ЕК затражила ванредан састанак АИЕА

Европска комисија данас је затражила сазивање ванредног састанка Међународне агенције за атомску енергију (АИЕА) следеће недеље у Бечу, поводом нуклеарне кризе у Јапану. Европски комесар за енергију Гинтер Етингер навео је у саопштењу да је затражио од генералног секретара АИЕА Јукире Амана да сазове ванредни састанак тог тијела. „Ради се о информисању о ситуацији (после […]

уторак, 15 марта, 2011 / 06:37

Европска комисија данас је затражила сазивање ванредног састанка Међународне агенције за атомску енергију (АИЕА) следеће недеље у Бечу, поводом нуклеарне кризе у Јапану.

Европски комесар за енергију Гинтер Етингер навео је у саопштењу да је затражио од генералног секретара АИЕА Јукире Амана да сазове ванредни састанак тог тијела.

„Ради се о информисању о ситуацији (после експлозија у нуклеарним централама у Јапану), организовању координисаног одговора и покретању разматрања питања нуклеарне безбједности”, рекао је комесар.

Јапан је данас званично од АИЕА затражио помоћ и слање тима стручњака после експлозија у централи у Фукушими.

Токио је затражио техничку помоћ и од САД у питањима која се односе на хлађење нуклеарних реактора, саопштиле су данас америчке власти.

Земљотрес и цунами који су погодили сјевероисток Јапана оштетили су нуклеарну централу Фукушима 1, удаљену 250 километара од Токија.

Двије експлозије у реакторима 1 и 3 тог постројења догодиле су се у суботу и данас, упркос покушајима хлађења и спријечавања топљења нуклеарног језгра.Оставите одговор