Еколошка партија: Зауставите концесије

Тражимо заустављање свих радњи везано за концесије, хитно формирање комисије за контролу издатих дозвола и одговорност надлежних министарстава, кажу у Еколошкој парији РС, чије саопштење преносимо. Након низа упозорења које смо као партија упутили надлежним министарствима нисмо изненађени данашњом реакцијом грађана Вишеграда и Мокре Горе. Наш се програм базира на развоју РС правилним коришћењем природних […]

уторак, 12 марта, 2013 / 14:53

Тражимо заустављање свих радњи везано за концесије, хитно формирање комисије за контролу издатих дозвола и одговорност надлежних министарстава, кажу у Еколошкој парији РС, чије саопштење преносимо.

Након низа упозорења које смо као партија упутили надлежним министарствима нисмо изненађени данашњом реакцијом грађана Вишеграда и Мокре Горе.

Наш се програм базира на развоју РС правилним коришћењем природних ресурса, односно коришћењем ресурса на начин да здравље становништва и биодиверзитет морају бити сачувани.

Већ дуже вријеме тражили смо од владе и министарства привреде и енергетике, те министарства грађевинарства, урбанизма и екологије, да зауставе све правне радње везане за концесије енергетских и других ресурса, док се не формира комисија састављена од стручних људи која ће заједно са струком у министарствима испитати еколошку и економску оправданост издатих дозвола за коришћење свих енергетских и других ресурса.

Оправдана је љутна и страх становништва у Вишеграду због страха по живот и здравље становништва, оправдан је страх наше партије, еколошких и других удружења, оправдан је страх интелектуалне јавности да се Вишеград неће поновити на многим мјестима у РС и то са разлогом.

Наши апели који нису од јуче нису нашли одговорног саговорника у надлежним министарствима, разлог је јасан, еколошки већина тих пројеката је незадовољавајућа, циљ је распродати народну имовину што прије како би народ рекао да је сад готово.

Није готово и због тога позивамо све честите људе из позиције и опозиције, сва удружења грађана, струку и медије да дигнемо глас који значи заустављање овог злочина према нашем народу оличен у економској пљачки са несагледивим еколошким последицама по здравље нас и наше дјеце.

Ми сигурно нисмо против коришћења природних ресурса, али то коришћење мора бити по закону, мора заштитити здравље становништва, обезбиједити запошљавање нашег народа у следећим деценијама, ради се о десетинама милијарди еура вриједном богаству чији је садашњи власник наш народ и ми сигурно нећемо дозволити да се власник промијени.0 КОМЕНТАРА

 1. Конкретно, веома одмјерено према садашњем тренутку у којем се РС и народ налази, са позивом на сарадњу свих, како би се правилно одредили према економској будућности и здрављу нашег становништва.

  Надам се да ће овај апел имати одјека у новој-старој влади, код опозиције, удружења грађана, интелектуалне и стручне јавности, медија који могу својим позитивним ставом много помоћи да постигнемо консензус и кренемо ка жељеном циљу.

  Могуће да ће бити непримјерених коментара на ово саопштење, ако се то деси то ће само говорити о оним који су то написали, вјероватно штитећи оне који имају намјеру да отму народу народно.

  Неко мора рећи доста, надам се да ће то бити општи став свих који се питају о будућности нас и наших покољења.

  С поштовањем

 2. Ово само Симо Васићу говори о теби и твојој партији, замисли кад би у Шведској, Аустрији, Њемачкој или некој другој земљи гдје постоји систем вриједности, зелене партије или удружења указивале на неспорне чињенице, како би реаговали грађани кад би такав независни интелектуалац и свезналица како се представљаш о томе тако неодговорно писао?

  Знаш како, за такве тамо није затвор који ти се смијеши прије него што мислиш, него би те послали у санаторијум.

 3. Надам се поштовани посјетиоци портала да имате шта рећи поводом ове сигурно најважније теме за будућност.

  Много сам прочитала паметних коментара од већине коментатора задња два мјесеца, мислим да би о овоме итекако требало мало размијенити мишљење, ако ништа због савјести.

 4. Oво заиста јесте најважнија тема за будућност људи на овим просторима и било би добро да се огласе људи из политичких партија, које имају посланике и одборнике. Еколошка партија је са својим наступом све више симпатична, али наши људи генерално још увијек нису на том културном нивоу. Постоје свијесни појединци, али у занемаривим процентима.

  Свака част Фронталу што даје простора да се чује глас и оних који немају новац да плате скупе секунде или странице, као и обични грађани који имају шта рећи.

  Било би добро да неко објасни и око никла господину Орозу.

 5. Ево нова-стара влада је кренула да ради.
  Надам се драги пријатељи да вам је јасно како скупштинска опозиција није на висини задатка.

  Свијесно избјегавање водећих људи скупштинских опозиционох странака да покрену питање концесија и њихово преиспитивање много говори о њима.

  Неки говоре да не смију од страних ментора, не знам, неки говоре да су сви страни шпијуни, не знам, неки кажу да неће да се замјере власти јер имају заједнички интерес, могуће, неки кажу……………….

  Оно што ја и многи људи од посла и струке знамо је да се спрема велика пљачка коју неко мора зауставити док није касно, на потезу је парламентарна опозиција.

 6. Ево господину Влајкију и његовом кабинету који се брине о РС више него ми сви заједно саопштење за јавност људи од струке, људи који на овај начин бране Српску.

  Изјасните се господо, немојте сутра рећи нисмо знали, како дозволисмо политичкој мафији и енергетском лобију да нам узме будућност.

 7. Никл Симо, успут могао би стварно нпр. написати колико кошта једна хидроцентрала од 300 МГВ, за колико се времена направи, колико годишње производе струје и колико се пара од тога наплати.

  Кад то тачно ставиш на папир, онда се мало боље распитај ко даје кредите, коме даје, ко су и шта гаранти кредита са грејс периодом.

  Онда упореди колико имамо предности због власништва над водом, обезбијеђеног преноса струје до купца због наших далековода, ангажовање све расположиве грађевинске оперативе са стимулацијом за куповину нових машина потребних за израдњу објекта, другим ријечима улагање новца у домаћа предузећа и раднике, гдје скоро сав новац од кредита уложен у изградњу заради наш народ и остане у нашој кући.

  Онда срачунај колико кошта странца та изградња, колико кошта вода, колико коришћење далековода, колико ће ти енергетски лобији запослити нашег народа а колико довести свог или туђег са њиховим машинама.

  Видјећеш да њега кошта минимум 30% скупље да направи исту централу.

  Сад то још није ништа, битно је да се њему то баснословно исплати, јер кад почну стизати рате за кредит због грејс периода он је као и ми исто већ завршио брану.

  Најважније од свега што ће њему од сваког киловата ићи 80% чистог профита и 20 Српској и општини гдје се централа налази.

  Супротно, кад електропривреда РС направи такву централу исто са кредитом и грејс периодом нама иде свих 100% пара.

  Видиш Никола о томе говори јер су само на једној централи те величине милијарде еура зараде за три деценије.

  Волио би да сви Фронталовци кажу бар коју моралну ако нису стручни по овом питању, вјерујте исплатиће се због новог времена.

 8. „Ja sam lično uvijek bio desne orijentacije“, tvrdi on.
  „Pitam jer obično su zelene stranke…“, izražavam sumnju, koju Lazarević brzo prekida:
  „Znam, pederi.“

  Ја дефинитивно нисам на овом „културном“ нивоу.Е ко све не постаје узор српских „десничара“…

 9. ribar, 14.03.2013. 19:46:43
  e moj ribar al si ti naivan.
  „Онда срачунај колико кошта странца та изградња, колико кошта вода, колико коришћење далековода, колико ће ти енергетски лобији запослити нашег народа а колико довести свог или туђег са њиховим машинама.“
  izracuno je to on davno prije tebe a izracuno je i koliko je on dobar u svemu tome zato ovoliko i upire da prave stranci a ne mi.pogotovo ako he budu pravili „stranci“ a ne stranci.

 10. Било је код нас и висококотираних стручњака који су до пензије говорили: НИКЛИ! Слушао сам својим ушима.
  Нису одступали од својих језичких увјерења… Иначе гласам за коментар „левата“.
  Леватова мисао је најконцизнија гледе наше привредне ситуације.

 11. Нема сумље да смо сви за то да се не дозволи странцима да нас почисте за ситну лову и г-дин „леват“ је добро кренуо са набрајаљем наших жеља и хтјења.С обзиром да дописи и писање по сајтовима не допире тамо гдје треба шта нам онда ваља чинити да сачувамо то што имамо још нико нема идеју.
  Врана врани очи не вади,али ће их лешина да завади…
  Вјероватно чекамо овакву врсту ријешења које онда гласи:
  кад се двоје завади тад се трећи наслади…

 12. Немој Биги опет причу окретати, традиција, поштовање, ред, другим ријечима морална и вриједна породица и појединац је за тебе десничар, опет и да је тако, зар то искључује хуманог човјека који се није одрекао својих као многи који се сад враћају породици и традицији?

  Зар би по теби људи који желе да живе од природе и са природом, морали носити лила танге или бити као Кандићка, Чанак, Чеда и остало зло које живи са мојим народом, а постало је богато сијући према њему мржњу и правећи ненадокнадиву штету Србији и Српској.

  Због чега осим по задатку треба да мијењаш тему?

  Нема овдје мјеста господо мудровању, чиста је рачуница око енергетских ресурса, јасно је да се ради о новцу који може запослити сво становништв РС што јесте циљ.

  Јасно је да ће много тих ресурса временом бити израубовано, управо због тога треба новац од тога инвестирати у запошљавање, односно у привредне гране које ће радити и онда кад ресурса понестане, најједноставније речено.

  Зар то не раде многе државе које имају нафту и сличне ресурсе?

  И сигурно ће странци и наши милионери садашњи са овом пљачком милијардери те паре уложити да запосле свој народ, хоће зар не?

 13. Јасно је херц да ти не мислиш да је ово што ради Еколошка партија наивно, ипак моја је дужност рећи да иза овог става стоји веома озбиљан тим људи који се разумије како у право и друштвени систем, тако и у привреду.

  Немојте заборавити да је програм Еколошке партије 2010. био проглашен најбољим од стране Европске комисије, у којој сложићете се, нису нимало глупи и наивни људи.

  Неке дијелове тог програма је сад Цвијановићка присвојила у експозеу, нема везе, ми смо да се крене напријед али сумњам, онај ко осмисли зна то и остварити, лако је преписати.

  Тај програм ће се провести, ипак све активности везане за улагање у пољопривреду, туризам, финалну прераду шумских сортимената и друге комплементарне гране привреде и еколошки 100% чисту РС што је основа програма, може донијети само новац зарађен од милијарди марака из енергетског сектора.

  Због тога господо овај стални притисак на власти, ваше је да то бар подржите, то је много лакше него се борити са овим аждајама које је изњедрило невријеме задњих 20 година.

  Свака фина ријеч даје снагу, а фина ријеч ништа не кошта.

 14. Традиција,поштовање,ред…свакако.Али не и негација другог,другачијег и вређање на основу одређених личних карактеристика.Не приличи то озбиљним људима.

  Чанак,Чеда…па,досад смо махом имали вође „десне“ опције и мораћемо се сложити да су нам донели пар ратова,а боме ни послератне активности им не иду богзна како од руке.Ови заговарају нешто другачије од досадашњег…ко ли је ту више патриота,време ће показати.Засад нисте се показали ниједни.

  Бавите се неким новим политичким токовима,неки вас сматрају озбиљним политичким субјектом,па не очекујем да падате на неким превазиђеним „дечијим“ болестима,попут хомофобије и расизма.Засад не улевате сигурност по тим питањима,шта ће бити кад стигнемо до стручног дела?

 15. Свака фина ријеч даје снагу, а фина ријеч ништа не кошта.

  Шта је лоше везано за екипу људи који су се организовали да покушају утицати на позитивне промјене у друштву.

  О нама немојте тупити зубе, неће бити жељеног ефекта по вас и оне који су наручили овако лицемјерне коментаре.

  Тема је коришћење енергетских ресурса, о томе ви реците нешто, можда нисмо у праву, вриједи сваки аргумент али га напишите.

 16. Шнауцер, нема смисла стварно, шта ти знаш о мени или можда ме добро знаш, па радиш за некога да би облатио мене и партију због нечијег(твог)интереса, мислећи да ће ови људи насјести.

  Коментариши нешто о ресурсима као и сви нормални.

 17. evo jednog zanimljivog teksta o Ekoloskoj partiji:
  “Vođena Lorkinim stihovima „zeleno, volim te, zeleno“, reporterka e-Novina uputila se put Pala, na razgovor sa izvesnim Nikolom Lazarevićem, predstavnikom znakovite Ekološke partije Republike Srpske. No, ispostavilo se da su jedinom eko pokretu u BiH priče o samoodrživom razvoju, javnim dobrima, biosferi i direktnoj demokratiji krajnje dosadnjikave u poređenju sa temema poput Tuđmana, zlih Bošnjaka i još gorih pedera, te da je najveća pretnja po majku prirodu za zelene Šumljane oličena u crvenoj petokrakoj zvezdi. U ovom urnebesnom razgovoru čitaoci će saznati ko je srpski Vaclav Havel, šta je Šešeljeva najveća politička i seksualna greška i kako će Šumska dostići istorijsku erektivnost Kine. Sve to direktno iz mentalnog zelenila novog e-pacijenta

  Ekolozi u akciji: Nemanja i Nikola
  Photo: zelenirs.com“Samo nas nemojte zvati zeleni“, kaže mi Nikola Lazarević, predsednik šumske tvorevine Ekološka partija Republike Srpske. „Srpski narod kad čuje zeleni odmah pomisli na muslimane.“

  A ekolozima sa Pala, jer upravo tamo nalazi se centar pomenute stranke, sve asocijacije na islam izuzetno su mrske. „Ovdje si izdajnik ako praviš partiju sa muslimanima i Hrvatima“, objašnjava Lazarević, „što je sasvim legitimno i normalno s obzirom na iskustva.“

  Kako je Tuđman uništio ekologiju

  Upravo su negativna iskustva „sa muslimanima i Hrvatima“ naterala Lazarevića da u maju 2008. osnuje Ekološku partiju Republike Srpske. Njena prethodnica, koja je delovala na nivou Bosne i Hercegovine, nestala je u mraku zbog, prema rečima mog sagovornika, izdaje njenog predsednika, ubačenog na to mesto od strane SDA. „Nije on danas savjetnik člana Predsjedništva iz SDA slučajno“, upućuje me paljanski ekolog iz nepoznatog razloga izbegavajući prezimena junaka njegove priče.

  Sa Hrvatima je eko-pokret prošao još gore. „Tu su došli aktivisti iz Njemačke i Austrije“, kaže Lazerević, „i oni su davali pare da ne bi pravi ljudi kao ja osnovali partije.“ Umesto „pravih ljudi“ u hrvatskoj stranci delovali su oni koje je ubacio Tuđman: prvo su je uništili, pa su se bacili na pljačku prirodnih resursa.

  Samo te gledam, Lazareviću: Eva Glawischnig, Tuđmanov eko avatar

  Photo: wikimedia.orgHrvatski predsednik, jedan od omiljenijh „srbomrzitelja“ mog sagovornika, vraća se u nastavku priče o drugim neprijateljima srpskog naroda. „Ona vještica, šefica austrijskih Zelenih (Eva Glawischnig, prim. e-Novine), ona mrzi Srbe više nego Tuđman“, izjavljuje Lazarević istovremeno me uveravajući u vrhunsku saradnju njegove stranke sa europskim kolegama. Dodaje i da uživa njihovu punu podršku za svoj šumski eko-rad.

  Pederi, komunjare i nezreli političari

  Diplomatskim metodama pokušavam ustavnoviti gde bi se Nikola Lazarević smestio na političkoj sceni BiH.

  „Ja sam lično uvijek bio desne orijentacije“, tvrdi on.

  „Pitam jer obično su zelene stranke…“, izražavam sumnju, koju Lazarević brzo prekida:

  „Znam, pederi.“

  Na toj temi moj sagovornik zadržava se neko vreme, često pominjući pri tom srbijanskog demokratu Božidara Đelića. U krugu seksualnih navika ostaje i kasnije objašnjavajući mi zašto ljudi ne bi trebalo da ulaze u politiku pre nego što napune 30 godina. „Tada su nezreli“, kaže, „treba da misle o drugim stvarima. Evo, Šešelj je prvi put spavao sa djevojkom kad je imao 27 godina, ja sam do tada imao njih 200.“

  Navodnu homoseksualnost političara na stranu, kao glavni uzrok njihovog neuspeha Lazarević vidi činjenicu da su svi oni „komunjare“.

  „Dodik je komunjara“, počinje da nabraja, „pa imate tog Lagumdžiju, koji je glavni krivac za rat. I Demokratska stranka, Đinđić, sve su to komunisti.“

  Ja Vaclava sadim, a Havel mi niče: Vojislav Koštunica, Lazarevićev vlažni san
  Photo: DSSU komunističkoj vladavini Lazarević vidi uzok svih srpskih neuspeha. „Da smo 1990. imali Koštunicu sve bi to drugačije izgledalo“, objašnjava. „On bi bio kao naš Vaclav Havel. Jer mi smo Srbi demokratski narod, samo smo imali komunjare na vlasti“.

  Izborni uspesi

  „Srpski Vaclav Havel“ nije samo Lazarevićev idol, već i jedan od tri počasna predsednika Ekološke partije RS. Tu su još i Emir Kusturica i Rajko Kuzmanović („On nije desničar, žena mu je Hrvatica.“), a simpatije prema stranci iskazao je i Bora Đorđević Čorba, koji je svojim prisustvom uveličao jedan od njenih prošlogodišnjih predizbornih skupova na Palama.

  Šumski ekolozi dobili su tada 213 glasova na izborima za skupštinu stožerne opštine Pale i 511 u utrci za načelnika (kandidat Savo Živković, „veliki humanitarac na djelu“, kako piše u njegovoj zvaničnoj biografiji), što iz nepoznatog razloga, daje Lazareviću sigurnost da će 2014. njegova stranka ući u državni parlament.

  Lider Ekološke partije optimističan je i u pogledu razvoja Republike Srpske. „Europa će padati svaki dan, a mi ćemo se dizati kao Kina“, zaključuje na kraju našeg razgovora. „Ne znam da li znate da su Pale najškolovaniji grad svijeta. Imamo sve, resurse, teritoriju, kapacitet.“

  A, kako nam još jednom dokazuje primjer Nikole Lazarevića i njegovih pristalica, ni sumanutih političara im ne fali.

  B-)B-)B-)B-)

 18. Насјешће народ на подметање, има вас под разним називима, интересује ме како да вам је прече да блатите људе него да кажете о пљачки милијарди марака од енергетских ресурса.

  Сигурно је случајно, омакло вам се, ви биједни пратиоци лопова који су од рата до данас уништили све што је народ стварао деценијама.

  Ова вам пљачка проћи неће.