Додик: Вријеме је да нам НАТО открије истину о Маркалама

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је крајње вријеме да НАТО савез овдашњој и свјетској јавности предочи стварну истину о догађајима на сарајевској пијаци Маркале, а не "истину" креирану за потребе одређених политичких центара моћи. "Прије свега, зато што је тај болан злочин на Маркалама, који је нерасвијетљен, а приписан Србима, био повод […]

среда, 21 августа, 2013 / 16:14

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је крајње вријеме да НАТО савез овдашњој и свјетској јавности предочи стварну истину о догађајима на сарајевској пијаци Маркале, а не "истину" креирану за потребе одређених политичких центара моћи.

"Прије свега, зато што је тај болан злочин на Маркалама, који је нерасвијетљен, а приписан Србима, био повод за НАТО бомбардовање Српске и Србије, као и санкције према Српској, што нам је нанијело огромну штету и несагледиве посљедице", истакао је предсједник Додик.

Он је подсјетио да је сарајевска званична верзија Маркала, која није производ истраге рађене на бази општеприхваћених стандарда, утицала на негативну слику о Србима и Републици Српској, на стварање искривљене слике о карактеру рата у БиХ и Србима, који су кроз драконске пресуде окарактерисани као злочинци за многа дјела за која нису одговорни.

Додик је нагласио да Република Српска неће да преузима кривицу на основу недоказане истине.

"Ако је свима стало до истине и правде и ако се сви куну у њу, зашто НАТО не дозволи да дођемо до стварне истине, презентујући јавности своја сазнања о Маркалама. Тај потез би без сумње могао бити и први корак ка мијењању негативне слике о НАТО савезу која је стварана свих ових година код Срба, управо због једностране политике која је вођена према Србима као дежурним кривцима", нагласио је предсједник Српске.

Он је оцијенио да је враћање повјерења у НАТО једино могуће уколико овај мултинационални савез покаже неутралност у вези са догађајима из посљедњег рата.

На констатацију Срне да је и он сам у више наврата јавно износио сумњу у сарајевски извјештај да је за злочин на Маркалама одговорна Војска Републике Српске, Додик је рекао да је његова сумња поткријепљена извјештајима многих вјештака, балистичара, који су му предочени, а у којима су, такође, изнесене озбиљне сумње у причу да су Срби одговорни за Маркале.

"Сумње је својевремено изнио и генерал УНПРОФОР-а (Луис) Мекензи, а како вријеме пролази – појављује се све више сумњи у сарајевску верзију догађаја на Маркалама. Једна од таквих је и изјава норвешког професора Ола Тунандера са Института за мировне студије у Ослу, која говори да је и НАТО знао да су за бомбардовање пијаце Маркале одговорне снаге Алије Изетбеговића", рекао је предсједник Српске.