Додик након Москве поново частио Сердарова

Боравак српског члана Предсједништва БиХ и лидера СНСД-а Милорада Додика у Русији био је плодоносан за компанију „Комсар“ руског милијардера Рашида Сердарова. Дан након састанка Додика са Душком Перовићем, који је представник фирме „Комсар Енеџи Хидро“, у „Службеном гласнику РС“ освануло је продужење концесије тој фирми за хидроелектрану (ХЕ) „Мрсово“ на ријеци Лим.

недеља, 28 јуна, 2020 / 23:56

Иако је, како се новоди, Влада РС на сједници 11. јуна ове године одлучила да продужи концесију за ХЕ „Мрсово“, Рјешење о томе није објављено до 25. јуна.

Претходно је у Москви 23. и 24. јуна боравио Додик који се том приликом састао и са Перовићем који је, поред тога што је представник Републике Српске у Русији, истовремено и заступник фирме „Комсар Енеџи Хидро“.

Компанија „Комсар Хидро Холдинг Лтд“ добила је 2012. године концесију за изградњу и кориштење ХЕ „Мрсово“ на ријеци Лим на период од 30 година, те основала у Српској кћерку фирму „Комсар Енеџи Хидро“ која је затражила продужење концесије.

Иначе тој фирми, коју заступа Перовић, блокирани су сви рачуни од 18. маја ове године. Због дугова, рачуни су им били блокирани и у фебруару.

И поред тога, власти Српске изашле су им у сусрет и Влада је донијела Рјешење којим је концесија за ХЕ „Мрсово“ продужена за 20 година након истека првобитног концесионог рока од 30 година. Тако ће Сердаров имати концесију на максимлно дозвољени рок од 50 година.

Утврђена је и једнократна накнада коју треба да плати и она износи 193.150 КМ, док ће накнада коју ће плаћати за вријеме продуженог трајања концесије износити 0,0055 КМ по произведеном киловат-часу електричне енергије.

Портал Капитал објавио је још у августу 2018. године да је компанија “Комсар” затражила од Владе да се концесија коју су добили за изградњу и коришћење ТЕ “Угљевик 3” продужи за додатних 15 година, а за ХЕ „Мрсово“ за 20 година, иначе ће одустати од инвестиција.

Након што им је Влада изашла у сусрет и дозволила да повећају снагу планиране ТЕ, сада је продужен и концесиони период за ХЕ „Мрсово“.

У компанији „Комсар“ од раније не желе да за Капитал дају изјаве и сваки пут када их позовемо упућују нас да им доставимо писани захтјев за одговор на питања, али одговор никада не стигне.

Након објаве текста “Нови уступци Сердарову: Подиже снагу ТЕ „Угљевик 3“ да више наплати од Српске”, шеф Представништва Републике Српске у Русији и заступник једне од “Комсарових” фирми Душко Перовић упутио је отворене пријетње редакцији портала Капитал и главном и одговорном уреднику Синиши Вукелићу.

Након пријаве пријетњи МУП-у, који је о томе поднио извјештај Окружном тужилаштву Бањалука, поступајући тужилац донијела је наредбу о обустави истраге, а да претходно није донесена ни наредба о покретању истраге.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор