / 10:17

Турска влаута је пала на чак 4,3080 лира за долар након Ердоганове изјаве са нивоа од 4,2374 забиљеженог у четвртак, извјештава агенција Ројтерс.

У сриједу се лира спустила на рекордни минимум од 4,3780 лира према долару, да би се наредног дана снажно опоравила.

„Ако мој народ каже на изборима – настави овим путем, онда ја кажем да ћу изаћи као побједник у борби против проклетих каматних стопа, зато што је моје увјерење: каматне стопе су мајка и отац свег зла“, рекао је Ердоган у Анкари у обраћању привредницима, алудирајући на ванредне изборе који ће се одржати 24. јуна.

На јачање лире у четвртак утицала је вијест да је Ердоган одржао непланирани састанак са својим економским тимом поводом курса лире, која је ове године пала више од десет одсто у односу на америчку валуту.

Ердоган и чланови економског тима су се договорили на састанку да се предузму мјере како би се ублажио инфлаторни притисак на каматне стопе и заштитила вредност националне валуте.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *