Двије слике југошовинизма: Хрват Штефанек и браћа Богдановићи

Индекс је портал из Хрватске који баштини квазилибералну идеологију и концепт грађанства, а најоштрије разапиње све оне које означи као шовинисте, десничаре, усташе, четнике…

петак, 19 августа, 2016 / 15:06

Иако би због силне борбе против шовинизма требали бити оперисани од истог, то није случај, па са њихових страница врви они што се слободно може назвати југошовинизам – шовинизам карактеристичан за Балканце који друге прогоне због шовинизма.

Индекс је наиме уз слику на којој су један поред другог Бојан и Богдан Богдановић написали да је у питању најважнија слика Олимпијских игара. Врло храбро, за игре у којој је један Фелпс освојио шест златних медаља, Болт три злата. Али то може рећи само онај ко стварно вјерује да је "ЈНА била 4 најјача војна сила свијета" или да су сви "поштовали и знали за СФРЈ".

Разлике између народа које њих двојица на Играма представљају тако су се једном једином фотографијом поништиле, а сви пријепори, сукоби и ратови између Хрвата и Срба постали бесмислени – пише Индекс у пропратном тексту који одише разним другим глупостима.

Но све те крупне ријечи о бесмисленим разликама падају у воду када исти портал објави вијест са насловом:

"Прву медаљу за Србију освојио је Хрват" а испод наставља.

ДАВОР ШТЕФАНЕК рођен је у Суботици и по презимену је очито да није Србин.

Али, 32-годишњи хрвач логично својом домовином сматра родну земљу, гдје је провео цијели живот и у којој је 2014. проглашен Спорташем године.

Дакле, псеудограђани примјењују шовинистички поступак кад процјењују према имену да ли је неко одређене нације, а притом га без икаквих индиција сврставају у другу.

Није ово једини случај да урбани Индекс шири мржњу, па су уз вијест да су Срби славили побједу над Хрватима уз четничке пјесме објавили следећи видео. Ко чује неку четничку пјесму, слиједи награда.0 КОМЕНТАРА