Додик долази на сједницу скуштине 13. априла

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће се обратити посланицима Народне скупштине РС на сједници 13. априла и затражити свеобухватну расправу и доношење документа који би оцијенио досадашње активности Суда и Тужилаштва БиХ. Додик је напоменуо да бројна кршења међународног права, која су чинили високи представници и ОХР, а којима су нарушавана права […]

петак, април 8, 2011 / 18:42

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће се обратити посланицима Народне скупштине РС на сједници 13. априла и затражити свеобухватну расправу и доношење документа који би оцијенио досадашње активности Суда и Тужилаштва БиХ.

Додик је напоменуо да бројна кршења међународног права, која су чинили високи представници и ОХР, а којима су нарушавана права РС по међународном уговору, нису престала ни након упозорења и ставова институција РС, па има мјеста да се у овом конкретном случају о теми засједања затражи изјашњавање грађана на референдуму.

Он сматра да је оправдано да парламент, као највиши законодавни орган РС – стране потписнице свих анекса Дејтонског споразума, одржи заједање о посљедицама антидејтонског и неуставног инсталисања правосуђа на нивоу БиХ и недјеловања Тужилаштва и Суда БиХ у предметима ратних злочина.

"Имајући у виду да је РС својим Уставом изразила опредијељеност за потпуно поштивање и досљедну примјену Дејтонског споразума, којим се недвосмислено прихвата, потврђује и гарантује уставноправни положај РС као једног од два ентитета у саставу БиХ, како пише у Преамбули Устава РС, оправдано је поставити ова питања на дневни ред засједања Народне скупштине РС", наводи се у Додиковом захтјеву за сазивање посебне сједнице парламента РС.

Он је навео да су Суд и Тужилаштво БиХ, од настанка, изазивали бројне и оправдане недоумице и сумње у погледу правих намјера њиховог оснивања и дјеловања, подсјећајући да је Уставни суд БиХ у два наврата оцјењивао уставност Закона о Суду БиХ и његових одредаба и донио одлуке са издвојеним мишљењима појединих судија.

Предсједник РС затражио је сазивање посебне сједнице Народне скупштине РС у складу са чланом 74 ставом 3 Устава РС, а у прилогу захтјева доставио је Информацију о истраживању и процесуирању ратних злочина и тражењу несталих лица која је сачињена у сарадњи са Министарством правде РС, Републичким центром за истраживање ратних злочина и другим надлежним институцијама.

Народна скупштина РС у сриједу, 13. априла, одржаће посебну сједницу на којој ће посланици расправљати о "посљедицама антидејтонског и неуставног инсталисања правосуђа на нивоу БиХ и недјеловању Тужилаштва и Суда БиХ у предметима ратних злочина".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *