Док Мектић није запјенушао Укрину, ни министарство се није сјетило да провјери да ли је то опасно

Посланик у Представничком дому Парламента БиХ и бивши министар безбједности БиХ, Драган Мектић, објавио је јуче снимак на којем се види како се купа на ријеци Укрини која је прекривена бијелом пјеном. Надлежно министарство покренуло истрагу.

понедељак, 13 јула, 2020 / 14:21

Очигледно, на мјесто на којем је снимак настао организован је тзв. "пјена парти", популарна врста забаве на нашим ријекама током које се у водоток пушта пјена бијеле боје из "топа" специјално направљеног за то.

Поводом јучерашњег снимка реаговало је министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске које је, како се наводи, затражило "од Инспектората Републике Српске да испита случај употребе хемијских средстава у природним водотоцима, што је забиљежено протеклог викенда на ријеци Укрини од неодговорних појединаца."

"Министарство је затражило од Инспектората Републике Српске да се истражи и испита овај случај, који је привукао и пажњу медија, а у којем је на основу до сада прикупљених података утврђено да је пјена која је кориштена у ријеци Укрини настала из топа за генератор пјене", саопштено је из ресорног министарства.

У саопштењу се наводи да је предузеће "Воде Српске" већ наложило да буде узет узорак воде за хемијску анализу.

"Несхватљиво је и недопустиво да се у сврху забаве у ријеку испуштају хемикалије, а Министарство ће до краја инсистирати да се утврде све околности и казне починиоци оваквог загађења ријека", додаје се у саопштењу.

Из Министарства упозоравају да је употреба хемикалија погубна за биљни и животињски свијет ријека, те најоштрије осуђују овај случај.

"Посебно је специфично што се то догодило на ријеци Укрини, која је јединствена и по специфичном феномену ‘цвјетања ријеке’, односно ‘укринском воденом цвијету’, које изазива једна врста бијелог лептира", наводи се у саопштењу.

Иста пјена недавно плутала Врбасом

Пјенушаве забаве се често организују на базенима, али и на ријекама у БиХ и није јасно како је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде тек сада реаговало.

Један "пјена партy" догодио се и у Бањој Луци почетком јула, када су грађани пријавили да ријеком плута пјена непознатог поријекла.

Бањолучки "Водовод" је тада узео узорке воде за анализу, а лабораторијским испитивањима је потврђено "да није дошло до деградације квалитета сирове воде ријеке Врбас на водозахвату Новоселија".

"Лабораторијски резултати су показали да нема промјена у вриједностима параметара квалитета воде за пиће и да је вода за пиће здравствено безбједна и одговара нормама Правилника о здравственој исправности воде намијењене за људску потрошњу (Службени гласник РС, бр. 88/17)," објавио је "Водовод."

Објашњено је да "присуство овакве врсте материја не угрожава рад постројења за пречишћавање воде на водозахвату Новоселија. Такође, није проузроковало ни промјену у режиму рада постројења на којем је заступљена технологија која је пројектована да успјешно савладава и прерађује сирову воду у воду за пиће квалитета захтијеваног Правилником."1 КОМЕНТАР

  1. Једно је да ли може Водовод да преради ту прљавштину, а друго колико она штети животној средини и живом свијету.

    Животиње које пију ту воду, које живе у њој, биљке и надасве људи поред ријеке немају уграђен Градски водовод.