Пољопривредници одредили 155 производа које треба заштитити

ПАЛЕ – Пољопривредни произвођачи у БиХ пријавили су 155 прехрамбених производа који, по њиховом мишљењу, испуњавају услове заштите ознаке регионалности, географског поријекла или традиционалног угледа хране. Шеф Одсјека за безбједност производње Агенције за безбједност хране БиХ Драган Брењо појаснио је да су пољопривредни произвођачи и надлежни општински органи у 54 општине БиХ попунили одговарајући упитник […]

четвртак, 14 октобра, 2010 / 13:57

ПАЛЕ – Пољопривредни произвођачи у БиХ пријавили су 155 прехрамбених производа који, по њиховом мишљењу, испуњавају услове заштите ознаке регионалности, географског поријекла или традиционалног угледа хране.

Шеф Одсјека за безбједност производње Агенције за безбједност хране БиХ Драган Брењо појаснио је да су пољопривредни произвођачи и надлежни општински органи у 54 општине БиХ попунили одговарајући упитник у којем су навели да 155 прехрамбених производа треба заштитити или брендирати.

На предавању на тему "Брендирање производа и заштита географског поријекла" на Палама, Брењо је истакао да БиХ на великом европском тржишту не може конкурисати великом количином прехрамбених производа, већ заштићеним производима који имају посебан квалитет, углед или друго обиљежје које се приписује њиховом географском поријеклу и због тога томе треба посветити већу пажњу.

Он је нагласио да су доношењем правилника, који регулише ову област у БиХ, утврђени прописи којима се омогућава домаћим произвођачима да храну могу да заштите, региструју и са препознатљивом ознаком пласираје.

"Сада када први пут имамо уређен правни систем који може да заштити производе у БиХ и иностранству, произвођаче треба упознати шта треба да предузму да заштите своје производе, да би добили већу економску цијену", рекао је Брењо.

Он је додао да је потребно урадити базу података свих прехрамбених производа који имају посебне карактеристике проистекле из њихових физичких, хемијских и органолептичких особина, начина производње и прераде, те поднебља из којег долазе.

Директор Градске развојне аганеције Источно Сарајево Ненад Копривица рекао је да је циљ данашњег предавања едукација пољопривредних произвођача како да заштите своје производе, којих на подручју сарајевско-романијске регије свакако има, а то су, између осталог, романијски сир и кајмак, ракија, месни производи, као и љекобиље.

"Пољопривреда на овом простору треба да постане дјелатност од које може да се живи, а не да буде споредно занимање", рекао је Копривица.

Представник Агенције за пружање стручних услуга у пољопривреди-подручна јединица Соколац Славиша Пандуревић подсјетио је да су у бившој Југославији многи пољопривредни производи са сарајевско-романсијског подручја били познати, а предњачио је романијски кајмак, месо и љекобиље.

Пандуревић је нагласио да сада желе да те производе поново представе на тржишту и да их заштите, јер се појављују фалсификати који се продају под именом романијски кајмак или рогатички кромпир, а произведен је на другој локацији и има други квалитет.Оставите одговор