Други сусрет: Золтан Дани и пилот авиона Ф-117

Први сусрет Золтана Данија, тада пуковника у ракетној дивизији Војске Србије и Дејла Зелка, пилота невидљивог авиона Ф-117 десио се у тренутку обарања авиона. Други сусрет ће бити на истоименом филму. Фронтал.РС је писао о томе да би о Золтану Данију, да је био амерички војник, до сада већ био снимљен холивудски блоксбастер, када се […]

понедељак, 21 новембра, 2011 / 08:19

Први сусрет Золтана Данија, тада пуковника у ракетној дивизији Војске Србије и Дејла Зелка, пилота невидљивог авиона Ф-117 десио се у тренутку обарања авиона. Други сусрет ће бити на истоименом филму.

Фронтал.РС је писао о томе да би о Золтану Данију, да је био амерички војник, до сада већ био снимљен холивудски блоксбастер, када се већ у Србији нико није сјетио.

Ипак, 11 година након херојског догађаја, управо гледате трејлер филма режисера Жељка Мирковића "Други сусрет" који су до сада подржали Министарство културе Републике Србије, Покрајински Секретаријат за културу АП Војводине и Град Ниш и који ће своју премијеру имати септембра следеће године када буде окончано снимање у Сједињеним Америчким Државама.

Прве кадрове документарца редитељ је снимио у Србији, у мјесту Скореновац код Ковина. На његову идеју два некадашња војника, која су се прије 12 година гледала “преко нишана” – један као агресор, други као човјек на бранику своје земље – поновили су сусрет у пекари Золтана Данија.

– Осећај је био несвакидашњи, врло необичан, а истовремено и као да је то само обичан сусрет са комшијом – рекао је Дани за “Блиц”.

Дани је и сам веома једносаван човјек, који је заслужан за неке необичне ствари – обарање поноса америчке војне индустрије помоћу сопствене иновације на радару – једна је од њих. Извјештај о обарању Ф117А, који је Золтан Дани откуцао у једном примјерку због правила повјерљивости, волшебно је нестао у вријеме након 2000. када су официрима НАТО беспоговорно уступљени сви документи које су тражили.

Остаје да се види да ли ћемо гледати у филму причу о агресорском бомбардовању Србије? Да ли ћемо гледати да је Министарство науке Србије одбило да пријави Данијеву иновацију као његово интелектуално власништво.? Да је пензионисан на сопствени захтјев, јер није желио да трпи официрску сујету, која га је склонила са мјеста предавача војним питомцима, јер су му предавања превише креативна ?

Или ће то бити прича гдје бивши амерички пилот долази код некадашњег војника, а данас скромног пекара у Србији да проба комад торте у облику авиона Ф 117, који Золтан Дани прави једном годишње? Али и то је људски.