Душко Вукотић: Мара и лоле

Не бих да будем црни гавран ал’ како рангирати наше пропасти? Не зна се шта нам је горе: економија, судство, здравство, пензије… Шта ставити на прво мјесто? Ипак, Образовање! И то Високо Образовање! Све набројане недаће нам и донијеше баш они – „угледни“ власници пијачних диплома: разни директори, шефови, народни трибуни и хиљаде хохштаплера који […]

уторак, 19 марта, 2013 / 08:04

Не бих да будем црни гавран ал’ како рангирати наше пропасти? Не зна се шта нам је горе: економија, судство, здравство, пензије… Шта ставити на прво мјесто?

Ипак, Образовање! И то Високо Образовање! Све набројане недаће нам и донијеше баш они – „угледни“ власници пијачних диплома: разни директори, шефови, народни трибуни и хиљаде хохштаплера који нам се са екрана смију у лице.

Наметну ми се вјечита дилема: Како компликоване ствари просто рећи а не бити прост? Тешко. О проблему лажних факултета сам писао и раније. Не тврдим да су за нашу пропаст криви само власници фалш диплома. Неки од људи који имају сумњиве дипломе надомјештавају свој хендикеп другим способностима. Оно што ми код ове сорте смета није незнање, јер га увијек могу накнадно стећи, већ њихова упорност у остваривању идеје да се све може купити за новац.

‘Бем те државо!

Од силних Баника и Нурића, мени за око западе једна госпође из Средњег Магнојевића, села код Бијељине. Неки дан је виђо у два наставка телевизијске серије о једном суђењу о коме нико не извјештава до БН ТВ. Шефица тужена за понижавање других тјера адвоката да је гледа у очи док му прича о своје четири дипломе. Запослена је у МУП-у РС, кући која би требала да прибавља доказе о преварама, фалсификатима и лоповлуцима разних врста. И није она сама у овом министарству, таква каква је. Никако! По неким процјенама више их је од половине у државним органима наше дичне Републике. Истовремено преко 250 свршених студената Високе школе унутрашњих послова РС, школовани средствима из буџета, лутају од немила до недрага ризикујући да стечена знања из криминалистике буду приморани употребити у сврху криминала. Станиславу Чађи Бившем је то нормално као што је и Антону Бившем нормално да пред више од милион свједока слаже како је поништио 500 купљених диплома. ‘Бем те Државо!

Услужни бизМис

Елем. Неименована госпођа је прототип наше пропасти. Дипломе је стицала по потреби свог напредовања, брзином новооткривене „Божије честице“. Рекло би се да је паметнија од Николе Тесле. Али, она не зна набројати ни један испит који је као разлику морала положити између више школе за организацију рада и фамозног ФАБУС-а* као и између услужнобизнисног дипломираног економисте и приједорског дипл. инж. И један и други факултет се завршише за само по годину дана! Виђох чак и дипломе на ТВ-у. Уз то је добри људи из Брчког ослободише обавезе полагања стручног испита за високу стручну спрему. Оба потписника овог папира се кривично гоне због мита и корупције. Оба! На питање судије да каже назив свог дипломског рада од прије само пола године није знала одговор! А „дипломирала“ са деветком!

Е овдје ми се опет оте псовка! Тема мог дипломског је „Однос технике и слободе у дјелима Мартина Хајдегера“ и чува се у читаоници Филозофског факултета у Новом Саду као и сви други дипломски радови. У њему сам покушао указати на опасност да ће нам се техника као људски изум за ослобађање од трошења физичке снаге претворити у своју супротност – у робовласника над тијелом и умом. Јесте, то је тема о којој бих волио расправљати са умним главама а помињем је као доказ да се тема, а и садржај, дипломског не заборављају ни након толико година. Осим, ако никад нисте ни дипломирали. Такви памте само цифру којом су диплому платили.

МУП-овске марице

Е зато сам прост па на неименованој госпођи градим теорију о општој државној пропасти и срозавању скале вриједности до апсолутне нуле. Она није појединачни примјер већ пријетња да постане правило по коме се у МУП-овским марицама чешће на саслушања возе продавачице сопственог тијела на црно него особе које су нас све завиле у црно. Ако се под хитно не провјере и не пониште купљене дипломе у јавној управи, на факултетима и школама, те у јавним предузећима, нама је будућност запечаћена и нико нас спасити не може. Чињеница је и да је диплома само улазница али не нужно и показатељ стручности или знања. Али, да ли су изузетци од правила довољни за оправдање нијемог посматрања сисања са државних јасала превараната и фалсификатора који су чак и себе убиједили да су само они паметни. Ако то и јесте тако, зашто онда Унија студената не покрене иницијативу за укидање високог школства па да ни Држава и родитељи не бацају новац, а ни студенти своје вријеме. Зашто учити кад се диплома може купити?

Студенти не палите жито. Запалите кукољ!

Дроњак, Главаш, јесте ли на вези? Момци, зар ви не видите каква се будућност спрема вама и пуку који вас слиједи. Антон Касиповић Бивши рече, и слага, да је поништио 500 диплома. Гдје сте ви Будући? Нећете ваљда допустити да Будући умјесто вас буду ови са куповним дипломама? Кога и чега се се бојите? Ја редовно решетам овог „мог“ Ћургуза па имам само једну пријетећу поруку са почетним бројем 000, а ви не смијете Мару и Лоле које су вашем ешалону будуће елите одавно мјеста заузели. Ћургуза смо бар мало трзнули из сна изазваног удобном фотељом па је са закашњењем издао команду за јуриш на Хаг.

Шта чекате? Пробудите се! Ветерани већ јесу!?

Ако их не успава борачки додатак!?

Само рачуни стижу сваки дан, а стотинак марака једном годишње.

*Молио бих да ме неко од читалаца просвијетли и објасни ми шта у ствари значи „услужни бизМис“?0 КОМЕНТАРА

 1. Све људе који су завршили приватни факултет избацити из државних служби, шта друго, ето више хиљада радних мјеста.

  Јесте радикално али је неопходно, ако хоћеш такву диплому купи је па је држи у својој продавници или свом камиону.

 2. Oдличан текст!

  Мени се чини да Дроњак има револуционарног потенцијала, али да нема ко да га прати. Тачније, основни проблем је што је мало интелектуалаца, а велики број оних који стичу дипломе, како приватних, тако и државних факулета. Запазих јуче једну Фромову: „Најтеже је човјеку у животу родити самога себе.“ Образовни систем је све гори и гори, а нема адекватне реакције ни студената нити шире интелектуалне заједнице. Стара пословица каже:

  “ Ако желиш да освојиш неку земљу, пошаљи војску,а ако хоћеш да је уништиш, уништи им образовање!“

  Јасно је гдје смо ми. А јасно је да је притисцима јавности (чак емисије „ОдговорNo1“ и „Пресинг“ на РТРС-у и неки текстови у НН) и мало другачијим гласањем 2012. године власт натјерана на другачије понашање. Само у здравству ћу навести примјере: преиспитује се запошљавање, цијене већег броја лијекова су спуштене за 17% (логичан је закључак да се неко уграђивао за 17%), а само на монизолу смо губили 500 000 КМ годишње. А шта тек очекивати када на ред за ревизију дођу скупи цитостатици?

  Јако је чудно да се ниједна студентска организација не оглашава по питању никла у Подрињу или предаје природних ресурса странцима на управљање. Да ли ми планирамо живјети на овим просторима? Да ли мислимо да ћемо дугорочно бити срећни ако данас добијемо мрвице, а продамо будућност нерођене дјеце? Ми смо садашњост посудили од будућих генерација и немамо право да им ускратимо оно што нама наши родитељи нису ускратили. Генерације уназад су се бориле за СЛОБОДУ, која је највећи идеал кроз историју човјечанства. Ми је данас без било какве борбе губимо. А студенти су Брозу рекли НЕ у вријеме кад се за вербални деликт робијало на Голом отоку неколико деценија. Да је постојао Фронтал у то вријеме, готово сви бисмо ми туцали камен на Голом отоку, Симо Зороклик би био управник, а Бигер шеф страже.

  Хоће ли се овдје јавити иједан студен(а)т, који мисли да треба дићи глас против експлоатације никла, против дила са сумњивим Рашидом, против концесија на Дрини?

 3. У праву си Дражене, стварно очекујемо од студената највише.
  Ево професор и мајор Вукотић показује праву родитељску бригу за наше младе и ново вријеме.

  Симић са својим Фронталом и луцидним колумнистима је дигао квалитет новинарства и јавно изговорене ријечи на највиши ниво од постанка РС до данас.

  Дражен увијек авангардан, Лазаревић и еколози растурају енергетску и грађевинску мафију.

  Стварно би онај Никола Дроњак и његова студентска унија могла доста промијенити.

  Тражите студенти да ви будете у комисијама за ревизију диплома, ми ћемо вас сви подржати.

  Тражите да зауставимо енергетску пљачку и еколошки злочин над Српском ми ћемо вас подржати.

  Тражите ревизију свега ми ћемо вас подржати јер о вашој будућности се ради, немојте дозволити да вас униште власти као што су уништили ваше родитеље они који су владали задњих 20 година.

 4. Сјајно Вукотићу, прилог апропо вашег одличног осврта је последња комбинација Оље Бећковић у Утиску. Наиме сучелила је Вука Јеремића и ватерполисту Шапића, председника општине Нови Београд, подпредседника ДС и ко зна колико грађевинских комисија. Тај питомац и докторант Мегатренд факултета „дрма“ у име Ђиласа и друштва финансијама најјаче општине на Балкану. Има на ТЈУБУ…
  Доктор боктепита чега, се налупао толико да се и данас цијела Србија грохотом смије. Од лапсуса и муцања, преко гутања слова па до измишљања афричких држава (Намбија као Замбија), називање Вука Председником УН (мјесто Ген. Скупштине УН) па до означавања земаља које су га подржале „небитним“ (Русија и Кина)…
  То је престоничко огледало ове наше естрадне Болоња-науке. Ако нам то не до’ака, не знам шта ће.

  П.С.Контам да и ви Вукотићу контате да је : „услужни бизМис“ у ствари ова наша естрадна проституција оличена у партократском систему који је „на услузи грађанину“ (покорном).

 5. Видим да се у Србији нешто дешава. Покренута је иницијатива да се за радна мјеста у државној управи признају само дипломе јавних факултета. Кажу да је тако у многим земљама свијета па и Њемачкој. Покренимо ово питање и код нас!

  П.С.
  Читаво јутро чекам у засједи СПО, а њега неима! Да није отишао до Милене па нема интернет у Београду? Жељни смо прочитати његово муд(р)о слово.

 6. Видим да се у Србији нешто дешава. Покренута је иницијатива да се за радна мјеста у државној управи признају само дипломе јавних факултета. Кажу да је тако у многим земљама свијета па и Њемачкој. Покренимо ово питање и код нас!

  П.С.
  Читаво јутро чекам у засједи СПО, а њега неима! Да није отишао до Милене па нема интернет у Београду? Жељни смо прочитати његово муд(р)о слово.

 7. Видим да се у Србији нешто дешава. Покренута је иницијатива да се за радна мјеста у државној управи признају само дипломе јавних факултета. Кажу да је тако у многим земљама свијета па и Њемачкој. Покренимо ово питање и код нас!

  П.С.
  Читаво јутро чекам у засједи СПО, а њега неима! Да није отишао до Милене па нема интернет у Београду? Жељни смо прочитати његово муд(р)о слово.

 8. sta reci koju posluku porati?po tom pitanju blizu sam Djoki-krivi smo mi
  Krivi smo mi

  To nisu krivci primitivci
  sto su pokupili mast
  korov nikne digod stigne,
  ma svaka njima cast

  Krivi smo mi

  Otkud svi ti paraziti
  sto su nam zagustili
  nemoj stari moj,
  krivi smo mi
  sto smo ih pustili

  Ma sta su znali djenerali
  i brkati majori
  jedino da vicu:
  pali ali nisu najgori

  Krivi smo mi

  Ni svi ti silni infantilni
  sto su puske sanjali
  ne, ne derane,
  krivi smo mi
  sto smo se sklanjali

  Putuj Evropo,
  nemoj vise cekati na nas
  ne pitaj mnogo,
  dospeces i ti na rdjav glas

  Putuj planeto,
  super smo se druzili
  nama je lepo,
  taman kako smo zasluzili

  Nisu krivci depresivci,
  lude i psihopate
  sto su rusili pa sada
  nama nude lopate

  Krivi smo mi

  Nisu krivi sedativi
  sto ih nisu sputali
  sori, matori,
  krivi smo mi
  koji smo cutali

  Putuj Evropo
  i pos’lji nam malo peciva
  nama je dobro,
  sreca jedna neizreciva

  Putuj planeto,
  ovde se vrag priziva
  nama je lepo,
  slika jedna neopisiva
  ovo je ukratko a detaljnije je objasnila Mila Aleckovic
  http://www.youtube.com/watch?v=b7bVKvlwZf0
  prema tome naivno je ocekivati da ce oni sami da se sklone i diskusija o tome je samo gubljenje vremena.prije par godina sam predlagao da se organizujemo ali zainteresovanih nije bilo,razumijem i zasto niko me ne zna, ali posto nisam javna licnost ne mogu uciniti vise i zbog toga za sad jedino sto mogu uciniti je da podrzim nekoga za koga mislim da ide u pravom smjeru,zasada je to Vukan a da li cu podrzati jos nekoga vidjecu.ja trenutno nemam dobrih ideja kako promjeniti stvari bez krvi a ako neko ima dobru ideju ima i moju podrsku.
  sto se tice studenata mislim da od toga nema nista zbog vise razloga.intelektualni nivo studenata je nikakav, svak ko bi nesto pokusao bi bio izlozen strahovitim pritiscima,konformizam je vrlo rasiren,za ideale ginu budale itd.

 9. sta reci koju posluku porati?po tom pitanju blizu sam Djoki-krivi smo mi
  Krivi smo mi

  To nisu krivci primitivci
  sto su pokupili mast
  korov nikne digod stigne,
  ma svaka njima cast

  Krivi smo mi

  Otkud svi ti paraziti
  sto su nam zagustili
  nemoj stari moj,
  krivi smo mi
  sto smo ih pustili

  Ma sta su znali djenerali
  i brkati majori
  jedino da vicu:
  pali ali nisu najgori

  Krivi smo mi

  Ni svi ti silni infantilni
  sto su puske sanjali
  ne, ne derane,
  krivi smo mi
  sto smo se sklanjali

  Putuj Evropo,
  nemoj vise cekati na nas
  ne pitaj mnogo,
  dospeces i ti na rdjav glas

  Putuj planeto,
  super smo se druzili
  nama je lepo,
  taman kako smo zasluzili

  Nisu krivci depresivci,
  lude i psihopate
  sto su rusili pa sada
  nama nude lopate

  Krivi smo mi

  Nisu krivi sedativi
  sto ih nisu sputali
  sori, matori,
  krivi smo mi
  koji smo cutali

  Putuj Evropo
  i pos’lji nam malo peciva
  nama je dobro,
  sreca jedna neizreciva

  Putuj planeto,
  ovde se vrag priziva
  nama je lepo,
  slika jedna neopisiva
  ovo je ukratko a detaljnije je objasnila Mila Aleckovic
  http://www.youtube.com/watch?v=b7bVKvlwZf0
  prema tome naivno je ocekivati da ce oni sami da se sklone i diskusija o tome je samo gubljenje vremena.prije par godina sam predlagao da se organizujemo ali zainteresovanih nije bilo,razumijem i zasto niko me ne zna, ali posto nisam javna licnost ne mogu uciniti vise i zbog toga za sad jedino sto mogu uciniti je da podrzim nekoga za koga mislim da ide u pravom smjeru,zasada je to Vukan a da li cu podrzati jos nekoga vidjecu.ja trenutno nemam dobrih ideja kako promjeniti stvari bez krvi a ako neko ima dobru ideju ima i moju podrsku.
  sto se tice studenata mislim da od toga nema nista zbog vise razloga.intelektualni nivo studenata je nikakav, svak ko bi nesto pokusao bi bio izlozen strahovitim pritiscima,konformizam je vrlo rasiren,za ideale ginu budale itd.

 10. Јавио се Симо кроз Бигија.

  Оно што је битно нагласити да су Швабе и рибар будале што траже да се приватне дипломе пикају у кући, продавници, кад се жениш, кад дипломираш у шесдесетој, кад ти прика долази да му покажеш осим куће са девет купатила и диплому престижног Универзитета чији је власник доцент, пријератни радник у фабрици, да му покаже по њиховом (послије дипломске студије и докторску дисертацију из економије са називом *Секс и допринос томе Сигимунда фројда у пракси преточеног кроз лик и дјело друга Тита*.

  Студенти су у праву, ко год им био вођа и колико год имали организација ( мислим са државног факултета, част пар стотина изузетака дјеце који се усавршавају на тим факултетима да по завршетку наставе породични посао).

 11. petronije, 19.03.2013. 16:06:28

  “Видим да се у Србији нешто дешава. Покренута је иницијатива да се за радна мјеста у државној управи признају само дипломе јавних факултета.“

  Петроније, ако си ти будала, напрдњаци нису. Шта би било са Томином дипломом? Предсједник скупштине Стефаановић има Мегатрејд, па министар правде Селаковић. То тебе неко зајебава.

 12. сутјеска, 19.03.2013. 12:37:57

  “У праву си Дражене, стварно очекујемо од студената највише.“

  Зар је Дражен још студент? У његовим годинама ја сам имао дијете у средњој школи.

  “Симић са својим Фронталом и луцидним колумнистима је дигао квалитет новинарства и јавно изговорене ријечи на највиши ниво од постанка РС до данас.“

  Али ипак једног колумнисту вриједи издвојити. Лазаревић, како то гордо звучи.

  “Дражен увијек авангардан…“

  Не пали момка. Ако си му пријатељ наговори га да се мане политике и Стевандића и нека иде завршавати школу.

  “… Лазаревић и еколози растурају енергетску и грађевинску мафију“

  А никло-мафију?

  “Стварно би онај Никола Дроњак и његова студентска унија могла доста промијенити.“

  Није да није било покушаја…http://www.youtube.com/watch?v=OBgnqvBlHYQ

  “Тражите да зауставимо енергетску пљачку и еколошки злочин над Српском ми ћемо вас подржати.“

  Ја бих то подржао јер се и Ристо Подвожњак крио у прашуми Перућица. Ако се она потопи ђе ће се крити Дроњак.

 13. Реци ти нама Симо Васићу шта мислиш о ономе што сам ја у задњем коментару написао?

  Што се тиче тебе и Лазаревића поштујем вас обојицу, твоје књиге су дијељене бесплатно по РС, нисам покварен да питам ко је платио десетине хиљада марака за штампу књига?

  Некад си ти Симо био Симић, Вукотић,Давидовић, Шикуљак, Лазаревић и остали витезови нове српске мисли, али само у ембриону.

  Дошло вријеме и ти показа да немаш карактер, сад се вади, хоћеш власт, хоћеш јаре и паре, неће да бива мој Васићу.

  Пиши ти лоше о студентским вођама, они ће завршити школу, правити државу, мислити и писати, а тебе неће бити ни у писанију ни у власти.

 14. Добро ти је ово Симо, морам да признам да је Ниџо нормалан, ако си и ти такав што онда стално лила танге подржаваш?

  Доста за вечерас по овој теми, нема смисла нека други нешто кажу.

  Оно што је сигурно, може приватни факултет док ми не дођемо на власт, дипломе приватног факултета код нас се важе само у приватној фирми или у стубишту, подржавамо државни факултет једнако као природне ресурсе, државно= народно.

 15. С. Перо О.
  Касно си ми се нешто укључио. Сједница Скупштине, не стиже се преко дана? Јеби га…
  Послије твојих аргумената („будала“) и „бритке“ мисли тешко је било шта рећи. Можда нешто просто али не једноставно? Јок. Нисам ја тај тип. Али ти јеси – прототип ових о којима Вукотић прича! Очију ти, имаш ли как`у диплому? Јел од овијех куповних?
  И запамти: Србија није Томо! Знам да је тешко некоме ко покушава да нас убиједи да је СПО-вац рећи било шта кад се спомене неко из војводиног окружења. Одма` вас `вата паника. Блокирате. Одлутају мисли…
  „Едукуј“ се мало, неће шкодити:
  http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=03&dd=12&nav_category=12&nav_id=694427
  Лаку ноћ! Лијепо сан, био је дуг скупштински дан.
  КО ТЕБЕ КАМЕНОМ ТИ ЊЕГА ПОГАЧОМ!

 16. С. Перо О.
  Касно си ми се нешто укључио. Сједница Скупштине, не стиже се преко дана? Јеби га…
  Послије твојих аргумената („будала“) и „бритке“ мисли тешко је било шта рећи. Можда нешто просто али не једноставно? Јок. Нисам ја тај тип. Али ти јеси – прототип ових о којима Вукотић прича! Очију ти, имаш ли как`у диплому? Јел од овијех куповних?
  И запамти: Србија није Томо! Знам да је тешко некоме ко покушава да нас убиједи да је СПО-вац рећи било шта кад се спомене неко из војводиног окружења. Одма` вас `вата паника. Блокирате. Одлутају мисли…
  „Едукуј“ се мало, неће шкодити:
  http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=03&dd=12&nav_category=12&nav_id=694427
  Лаку ноћ! Лијепо сан, био је дуг скупштински дан.
  КО ТЕБЕ КАМЕНОМ ТИ ЊЕГА ПОГАЧОМ!

 17. С. Перо О.
  Касно си ми се нешто укључио. Сједница Скупштине, не стиже се преко дана? Јеби га…
  Послије твојих аргумената („будала“) и „бритке“ мисли тешко је било шта рећи. Можда нешто просто али не једноставно? Јок. Нисам ја тај тип. Али ти јеси – прототип ових о којима Вукотић прича! Очију ти, имаш ли как`у диплому? Јел од овијех куповних?
  И запамти: Србија није Томо! Знам да је тешко некоме ко покушава да нас убиједи да је СПО-вац рећи било шта кад се спомене неко из војводиног окружења. Одма` вас `вата паника. Блокирате. Одлутају мисли…
  „Едукуј“ се мало, неће шкодити:
  http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=03&dd=12&nav_category=12&nav_id=694427
  Лаку ноћ! Лијепо сан, био је дуг скупштински дан.
  КО ТЕБЕ КАМЕНОМ ТИ ЊЕГА ПОГАЧОМ!

 18. petronije, 19.03.2013. 23:33:23

  “МОРАМ ВАМ СЕ СВИМА ИЗВИНУТИ…“

  Требао би се извинити, без обзира што се код тебе извинуло нешто у тинтари.

  “…ИАКО НИСАМ КРИВ – ИЗ НЕОБЈАШЊИХ РАЗЛОГА СЕ ПОЈАВЉУЈЕ ПО НЕКОЛИКО КОПИЈА МОГ ТЕКСТА УЗАСТОП.“

  Крив си. Идеш на становите сајтове па покупиш вирусе. Мој ти је савјет да послије завршетка послова на тим сајтовима, прије премјештања деснице са питона на тастатуру, активираш нашег православног брата Касперског. Па ти се ово неће дешавати УЗАСТОП.

  “АЈД` ГА ЗНАЈ ЗАШТО, МАДА СЕ ДЕШАВАЛО И РАНИЈЕ.“

  Знамо.