"Драгичевић” и окупљања: Усвојене тужбе против МУП-а РС и Града БЛ

Окружни суд у Бањој Луци је обавезао Град да објави записнике у вези са инспекцијским контролама у локалу "Паб лајф”, који је новчано помагао покрет "Правда за Давида”, а Министарство ће морати да се изјасни о насртању на грађане и о забранама окупљања. Једна тужба је одбијена.

понедељак, јул 15, 2019 / 12:23

Пише: Стефан Мачкић

Када се тек захуктавао случај смрти Давида Драгичевића, поједини медији су, у априлу 2018. године, објавили да је бањолучки кафић "Паб лајф” под безмало непрекидном опсадом инспекција. Разлог томе, према тим написима, била је (новчана) подршка власника кафића покрету који се тада зачињао поводом поменутог случаја.

Огласио се, како би те наводе оповргнуо, и бањолучки градоначелник Игор Радојичић. Колико брз да разгласи све што му годи и оспори све што му шкоди, толико и тром да се очитује о горућим питањима која узнемирују грађане; Радојичић је устврдио да је инспекција само једном обишла "Паб лајф”.

Своје тврдње Радојичић је покушао да поткријепи одређеним документима, названим "извјештајима”. То, међутим, уопште нису били документи сачињеним током или непосредно након инспекцијских надзора, већ одговори на питања Давора Драгичевића и допис Одјељења за инспекцијске послове. Оба документа сачињена су након што су медији објавили причу о инспекцијским надзорима.

Иако је објављивање било каквих докумената свакако помак у правом смијеру, макар и био веома закаснио, ипак више није довољно да се објаве било какви документи, поготово не документи који су суштински само саопштења. И јавни органи и медији – дијелом сами, а дијелом и неоснованим међусобним нападима – нарушили су повјерење грађана и у једне и у друге. То није само наш, домаћи проблем, већ је и глобални.

Напросто, јавност више никоме не може да вјерује на ријеч, а то може да буде опасно, па чак и погубно за демократски поредак. Избезумљен народ – који никоме не вјерује, који никоме и не може да вјерује – не може ничим ни да влада, и неминовно ће да се претвори у разуларену руљу. То никоме не може добра донијети; некоме можда краткорочно, али дугорочно – никоме.

Први и нужни корак ка премошћивању те провалије у коју бисмо лако могли да се стрмоглавимо лежи управо у благовременом и цјеловитом објављивању изворне документације која поткрепљује наводе онога који у нешто жели да убиједи јавност, и то тако да та документација буде лако доступна свима (захваљујући Интернету, то је и могуће, и јефтино, и једноставно). Да се то раније схватило, много би се бруке и раздора у којима смо се данас обрели избјегло или превазишло, а органи Републике Српске – органи, јер иснтитуције још нисмо изградили – били би далеко мање угрожени него што су данас.

Угрожени наши органи свакако јесу, али превасходно (ако не и искључиво) својом кривицом, јер нису довољно савјесни и способни да се бране отвореношћу, истином и доказима, већ то неуспјешно – и недопустиво! – покушавају да чине затвореношћу, фразама и флоскулама, често и лажима.

Истина, "Журнал” јесте објавио слику неких записника пореданих на столу, али из тога није могло са сигурношћу да се препозна о каквим је записницима ријеч, нити је јавност могла те записнике да прочита, и да сама обликује информисано мишљење о том случају.

Управо због тога, потписник ових редова је тражио од Града Бања Лука да објави записнике инспекцијских надзора "Паб лајфа”. Град је то одбио, те је умјесто тога препричао садржај записника. Но, препричавање, као што рекосмо, више није довољно, па је зато Град тужен.

Окружни суд у Бањој Луци је, поткрај јуна 2019. године, тужбу уважио утврдивши да је одлука Града – тачније, градоначелника Радојичића – неправилна и незаконита. Суд је закључио "да је тужени дужан доставити тражене информације, односно записнике о комунално-инспекцијских надзору из марта и априла 2018. године, у којима су садржани имена и презимена лица, изузев у дијелу који се односи на личних податаке тих лица, у смислу члана 3. Закона о заштити личних података, а из разлога што се [Закон о слободи приступа информацијама Републике Српске], не може посматрати и ограничити искључиво на пуко саопштавање информације, нити се може селективно достављати тражена информација, противно ЗОСПИ-ју, већ се мора цијенити садржина и смисао траженог захтјева, из разлога што јавно мијење треба и мора имати сазнања о раду јавних органа, тако да исти не могу бити изоловани од суда јавности, цијенећи при томе свакако околности датог случаја, односно интереса лица на која се тражени подаци односе” (пресуда број 11 0 У 023351 18 У, од 24. јуна 2019. године).

Пресуда је коначна и обавезујућа, па ће Град записнике морати да објави.

МУП је још ћутљивији и затворенији

Окружни суд је, у мају и јулу 2019. године, усвојио и двије тужбе против Министарства унутрашњих послова Републике Српске, те наложио том органу да одговори на захтјеве и жалбе у два поступка приступа информацијама (пресуде бројеви 11 0 У 024665 19 У, од 13. јуна 2019. године, и 11 0 У 024806 19 У, од 4. јула 2019. године).

Један од тих поступака односио се на информације у вези са догађајем који се одиграо 25. децембра 2019. године на Тргу Крајине, када су полицајци под пуном опремом насрнули на окупљене, укључујући и старицу са дјететом. Тражени су, између осталог, сви извјештаји који се тичу тог догађаја и информације о унутрашњим контролама спроведеним тим поводом. У другом поступку тражене су информације о забрани окупљања на Тргу Крајине.

Министарство и даље не схвата да односи са јавношћу не могу да се сведу на сухопарна саопштења, устаљено оптерећена бирократским фразама, тешко разумљивим народу, којем су упућена. Јавност се таквом бирократизацијом дезинформише, ако не и затупљује, а српски језик институционално скрнави.

Суд не зна шта је црни маркер

Једну од тужби против Министарства унутрашњих послова, Окружни суд је одбио. У том спору је тражено поништење одлуке да се одбије приступ Информацији о смрти Давида Драгичевића од 24. априла 2018. године, о чему је Фронтал.РС већ писао.

Иако је скинуло ознаку тајности са те информације, Министарство је одбило да је објави наводећи како она садржи личне податке. Потписник ових редова више пута је истицао да личне податке не тражи и да они треба да се цензуришу, али Министарство и Окружни суд су то занемарили, те су његов захтјев односно тужбу одбили.

Врховном суду Републике Српске је због тога поднесен захтјев за ванредно преиспитивање те пресуде Окружног суда, а Фронтал.РС ће свакако обавијестити јавност о исходу тог спора.29 КОМЕНТАРА

 1. Nije mi jasno da je Stefan tako uporan i da gubi energiju na zajednicu koju nije moguće promijeniti.
  Sudske odluke su samo privid da postoji neka zakonitost. Jasno je da režim neće da dijeli informacije sa javnošću i umjesto jednog jednostavno procesa koji traje dan dva ignorišu i šalju čovjeka na sud bez ikakve odgovornosti kada dođe presuda.
  I tu čovjek pada u zamku režimu, režim je najjači upravo u besmislenim procedurama dopisivanja i prepiske sa pojedincima jer sa druge strane pojedinac protiv sebe ima armiju uhljeba.
  Takođe je još uzaludnije vjerovati da ćeš nekoga ubijediti ako mu pokažeš papir jer narod je izluđen režimskim prividom slobode informisanja sistemom studio režima 1,2,3,..a teže od svega pada kada ljudi koje voliš bukvalno likuju i raduju se najnovijim uspjesima režima u zatiranju svake nade da će ubice i nalogodavci ubistva Davida Dragičevića ikada biti pronađeni i osuđeni.

  1. Mladene, ne bih se slozio u potpunosti
   Tacno je sto ste napisali u vezi sa namjernim besmislenim procedurama rezima, no s druge strane ako vise ljudi, iz vise pobuda trazi i dobije svoja prava na sudu, zajedno sa masovnijim i radikalnijim protestima, moze uticati na strah rezimlija
   Nikad necu zaboraviti kad je Dronjak poveo studente, ne sjecam se kad…prije 5-6 godina..pred zgradu Vlade Srpske..moj drugar koji radi tamo rece da su se usrali svi u toj zgradi..svi do jednog… Pomislili da je pocetak kraja…Nazalost, to je bio jedini put, ostatak znamo..nesposobna i konformisticka opozicija
   Dakle, ranjeka na administrativnim nivoima..plus ranjeka na radikalnijnim protestima

   Mislim…to je put za promjenu..svi rezimi su tako pali, pao bi i ovaj

   Ne zavaravam se..toga nece biti… Zato sam i uteka 🙂

 2. Nikola ima moc (zbog svoje neukaljanosti u politici) da pokrene mase na proteste kakve jos nisu vidzene na ovim prostorima.Pravilno razmisljajuci,pokusava da nekako stcvari vrati u pravi kolsjek.

  Ako to ne shvatite Vi savjetnici,njegov odgovor ce biti po vas katastrofalan.
  Pravilno vaze koliko bi to stet nanijelo nama kao drustvu u cjelini.

  Ako predzete crvenu liniju,drste gace…
  Ocekujte njegov bijes.Onda vam se nista ne garantuje,
  Zasad,toliko od mene,

 3. Враћање случаја “Драгичевић/Правда за Давида” у жижу јавности преко пропуста МУП-а и градских власт. Пропусти се користе да би случај поново добио на важности. Ништа ново. Идемо даље…

 4. И не видим разлог зашто “покретати масе”?! Коме је овдје у циљу да народ диже на побуну кад исти, такође ја и ви дио, може да искористи своје грађанско право и гласа за смјену тренутне владајуће коалиције! И какву ми слику шаљемо у свијет са масовним побунама и свргавање власти типа “правда” за Давида! Ако вам је до тога онда исту ту у Сарајеву треба да свргавате! Ах, нисте у стању јер би вас сигурно локални балијаћи испраних јачи и послали назад за Бањалуку да тражите правду на тргу, тиме дајући свима присутнима па и мени до знања да на нас не гледају као на равноправне грађане БиХ!

 5. И замолио бих дотичне да престану да користе ријеч “режим” јер је већина грађана гласала на прошлим изборима за тренутну коалицију, прати како наводим “тренутну”! А ти бирачи су можда и наши најближи (отац, мајка нпр)! “Режим” као реч користе само ботови плаћени да својим наративом убједе читаоца да је стање у Републици Српској катастрофално! Баците поглед на 5 кантона и све ће вам бити јасно! Покушај усмјеравања фокуса јавности на Републику и “катастрофално” или “режим” је само губљење времена, јер раја не размишља о томе.

  1. Molba nije usvojena, sto se mene tice.
   Ostace rezim
   Za pojasnjenje ne pitajte mene, no izucite teoriju politickih sistema (bez vikipedije)

   Ili se jednostavno vratite u svoju budzetsku fotelju i prihvatite da Frontal ima slobodu bez cenzure. Nesto sto vi rezimlije ne mozete shvatiti, jer rezim ne dopusta pisanje te rijeci na rezimskim medijima tipa RTRS, Glas Srpske i ostalim..izmedju ostalog to takodje pokazuje zasto je to rezim.

   Jebe mi se za 5 kantona. Nisam zivio u kantonima vec u Srpskoj.

   Vecina gradjana? Tako vi napisaste
   Vi ocigledno imate problem sa matematikom, ili ste tako bezobrazno oholi da nas smatrate glupim. Na izbore izaslo oko 54% gradjana, a od toga nesto vise od polovine glasala za rezimske partije. Ako imate dijete uzrasta osnovne skole, zamolite ga da vam sracuna da li to predstavlja vecinu gradjana ili pak nesto vise od 1/4 gradjana

   E sad..Zaboravite sve ovo sto sam napisao
   Malo mi dosadno, a vama ovo nista ne znaci sto sam napisao

 6. Неки дан сам Мачкићеву луцидност похвалио, ево опет то чиним.

  Што се тиче ових препуцавања, о њима не бих, мада је добро мој Јасмин примијетио, наравно да пазим шта радим, ПРЕЈАК ЈЕ ЛАЗАРЕВИЋ да би био слуга власти, слуга ментора, или корисни идиот опозиције, исто као што је прејака, писмена и чиста као сунце жарко идеја, идеологија и спасоносни програм национално супер одговорних ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ.

  Значи, неко мора остати чист због новог времена, неко мора сачувати српски образ за не дај Боже,зато данас честити и писмени Срби у полтици морају пазити шта раде и говоре, односно, морају добро вагати ово (не)вријеме.

  Запамтите, можда ускоро дође вријеме када ће због оних „који су морали и оних који тек морају успјети у политици по било коју цијену“ Република Српска бити толико угрожена, да ће овакви бити једини СПАС, односно, да ће овакви МОРАТИ изнуђено дјеловати.

  Ево и порука „нашим политичарима, „ја бих да сам на њиховом мјесту пазио шта радим“, можда дође вријеме да због оваквих Срби не буду морали отићи са ових простора?

  Да парафразирам дон Вита Корлеонеа у Куму.

  „нека добро наши садашњи српски владари запамте, јер ако не дај Боже дођемо у критичну ситуацију по питању опстанка Српске и српског народа на овим просторима, онда ће капетан Лазаревић неке оптужити за тај српски колапс и то им наравно неће опростити.“

 7. Глас дала већина грађана. Глас дала већина од изашлих на изборе цца 50%. Глас дало нешто више од четвртине грађана.

  Режим

  Из Википедије, слободне енциклопедије

  Режим (франц. régime, од лат. regere — владати) се односи на скуп услова, најчешће политичке природе — државни поредак, начин владања. Такође, може се односити на тачно одређен ред живота, рада, одмора, прехране и др. Затим, састав правила и мера потребних за неки циљ (нпр. режим економије, режим студија). Изведеница режимлија значи присташа режима, „владиновац“; обично: политички превртљивац, присташа сваког режима.

  Ботови против ботова а за забрану ботова од стране ботова.
  Ма ко је овдје бот , да ми је знати?

 8. Да вас што цитирате Wikipedia образујемо:
  https://youtu.be/nDPrpKDjQ5U

  А колики постотак грађана је изашао није битно колико је битно да исто право ви нисте искористили него сте га бојкотовали па нама сад солите памет како демократија функционише (ако се исто може назвати у протекторату)

 9. И тако све редом бот до бота, класичне оптужбе а нигдје конструктивног разговора нема нити дискусије. Само оптужбе ко је какав и са киме је. А критичка мисао, е на њу како видим серете сви редом…

  1. Pravi budzetski patriota..nema sta..
   I sta velis?
   Redom bot to bota na Frontalu, :-)))))

   Aaaaaj, mia madre

 10. Како ћемо „вас“ а не „Вас“ образованог образовати?
  Није битан постотак изашлих битна је побједа од 113% гласова као нпр. у Крупи на Врбасу.
  Нека гласају све штампарије у Р. С. а посебно оне у Лакташима.
  Прихватамо само смјену на изборима све док ми , режим , бројимо гласове уз помоћ ЦИК-а а у протекторату у којем „високи“ и „LG“ (life’s good) чувају Пејиће и црвеног Do-Dick-a.

 11. Не бих да улазим у расправе, али морам да кажем како власт у Републици Српској, Србији и Црној Гори заслужује епитет режим.

  Остали ме не интересују, ситуација је слична.

  П.С. Што се тиче изласка на изборе, велика је лаж да је изашло 54% бирача, наиме, на прошле парламентарне и претпрошле локалне, изашло је око, или нешто више од 70% бирача у Српској, то је 100% тачна чињеница.

  Слично је иу у МХ Федерацији.

  Разлика од око 15 % непостојећих гласача се користи годинама, сви то знају у позицији, опозицији, као и протектори, због чега ћуте, то опет они знају?

  Значи, бирачки спискови су велика обмана.

  Другим ријечима, све док не буде искључиво електронско гласање, имаћемо унапријед намјештене изборе, тачка.

  1. „Branko Petrić, predsednik Centralne izborne komisije, rekao je da oficijelni podaci pokazuju da je odziv birača na nivou BiH bio 53,36 odosto, u RS više od 57 odsto“

   Zvanicni podatak, da se ne gadjamo bezveze. JA cijenim da je glasalo i manje.
   Onaj Topuz da povuce da je vecina glasala za rezim, ili ga smatram rezimskim psicem

  1. vecinom glasova onih koji su izasli na izbore sto se umnogome razlikuje od vecine naroda sto si ti napisao
   da li ti je sad jasnije ista?

   tako razmisljanje jasno ukazuje zasto se ovo zove rezim
   da li ti je i to sad jasnije?

  2. RS ima oko 1,1 milion stanovnika. Na izbore je izaslo oko 700000. U starosnoj strukturi je oko 200000 maloljetnih. Znaci, oko 80% realnih stanovnika RS koji imaju pravo glasa je izaslo na izbore! Stole glup si ko kurac!

 12. Рече исто што и ја! Шта су бирачи него народ! Већина од 57% гласала за коалицију на челу са СНСД-еом. Ја не знам како ви НАТОВЦИ рачунате… Сигурно од референдума у Македонији примењујете други начин рачунања (ово је за режимски псић)!

  Цитира: “већином ОНИХ који су гласали”!
  А који су то они Serbia? Србија па још на енглеском… е земљо отвори се!

  1. Biraci jesu narod, ali narod nisu biraci.
   Nije isto vecina naroda i vecina biraca

   Isti odgovor i ovoj tackici
   I necu da se raspravljam vise sa budzetlijama koji omalovazavaju inteligenciju Frontaluka

   Moje pravo da pisem i potpisujem se kako hocu.
   Sto se tice Srbovanja, to me ne interesuje. Sit sam ga. Vi nastavite, ne smetate mi

  1. Браво боту битно је да си признао! А сад умри мушки 2 дио

  2. Dajte rezimlije, saljite malo inteligentnije ljude ovdje ma Frontal
   Ili bar zabavnije, jer znam da ste u deficitu sa inteligentnima

Оставите одговор