Приштина и Београд данас причају у Бриселу

Разговори представника Београда и Приштине настављени су данас у Бриселу, око 16 часова, упркос томе што нема напретка у рјешавању питања административних прелаза, а теме ће бити признавање факултетских диплома и представљање Приштине на регионалним скуповима. Шеф београдског преговарачог тима у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић потврдио је да ће главне теме у наставку дијалога […]

понедељак, 21 новембра, 2011 / 09:01

Разговори представника Београда и Приштине настављени су данас у Бриселу, око 16 часова, упркос томе што нема напретка у рјешавању питања административних прелаза, а теме ће бити признавање факултетских диплома и представљање Приштине на регионалним скуповима.

Шеф београдског преговарачог тима у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић потврдио је да ће главне теме у наставку дијалога бити универзитетске дипломе, представљање Приштине на регионалним скуповима, али и питање административних прелаза.

Стефановић је београдским медијима рекао да се очекује да буде постигнут договор барем око једне од најављених тема и да је Београд спреман за договор око свих тих питања.

Он је нагласио да београдски тим одлази у Брисел са пуним мандатом и подршком Владе Србије и да кад год приштинска страна "покуша да прави било какав елемент такозване државности Косова, то код нас не може бити прихваћено".

Раније је београдска штампа објавила да би Стефановић могао на нову рунду преговора у Брисел да оде без сагласности Владе Србије за постигнути договор о катастру, за који већ постоји негативно мишљење српског Министарства спољних послова да "постигнути аранжмани у области катастра нису у складу са Уставом, законским рјешењима и релевантним документима Србије".

Предсједници четири српске општине на сјеверу Косова противе се досадашњим постигнутим договорима у дијалогу Београда и Приштине и истичу да неће прихватити наметање царинских пунктова и косовских институција.

Државни секретар у српском Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић је раније упозорио да, уколико Запад буде и даље инсистирао на примјени договора о царинским печатима и другим питањима у корист Приштине, постоји могућност да Срби са сјевера Космета прогласе независност тог дијела покрајине.