Американци предвиђају поскупљење нафте и пунији руски буџет

Амерички аналитичари прогнозирају да ће се на свјетском тржишту нафте у наредних годину и по догодити „колосалне промјене“ и да ће барел „црног злата“ поново коштати преко 100 долара.

субота, мај 12, 2018 / 10:25

За Русију је ово веома повољна прогноза јер то њеном државном буџету обећава приходе какве није имао већ нбеколико година.

Банка Америке у извјештају чије дијелове је објавио Фајненшел Тајмс – тврди да ће у другом кварталу 2019-те барел нафте класе достићи 90 долара за барел, а убрзо потом и преко 100 долара.

Ова банка процјењује да ће се током 2019-те на свјетском тржишту – умјесто садашње презасићености – појавити дефицит нафте, што ће подстаћи брзи пораст цијена. Поготово ако нови атомски споразум са Ираном не буде закључен у наредних пола године. А Русија и ОПЕЦ свој споразум (о смањивању производње) задрже и у наредној години.

Иста америчка банка прецјењује да ће до пораста цијена доћи и само због Трампове пријетње новим санкцијама против Ирана.

У истом правцу ће дјеловати и ново заоштравање на Блиском истоку, а оно је потенцијално већ почело да израелским ракетирањима „иранских циљева“ у Сирији.

Стручњаци који сматрају да не треба журити са закључцима и прогнозама указују да је Сјеверна Америка само на корак до тога да постане највећи произвођач нафте на свијету.

Нафта се у новембру продавала по 60 долара за барел, а сада већ по 77 долара.

У Москви се рачуна да ће државни буџет Руске федерације остварити „велике плусеве“ чак и ако нафта не поступи на 90-100 долара, а све захваљујући слабој рубљи.

Процјене су да ће приходи буџета РФ бити у 2019-ој на нивоу 17,032 трилиона рубаља, а да ће му то обезбиједити чисту зараду од 440,6 милијарди рубаља… А још ће екстрапрофит од скупе нафте попуњавати државне девизне резерве…Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *