Додик се пред Бакиром заклео испред заставе БиХ

Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић положили су у Предсједништву БиХ свечану изјаву, која је садржала ријеч „заклињем се“.

уторак, новембар 20, 2018 / 16:58

Тиме је конституисан нови сазив предсједништва, у форми последње сједнице досадашњег сзавива.

Нови чланови Предсједништва БиХ изговорили су текст заклетве који гласи:

“Овим се заклињем да ћу савјесно обављати дату ми дужност, поштовати Устав БиХ, спроводити Општи оквирни споразум за мир и његове анексе у цијелости, штитити и унапређивати људска права и основне слободе, те бринути о интересима и равноправности свих народа и грађана”.

Они су текст заклетве прочитали пред претходним сазивом Предсједништва који су чинили Младен Иванић, Драган Човић и Бакир Изетбеговић.

Претходно им је предсједник Централне изборне комисије БиХ Бранко Петрић уручио сертификат којим се потврђује њихов избор на општим изборима одржаним у октобру.

Милорад Додик који ће бити предсједавајући Предсједништва БиХ рекао је да ће се борити заједно са другим члановима Предсједништва тој институцији врати димензију због које постоји.

АТВ је помпезно јавио да је Додик прије полагања заклетве пољубио заставу РС у згради Предсједништва БиХ. То није учињено у склопу протокола сједнице, већ у кабинету предсједништва, у коме од раније стоји српска застава. Додик је најављивао да неће учествовати у раду предсједништва уколико иза леђа не буде имао српску заставу. Заклетву је положио са БиХ заставом иза леђа.

Додик је у уводном говору рекао да је потребно усвојити нова рјешења која треба да одговарају новом времену, те да су многи закони донесени под притиском високог представника.

Навео је да не жели да направи ни један лош потез ни према Бошњацима, ни према Федерацији,као и да Европска унија треба да буде циљ Босне и Херцеговине, те да што прије требало доћи до статуса кандидата. Поручио је да ће учинити све да односи БиХ са ЕУ и Америком буду веома добри, али да неће одустати ни од досадашње добре сарадње са Русијом.

– Нећу дозволити да се у мом кабинету проводе одлуке које је неко наметнуо. Залажем се за одлазак странаца из Уставног суда БиХ. Реформа правосуђа у БиХ је била лоша. Уколико БиХ не покаже нови замах, не видим своје мјесто овдје. Нисам дошао да се сликам, примам плату и путујем. Све сам то прошао. Хоћу договор три народа и два ентитета – рекао је Додик.

Док је Додик говорио о европским, Џаферовић је најављивао евроатлантске интеграције и улазак у НАТО. Поручио је да је потребно формирати парламентарне већине на свим нивоима власти.

– Власт у БиХ формира се и на основу унутрашње структуре и уставне позиције конститутивних народа. То се мора испоштовати. Када се узме то у обзир и позицију ХДЗ-а кроз домове народа онда се може закључити да ХДЗ треба бити и да ће бити дио парламентарне већине. Ту нема никакве дилеме – рекао је Џаферовић новинарима.13 КОМЕНТАРА

 1. Ја (тај и тај) „заклињем се“ у „свечану изјаву“ , да ћу марљиво ….
  Док су се неки , од ’91.-’95. , „били“ и гинули неки су прдуцкали иза „Ронхила“ и остале акцизне робе. Ни прдуцкање није што је накад’ било.

  1. Pa majstori recite nam svima koji je dosadašnji član Predsjedništva iz RS u lice reko Incku,Americi i ostalima šta mu smeta,šta misli raditi?Nijedan nije do Dodika,pa onda Vas je muka i tražite dlaku u jajetu sa zastavom,a svi smo vidjeli da je isti poljubio zastavu RS tri puta.Ujedno,kao istinoljubiv portal se služite lažima,koje imputirate Dodiku.Gdje se na inaguraciji sakrio Čović,pred kojim je Dodik,po Vama položio zakletvu?Uredniče pogledaj u gore postavljeni naslov,pa reci da ti se je greška omakla,iako u tako nešto sumnjam.To bi ti bilo osnova novinarskog postulata.Ili, možda,kod tebe vrijedi ona iz vica narodna“ženo zar ti više vjeruješ svojim očima nego meni?“Moda mi obični smrtnici trebamo ići okulisti,jer nismo registrovali Čovića i nismo vidjeli Dodika da ljubi zastavuRS kako nam Vi srvirate.

  2. Simo kokoss je stajao u pozadini Dodika i duvao u pravcu Bakira da ga okadi Dodikovim pravoslavnim prdezzom. Simo.ba je u Dodikovoj pratnji dosao limuzinom, dobio dnevnice i besplatan smjestaj i pansion u Srpskom Sarajevu. ostalo mu je joss za pusenje cigara dok se ne vrati u Banjaluku.

 2. Fašistička metoda, zavadi pa vladaj.
  Burlestan se prazni brzinom munje.
  Poslije izbora , OlujaNadOlujama.
  U mojoj ulici samo u nekoliko kuća , uglavnom penzionerskih, gori svjetlo.
  Slovenija, Norveška. Irska, Njemačka, Austrija, CRO…

  Gubitak stanovništva veći, ubrzo totalan u ovom VMR, velikom mirnodopskom ratu nego u Velikom od 1914-1918-

 3. Nakon 4 dana po terenu,spavanja po hotelimna sa samo 4 zvjezdice ,konacno dodzoh doma.Rekoh da virnem sta ima u domovini…Prvo sto vidjeh ovo:

  „Daću od svoje plate i studentu iz siromašne bošnjačke porodice iz Sarajeva“, rekao je Dodik, Na intervenciju voditelja da može izdvojiti i 250 maraka i nekom hrvatskom studentu, Dodik je rekao „može i to“.

  „Moramo imati osjećaj odgovornosti“, rekao je Dodik, dodajući da je to pitanje humanosti i da je uvijek pomagao ljudima,

  Suza mi suzu stize…Hvala dragom Allahu da nam je predsjednik dosao na pravo mjesto.Nebrojeno puta sam klanjao da se pojavi ovakav milosrdan sehid pa da nam svima bude bolje .Sucur Allahu…

  (sehid ,borac za pravdu)opaska autora

 4. Ja mu sve halalim,cak i one budalastine oko zastave.Ha Bosanska ha ljiljani isti kuratz,cak je bio milosrdan i prema kolegi Sejfudinu.

  Tako da ako iko ovdje pomene da ljiljani nisu legitimni,jebacu mu nanu.

  Jednostavno druga su vremena.Jos da se rijesi horoza i zelenih,eto predsjednika svih naroda u Bih.

  Horoz stop,Zeleni stop(oni organizovani kobajagi na zastit zivotne sredine)Doslo je vrijeme pravih Zelenih .

  Jos bih samo izbacio i Mladena-bin Ladena.Nemam neki razlog.Al je bio neopredjeljen.Zamolio bi da sam da ostavku,kao Jerinic.

  Sucur Allahu da nam je podario ovu „gromadu“za predsjednika

 5. Гори шупци , од оних што Милорада нападају и оних што га непотребно бране су они шупци што би да се милом Милораду у шупак завуку.
  Примјетих и сам да је ТРИ пута пољубио заставу (која , узгред , није упитна јер садржи „пансловенске боје) за разлику од Пејине унуке која ју једаред овлаш забалави.
  И све то уз „свечану пјесму“ (као замјена за химну) „Моја (мисли се на његову) Република“ и уз „амблем“ (замјена за грб) на којем пише „РС“. Када неко , неупућен , види тај амблем могао би помислити да је ово територија „Personal Computer“ и тек тада доћи у заблуду и забуну о чему се ради. Иако , можда је неко , помало видовит , намјерно то урадио јер га може наслиједити власник фирме „Проинтер“ а сви знамо да се та фирма бави са „Personal Computer“-има.

 6. Интересантно,овај ме један Џасмин- Ахмед некад воли, некад напада, онај други Џасмин ме баш мрзи, има тако тих пар Ахмеда- кометатора и из реда“ српског рода“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *