Џаба еколошке коалиције: Хидроелектрана Медна пуштена у рад

Коалиција за Сану поводом пуштања у рад хидроелектране Медна указује на то да је дошао почетак краја једне од најпиткијих и најчишћих ријека наше земље, једне ријеке чије име значи здравље.

уторак, 6 марта, 2018 / 17:21

"Симболично смо прије најављеног пуштања у рад хидроелектране Медна обиљежили почетак уништења ријеке Сане. Желимо да разоткријемо лажи и обећања, ова хидроелектрана неће донијети никакво добро. Против хидроелектране Медна смо се са локалном заједницом од почетка оштро борили, међутим, интерес инвеститора је био већи", поручила је Наташа Црнковић из Центра за животну средину.

Уништавањем ријеке Сане се повлачи низ неодговорности са еколошког, економског, правног и моралног аспекта. Надлежни органи су, упркос аргументима и чињеницама које су локално становништво и Коалиција за Сану износили, одобрили изградњу хидроелектране Медна.

Горан Кривић, координатор Коалиције за Сану додаје: "Одобравање субвенција аустријско-њемачкој фирми Келаг, или тачније, давање новца грађана наше земље, сматрамо као пљачку сопственог народа. Доказаном Економском студијом држава губи од више од 1 000 000 КМ. Свакако, губимо и много више, природу и здравље људи".

Обећање да ће Медна обезбиједити нова радна мјеста нестају исто као што ће и Сана да нестаје у цијевима. То обећање је лаж и обмана инвеститора који се крију иза најава привредног напретка наше земље. Уништавање ријеке Сане неће проћи неопажено, јер Коалиција за Сану планира да врши мониторинг рада ове хидроелектране и њен утицај на животну средину, али и да покрене поново процедуру за заштиту изворишта Сане.

Коалицију за Сану сачињавају 23 удружења из осам градова у сливу ове ријеке који годинама указује на неправилности при планирању и изградњи хидроелектране Медна на ријеци Сани.13 КОМЕНТАРА

 1. Е ово је најбољи доказ да еколошка удружења грађана могу бити подршка зеленој партији, никако рјешење невјероватних проблема које има Република Српска, одмосно, проблема нарушавања животне средине, све због пљачке, распродаје и уништавања природних ресурса, пљачке и уништавања НАРОДНЕ ИМОВИНЕ епских размјера, посљедично угрожавања здравља и биолошког опстанка народа на овим просторима?

  Значи, не јебу наше владе већ двије деценије ни два посто еколошка удружења, мало вођама и удружењу дају неку донацију кад загаламе, неком дају посао,чујем и чланство у неким управним одборима, неким мало запријете, неком опале шамарчину и опомену, овај то не смије ником рећи, јер зна да га је ударио опасан човјек који ради „за њих“ и све готово.

  Ево примјер да су немоћни и да су многи, част изузецима салонски еколози, Питам се зашто нису нека позната удружења бар саопштењима стали иза зелених и Лазаревића, родитеља који је свој и живот своје породице угрозио у прољеће 2014 године, онда када сам се сам супроставио спреги мафије и пар локалних политичара и зауставио довоз отровног отпада на Романију из Високог.

  Знали су то сви у Републици Српској, па и сва еколошка удружења, брујали су медији данима.

  Зелени и Лазаревић су се супроставили, друге локалне политичке вође из свих партија, нису се смјели супроставити, знали су да имају посла са најопаснијим људима, чак није смјела ни Сребренка ништа да подузме, када сам после завршеног посла у телефонском разговуру тражио да покрене истрагу.

  Знајући са ким има посла, рекла ми је да то није њена надлежност, него републичког инспектората.

  Е па видјећемо кад зелени прузму у новој влади њено министарство чија је шта надлежност.

  Значи да поновим, од еколошких удружења народ може имати моралну подршку и указивање на проблеме, резултате не јер немају закон у својим рукама.

  Давно су еколози на западу сконтали да су немоћни без извршне и законодавне власти, па су они радикалнији прије 2-3 деценије, формирали зелене партије, ушли у парламенте, донијели и почели проводити законе.

  Нико се у скупштинама није смио супроставити било ком њиховом приједлогу, а како ће кад су зелени предлагали и проводили само оно што је добро за сваку породицу у тим државама.

  Ниједна партија тамо, ма колико велика била, није смјела да се супростави тим авангардним људима, јер би их кроз медије, зелени чињеницама искасапили и народ толико замрзио као своје душмане, да би нестали са политичке сцене.

  Е сад,код нас је данас сто пута горе, имамо и ми овдје породице, нисмо ваљда после свега ни ми стока за клање, да нас јебе, пљачка, трује и понижава свака политичка шуша, све у сарадњи са разним лоповским лобијима?

  Што се коначно не би пробудили, за почетак, бар писменије српске породице, ако ништа да пруже пасивни отпор битангама, све јесенас дајући на тајним изборима подршку зеленим, као што су то урадиле породице у Њемачкој, Аустрији, Француској и другим нормалним државама Европе и свијета.

  Данас су тамо зелени дио владе ЕУ, а њихове земље су примјер како се може ускладити привреда са очувањем здраве животне средине, те контролисаним коришћењем и ревитализацијом природних ресурса.

  Ми смо спремни да уведемо ред по том питању у Републици Српксој, имамо рјешења да прилагодимо привреду зеленој економији која влада на западу, имамо муда и разрађен план како да зауставимо сво насиље над природом и пљачку ресурса………

  Значи, до породица је, ми ћемо понудити јесенас нашим породицама понуду коју само душмани своје дјеце могу да одбију.

 2. Немамо ми пар еколошких удружења да се за њих зна, ту је само центар за животну средину из БЛ који је активнији, вође су професионалци, имају плате, кажу неће у политику, а ја објасних у прошлом коментару са чињеницама, или примером рада еколошких удружења из Европе прије пар деценија, доказах да се без политике не може.

  Писање саопштења еколошких удружења и протеста са транспарентима има функцију, само ако се после тога направи живи штит и истраје до краја, макар то трајало мјесец дана, никако да то траје два три сата.

  Кад смо неки пројекат радили заједно радили на начин зелених и кад су чланови зелених били спремни физички да бране Тјентиште, као прије пар година, битка за Сутјеску је добијена је као од шале.

  Није то Јасмине све како идеалисти замишљају,сви ми волимо природу и здрав живот, али треба имати муда супроставити политичкој и рецимо енергетској и шумској мафији, они хоће убити за своје милионе и стотине милиона које су намјерили и које пљачкајучи народну имовину стекоше после рата.

  Ако негдје има еколошко удружење, као и нека друга која су активнија у некој области, удружења која могу утицати на власт на локалу, обично им се поставе у руководство људи из владајуће партије у тој општини, некуи се потлупе, а неким запријети и готово.

  Нису наивни политичари, напротив.

  Ништа значи без зелене партије у НСРС и полуга власти.

  Поред рада удружења, које ја као браћу и сестре, сваког појединачно поштујем и волим због ентузијазма су у овој разбојничкој држави немоћа и лако им се спречава рад ако задру у материјалне интересе спреге политичке и друге мафије.

  Значи, поред њихових саопштења и пар транспарената, ништа се неће зауставити, као што није ни коалиција за Сану успјела овај злочин са Медном зауставити.

  Види резултате еколошких удружења и утицај на владу прије формирања зелених, никад није заустављена крађа и уништавање природних ресурса, нити су се рјешавали проблеми на које су еколози указивали,од рјешавања одлагања отпада, заштите извора питке воде,злочиначког уништавања и крађе шуме, до пречистача отпадних вода, па……………………………………

  Баш због тога сам као ентузијаста и кренуо у политичку борну, борбу која чће 100% јесенас уродити плодом, од када ће да се почне писати нова историја по овим питањима не само у Републици Српксој, него и у Федерацији.

  Ево ти неколико примјера колико смо озбиљни, кад смо као ванпарламентарна партија показали да имамо памет и храсброст супроставити се битангама.

  Да није било наших љутих и храбрих људи из зелених који су у сарадњи са еколозима, данас би НП Сутјеска био узоран и уништен неповратно са шест централа.

  Да не би зелених и Лазаревића сад би сарајевска регија трајно са пијаћом водом била затрована због одлагања отровног отпада у изворишним зонама,

  Сад би радио рудник никла сестре Мила Ђукановића надомак Вишеграда увелико радио,(рудник чији се копови по еколошким стандардима и законима у свијету морају отварати најмање 300 километара од најближег насељеног мјеста, што би кроз вријеме спржило сву земљу у кругу од 150 километара, значи не би било ни Сарајева, ни Ужица, ни Фоче,, пас ни мојих Пала, на које сваки јади ударају због дводеценијске спреге политике, привредне, грађевинске и праве мафије.

  Зато ви који мислите, ако желите добро својим породицама, боље стално и на сваком мјесту пишите и говорите сваком човјеку и еколозима да буду уз зелене.

  П.С.Замисли зелене и Лазаревића у власти, а да се овако ради, па ја бих се спалио као Јан Палах у сред Бања Луке.

  Не могу написати шта смо све планирали по питању еколошких и других удружења,како смо конципирали рад владе, локалне управе и свих других битних чинилаца у друштву, сачекајте кампању, видјећете зашто остварени привредник, организатор, визионар, еколог, официр и ентузијаста пише стално о изнуђеној ПРВОЈ ПРАВОЈ ПОСЛЕРАТНОЈ ОБНОВИ?

 3. Опет ти змају серуцкаш?

  Концесије су дате прије 12-13 година, шума се крала у рату и после рата,привреда је систематски уништавана 20 година……………………
  Шта хоћеш, да ми вратимо вријеме уназад, видиш да нема карактера нигдје, некад часни официри се продају,црта се мора подвући црта.

  Знаш ти добро колико је моја прича јака и искрена, исто као што знаш да данас више него икад зелени и Лзаревић требају овој држави и свакој, па и твојој породици.

 4. Лазаревићу,

  интерсује ме како да човјечанство дође до пријеко потребне електричне енергије?

  Ако градимо термоелектране загадишмо ваздух.

  Ало правимо хидроцентрале уништавамо водене токове.

  Ако правимо вјетроелектране страдаше слијепи мишеви, а ако њих нема инсекти ће направити хаос.

  Ако правимо нуклеарке имамо проблем отпада и несигурности.

  Ако правимо сунчане панеле, имамо неисплативост и проблем уништавања дотрајалих панела.

  Како ви без струје мислите направити супер овнову?

  Хоћу конкретне одговоре!

  Будеш ли цинцулир’о, најебо си!

 5. Све ћу вам концесије на мале хидроцентрале ставити под истрагу,биже конфинскације, але не као код Тите, мимо Закона, нема везе да ли већ раде, да ли су у изградњи, а понављам, предлажем оним који хоће да купе концесије од лопова који су их добили, па чекају да их препродају, а има их тренутно десетине, да то не раде.

  Нпр. пресјешће свима уништавање најљепшег кањона Српске, кањона Угра, рајске љепоте који је са осталим околним природним љепотама Кнежеву могао донијети милионе на годишњем нивоу од туризма и производње здраве хране и задржати гашење села, пресјешће свима узимање концесија на све мање ријеке, због екоцида, уништавања биљног и животињског свијета, те ненормалних клизишта, пресјешће им нпр.препродаја концесије на ријеци Прачи и њено власништво кћерке Хариса Силајџића, друге власништво Ченгића, тречће неких сумњивих хрватских „БИЗМИСМЕНА“, најебаће добро сво због………………………………….

  Мале централе су зло направиле и тек ће направити, од њих никакве користи Република Српска нема ни у енергетском билансу, само су користи имали лопови у власти, они што су дали незаконите и неисплативе концесије,они који су зарадили па препродали концесије и они који су изградили породичну централу, од које користи имају само њихова дјеца, све користећи народне ријеке, народне путеве, народне далеководе, да буде већа несрећа, од тих битанги мора наша Електропривреда куповати струју са субвенцијом.

  Да не би Симо срао како ја не знам да је субвенција обавеза у складу са међународним уговором, ја уу одмах одговарам, ДА ЈЕСТЕ ОБАВЕЗА, АЛИ ПРАВИ ДОМАЋИН-ПРАВА ВЛАДА НЕЋЕ УНИШТИТИ ПРИРОДНЕ РЕСУРСЕ И НАРУШИТИ ПРИРОДНУ РАВНОТЕЖУ, СВЕ ДА БИ СЕ НЕКА-НЕКЕ БИРОКРАТСКА БИТАНГА УКЛОПИЛА У ЗЛОЧИН НАД ПРИРОДОМ И ДА БИ БОЖИЈИ ДАР, НАШЕ ПРИРОДНЕ ЉЕПОТЕ КОЈЕ СУ СЕ СТО ПУТА МОГЛЕ БОЉЕ ЕКОНОМСКИ ИСКОРИСТИТИ, А САЧУВАТИ У ИСТОМ СТАЊУ УНИШТИ ИЗГРАДЊОМ МИНИЦЕНТРАЛЕ НЕКА „БИЗМИСМЕНСКА“ БИТАНГА.

  Нема мој Симо више зајебавања, еколошка и друга удружења и народ ће заједно са зеленим у НСРС разјебати сву ову причу, долази ново вријеме,видјећеш.

 6. Лазаревићу,

  опет бјежиш од одговора.

  Нисам те питао за законитост око додјеле концесија него сам те питао одакле мислиш набавити струју за прву послијератну супер обнову.

  Да ли мислиш производити или куповати струју?

 7. .

  Чуј не би он о незаконитостима концесија, да немаш и ти за своју дјецу једну концесију?

  Постало модерно БИЗМИСМЕНИМА“ и политичким курвама да им дјеца поред свега, данас имају и по једну хидроцентралицу од мегават, два, не знају више шта ће од бијеса, нешто то раде исто као да фурају нови фазон, то њима дође као нова мода, рецимо као што се данас носе оне фармерке и тренерка са спустаном гузицом до кољена.

  Не сикирики Симо одакле струја за привреду, брини ти о овим што ће им хидроцентралице које су поклонили својим синовима и кћерима за рођендан, ускоро по Закону прећи у власништво Електропривреде Републике Српске, чуо сам ту информацију од извора блиских Пентагону.

  Па доста је екслузивних удбашких информација и дезинформација на овом порталу, само од вас неколико, зар није тако људи?

  Пошто сам дамама честитао празник на другом посту, користим прилику да посебно честитам празник госпођи НАТИ.

  Умало не заборавих да честитам празник и оним што носе лила гаће и розе кравате.
  Надам се да су им данас мужеви донијели киту цвијећа.