Додик: Желимо натраг својих 53 милиона!

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да РС жели да јој буде враћено готово 53 милиона марака дуга на основу прихода од индиректних пореза у претходне три године, те најавио да ће у супротном бити предузете мјере које ће, како је навео, довести до краха институција. "Не миримо се са чињеницом да нам […]

недеља, 24 јула, 2011 / 00:40

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да РС жели да јој буде враћено готово 53 милиона марака дуга на основу прихода од индиректних пореза у претходне три године, те најавио да ће у супротном бити предузете мјере које ће, како је навео, довести до краха институција.

"Не миримо се са чињеницом да нам се на име прихода од индиректних пореза у претходне три године дугује 52,97 милиона КМ. Ми тражимо да нам се врати новац или ћемо предузети мјере које ће довести до краха институција", рекао је Додик новинарима у Рогољима код Градишке, гдје присуствује манифестацији "Рогољска жетва".

Истакавши да се Српска константно поткрада неправилном расподјелом прихода од индиректних пореза, Додик је рекао да је у РС остварено повећање потрошње и економски раст, што је довело до повећања коефицијента расподјеле прихода са 32,47 на 32,97 одсто.

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ усвојио је јуче коефицијенте за расподјелу прихода од индиректних пореза, према којима ће Српској убудуће припадати више новца. Нови коефицијент Српске износи 32,97 умјесто досадашњих 32,47 одсто, што је резултат раста крајње потрошње на основу које се и рачуна.

На јучерашњој сједници поново није постигнут споразум о поравнању дуга за 2008, 2009. и 2010. годину.

Претходно, ни у мају Управни одбор УИО БиХ није постигао договор о поравнању дуга Федерације БиХ према Српској, послије чега је Српска одлучила да поднесе тужбу.

Правобранилаштво РС, према захтјеву Министарства финансија Српске, 15. јула поднијело је Суду БиХ тужбу за надокнаду штете против Управе за индиректно опорезивање, а вриједност спора је 52,97 милиона марака.

Власт у ентитетима мора бити суверена

"Ми требамо чувати основни баланс у држави, а то је да власт у ентитетима буде суверена. БиХ је сложена држава сачињена од два ентитета и три народа и једино је нормално да заједнички органи буду формирани на основу ентитетских, националних и народних компоненти", истакао је Додик.

Он је поновио да се мора поштовати воља Републике Српске.

"Апсурд је да нас у заједничким органима представља неко, као на примјер Мирко Пејановић", рекао је Додик данас у Рогољима код Градишке, гдје присуствује манифестацији "Рогољска жетва".

Реконструкција Владе обична спекулација

Додик је истакао да је Влада РС до сада коректно радила свој посао.

"Љетно је вријеме када мањка догађаја и бомбастичних вијести, па из разних кухиња сервирају дезинформације. То су обичне спекулације, које нису добронамјерне", рекао је Додик у Рогољима код Градишке.

Додик је додао да је Влада РС са Џомбићем на челу максимално урадила предвиђени посао и да има његову подршку.

"Погледајте окружење, па чак и земље ЕУ, гдје су нагомилани социјални проблеми. Влада РС чини све да ријеши или ублажи проблеме такве врсте", нагласио је Додик.0 КОМЕНТАРА