Домазет кандидат СДП за предсједавајућег Савјета министара

МОСТАР – Социјалдемократска партија (СДП) БиХ предложиће Анту Домазета за предсједавајућег Савјета министара БиХ, сазнаје „Дневни лист“ из извора блиских овој странци. Лист наводи да је познато да би у овом мандату мјесто предсједавајућег Савјета министара БиХ требало припасти Хрватима и да је до сада принцип ротације увијек био поштован, али је СДП већ рекао […]

четвртак, октобар 14, 2010 / 13:33

МОСТАР – Социјалдемократска партија (СДП) БиХ предложиће Анту Домазета за предсједавајућег Савјета министара БиХ, сазнаје „Дневни лист“ из извора блиских овој странци.

Лист наводи да је познато да би у овом мандату мјесто предсједавајућег Савјета министара БиХ требало припасти Хрватима и да је до сада принцип ротације увијек био поштован, али је СДП већ рекао да ово правило нигдје није записано и да њих не обавезују никакви "џентлменски" договори досадашњих коалицијских партнера.

"Дневни лист" наводи и да су то биле прве изјаве ношене побједничким заносом, али "охлађене главе" у СДП-у су ипак схватили да морају размишљати о каквом-таквом компромису, због чега ће изаћи са својим хрватским кандидатом.

Домазет је врсни економски стручњак, професор на Економском факултету у Сарајеву, директор Економског института Сарајево. Дугогодишњи је члан СДП-а, а у вријеме владања Алијансе од 2001. до 2003. био је министар трезора БиХ.

На путу до реализације својих замисли СДП-у, међутим, стоји предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић који ово мјесто жели за себе – наводи лист и подсјећа на Човићеву изјаву да ово мјесто припада ХДЗ-у БиХ као хрватској странци са највише мандата у парламенту.

"Дневни лист" пише и да се у формирању власти на државном нивоу спомињу лоши односи СДП-а и СНСД-а, али и да је у политици је све могуће па тако и помирење предсједника СНСД-а Милорада Додика и лидера СДП-а Златка Лагумџије.

У тексту се наводи да с друге стране, није нимало неизвјесна коалиција СДП-а и СДА с ХДЗ-ом 1990 и ХСП-ом БиХ, као партнерима с хрватске стране, те ПДП-ом и СДС-ом са српске стране.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *