15 година од отмице новинарске екипе код Ораховца

Данас се навршава 15 година од отмице новинарске екипе Радио Приштине Ђура Славуја и Ранка Перенића. Они су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочиште да ураде прилог о повратку отетих монаха. Према подацима породица последњи пут су виђени у Великој Хочи, у пријеподневним сатима, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, […]

среда, 21 августа, 2013 / 15:23

Данас се навршава 15 година од отмице новинарске екипе Радио Приштине Ђура Славуја и Ранка Перенића.

Они су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочиште да ураде прилог о повратку отетих монаха. Према подацима породица последњи пут су виђени у Великој Хочи, у пријеподневним сатима, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је у то вријеме био под контролом тзв.Ослободилачке војске Косова. Аутомобил у којем су били, плава Застава 128, никада није пронађен.

До данас породице Перенић и Славуј немају никакве званичне информације о њиховој судбини.

Удружење новинара Србије подсјећа да нису расвијетљене ни друге отмице и убиства новинара на КиМ:

Љубомир Кнежевић, новинар приштинског "Јединства" и дописник "Политике" отет је 6. маја 1999. године код Вучитрна у подножју планине Чичавица. Александар Симовић, новинар и преводилац, нестао је 21. августа 1999. године у Приштини. Дио посмртних остатака Симовића пронађен је у селу Обриње код Глоговца. Марјан Мелонаши, новинар српске редакције Радио Косова, нестао је 9. септембра 2000. године у Приштини. Момир Стокућа, фоторепортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине.

УНС је заједно са својим огранком на Косову и Метохији протеклих година протестовао и тражио од представника међународних организација и институција да расвијетле убиства и отмице новинара.

Представници УНС-а и огранка на Косову поставили су 30. августа прошле године на мјесту гдје су колеге отете плочу на српском и албанском језику на којој пише: “Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их”. Плоча је након два мјесеца порушена.Оставите одговор