Аргентина замолила папу да посредује око Фолкланда

Предсједница Аргентине Кристина Фернандес изјавила је да је од новог папе Фрање тражила помоћ у решавању дугогодишњег спора који Аргентина и Велика Британија воде око Фолкландских острва. Кристина Фернандес је новинарима рекла да је новог папу замолила да посредује у „унапређењу дијалога” о острвима, на које Аргентина полаже право и назива их Малвинска острва. Прошле […]

уторак, 19 марта, 2013 / 08:03

Предсједница Аргентине Кристина Фернандес изјавила је да је од новог папе Фрање тражила помоћ у решавању дугогодишњег спора који Аргентина и Велика Британија воде око Фолкландских острва.

Кристина Фернандес је новинарима рекла да је новог папу замолила да посредује у „унапређењу дијалога” о острвима, на које Аргентина полаже право и назива их Малвинска острва.

Прошле недеље, британски премијер Дејвид Камерон изјавио је да се не слаже са папиним погледима када је ријеч о Фолкландским острвима. Папа Фрања, рођен у Аргентини, наводно је као надбискуп Буенос Ајреса рекао да је Британија „незаконито присвојила” удаљена острва.

Папа још није одговорио на молбу аргентинске предсједнице.

Раније овог мјесеца становници острва су се на референдуму са 99,8 одсто гласова изјаснили да остану дио британске територије.