Додик и станови: Продао јефтиније него што је тврдио, вишак пренијет преко границе 57.000 евра

Након што је објелодањено да је у земљу из Србије унио 200.000 € у готовини, Милорад Додик је јавности поријекло тог новца правдао продајом двају својих београдских станова. Међутим, уговори у посједу Фронтала откривају да је Додик те станове продао доста јефтиније – за 143.000 €.

четвртак, октобар 26, 2017 / 18:13

Пише: Стефан Мачкић

„[Ј]а сам, радећи послове које сам радио, ’89 – ’89. године! – и ’90. године у Београду купио и имао седам станова. […] Остала су два. […] Ја сам то покушавао дуже вријеме да продам и нисам успијевао, и показала се прилика да то учиним недавно. Значи, ево, ту су уговори о продаји тих станова. Новац је плаћен са банака које су дале кредит купцима и то је дошло на мој рачун. И онда [сам] дошао у позицију, за неке породичне потребе ми је требао новац, и тај новац сам дигао уредно са рачуна ове Комерцијалне банке, […] отишао на границу са Србијом, пријавио да тај новац износим, дошао у Босну и Херцеговину и на граничном прелазу пријавио тај новац. Мислим, све сам урадио у складу са законом.”

Тим је ријечима Милорад Додик, предсједник Републике Српске и Савеза независних социјалдемократа, крајем јуна образлагао поријекло 200.000 € (око 391.000 КМ) у готовини коју је нешто раније пренио у нашу земљу. Тада је водитељу „Телеринга” Мати Ђаковићу показивао и уговоре о продаји поменутих станова, смјештених на београдском Булевару краља Александра. Пошто су документи били подалеко од камере, гледаоци су могли само да назру њихов садржај, али не и да разазнају уговорену цијену; у томе им није помогао ни новинар јавног радио-телевизијског сервиса који је са Додиком разговарао. Но, Фронтал је те уговоре прибавио, мада дјелимично цензурисане, и сада их такве и објављује.

2016 07 05 Milorad Dodik, Media Advertising Ugovor Stan 92 F

Додик је прво почетком јула 2016. године уговорио продају једног од станова за износ од 68.000 € (око 133.000 КМ), а из пратеће нотарске потврде произилази да је вриједност те некретнине нешто више од 13.000.000 динара, што је по тадашњем курсу износило око 107.000 € (око 209.000 КМ). Затим је крајем октобра исте године уговорио и продају другог стана на истој адреси, истовјетне површине од 78 м² и вриједности, али по другачијој цијени – 75.000 € (око 147.000 КМ). Оба стана су, дакле, продана за укупно 143.000 € (око 280.000 КМ).

2016 10 23 Milorad Dodik Ugovor Stan 91 F

Кабинету предсједника Републике смо упутили питања о овом случају на која је Додик требало да одговори, али до објављивања овог текста нисмо добили повратну информацију. Грађани су тако остали без објашњења о поријеклу 57.000 € (око 111.000 КМ), колика је разлика између Додикове зараде на основу уговора о продаји двају станова и износа готовине који је пренио преко границе.7 КОМЕНТАРА

  1. Ко ли га је прикљештио да је морао продати и та два стана, и шта ли је откупио тим парама?

    Слобода нема цијену – кажу!

  2. Ово пренемагање са носањем готовог новца у великим количинама је апсурдно. Још у 16. вијеку новац су престали да носају у врећама, барем они који су „нормални“. Свака количина готовог новца који се овако транспортује преко граница је индикатор извршења кривичног дјела.

  3. Fenomen Taksina Shinavatre bivseg premijera Tajlanda….
    Inace Dodo se izgubio u pokusajima da objasni enormno porijeklo svog i svoje familije – bogastva tako da je pomalo tragikomicno gledati ocajnicke pokusaje i mahanje papirima koji nista konkretno ne dokazuju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *