Интервју са Радованом Караџићем: Европске вриједности су вјечне

Бивши предсједник Републике Српске и хашки оптуженик, Радован Караџић, дао је интервју “Гласу Русије“, тематски, на рубу политике, књижевности и религије. Идеја да интервјуишемо Радована Караџића појавила се пошто је у једном од руских књижевних алманаха био објављен његов шаљиви комад „Ситовација“. Зато је и интервју испао „књижевнокритички“. Ова форма се очигледно допала Хашком трибуналу, […]

петак, април 8, 2011 / 18:34

Бивши предсједник Републике Српске и хашки оптуженик, Радован Караџић, дао је интервју “Гласу Русије“, тематски, на рубу политике, књижевности и религије.

Идеја да интервјуишемо Радована Караџића појавила се пошто је у једном од руских књижевних алманаха био објављен његов шаљиви комад „Ситовација“. Зато је и интервју испао „књижевнокритички“. Ова форма се очигледно допала Хашком трибуналу, па су руској радиостаници и Kaраџићу допустили да поразговарају преко мејла и на енглеском језику. Резултате овог дијалога са Радованом Караџићем читајте у преводу на српски језик.

За цијели свијет Ви сте политичар, бивши предсједник Републике Српске са докторатом из психијатрије. И само у Русији додијељена Вам је престижна књижевна награда – Међународна награда у области умјетности и књижевности „Михаил Шолохов“, мада су се Ваша дјела више пута издавала и у бившој Југославији, и у новој Србији. Шта је то: потврда старе истине: Нико није постао пророк у свом мјесту?

Веома бих желио да мислим да ми је жири додијелио награду „Шолохов“ не зато што сам политичар. У сваком случају, веома сам захвалан за ту награду. Врло мало пјесника наилази на разумијевање код широког круга читалаца. Наш живот је толико сложен, да људи немају мотивацију да се обраћају тананим материјама. Нисам већи пророк од било кога другог, али, могуће, чешће ослушкујем своју душу. То може свако. Исус Христос је рекао „ко има очи да види, нека види; ко има уши да чује, нека чује“. Пророк Мухамед је обавезао да се молитве читају пет пута дневно. Ја се залажем за то да сваки човјек има толико „светих момената“ колико му је потребно. И тада ће свако моћи да дотакне дубином своје душе Божанске висине. И тада ће сви људи прогледати.

У пјесничкој збирци „Свејесен“, издатој на руском језику 2004. године налази се пјесма „Сарајево“. Обратили смо пажњу на то да се са пјесничким субјектом ове пјесме може идентификовати сваки становник Сарајева – било да је Србин, Хрват или Муслиман. У комаду „Ситовација“ такође пишете да је „Босна – и српска, и хрватска, и муслиманска“. Данас вас, аутора ових редака, оптужују за геноцид. Како би класификовао овај случај Ваш чувени колега Зигмунд Фројд?

Ову поему написао сам прије 30 година, она није о рату, већ о предодређености нашег бића. Човјечанство је преживјело не само земљотресе и индустријска загађења, већ и „кварење“ бића у дубљем смислу. Јунак драме великог српског писца Петра Кочића, Давид Штрбац, говорио је да Босна не припада ни Давиду, ни Цару, ни армији. Комунисти су говорили да Босну чине Срби, Хрвати и муслимани. Мени се чини да је Давид Штрбац описао Босну тачније. Тада и сада много је лакше дати одређење не-Босне, него Босне. Што се тиче оптужби на мој рачун, Фројд би одговорио на њих овако – узмите назад ваше пројекције!

Ваш шаљиви комад „Ситовација“ недавно је био издат на руском језику. Један од његових јунака признаје да не воли „хуманисте“. О каквим хуманистима је ријеч?

Под хуманистима подразумијевам људе који прикривају своје поступке нашим заједничким интересима. Велики руски писац је писао „доспјели смо у канџе хуманиста“. Најлакше је преварити читав свијет, чинећи страшна дјела у име човјечанства. Сјетите се да је НАТО назвао бомбардовање Југославије Операција „Милосрдни анђео“. Сада је у читавом свијету много опасних хуманиста, који стварају нове нације, намећу нову културу и политичку коректност. Да би се схватио феномен хуманизма потребан је нови Фројд, јер хуманизам је потпуно лажан. Хуманисти чине са људима оно што вегетаријанци чине са поврћем.

Да ли се од времена када сте написали „Ситовацију“ промијенио Ваш однос према европским вриједностима, посебно послије изјава Ангеле Меркел, Дејвида Камерона, Николе Саркозија о краху концепције мултикултурализма?

Моја перцепција европских вриједности није се промијенила, пошто сматрам да су основне европске вриједности вјечне, јер су истинске. Али увијек постоји обратна страна медаље. Да не говорим о великим злочинцима прошлости који су спаљивали Европу до темеља. Говорим о владавини оних који управљају нацијама и културама. Велики премијер Француске Едуард Баладур написао је књигу која поново потврђује да је нација неопходна основа за слободу, демократију и прије свега културу, са чим би се сложио Малро. Они који желе да нас „обескултуре“, сруше богатство и разноврсност култура и да нас претворе у масу индивидуалних потрошача умјесто нације, уништавају вриједне културне ресурсе, исто као што противници биодиверзитета уништавају врсте. Да је Творац желио да нас створи једнаким, он би са лакоћом то и учинио. Мултикултурализму Европе пријете они који долазе са циљем да га промијене, а не да искористе његова блага. Ја се највише плашим да Србија може да ступи у ЕУ и тада ће она почети да губи своје главне вриједности и завршиће неповратним назатком, јер земља је већ у многоме изгубила своју духовност. Богатство Европе дјелимично потиче из колонијалних времена, која су заувијек прошла, и хришћанска духовност представља величанствену могућност стицања духовног богатства.

 

Фото/карикатура: Зигфрид Волахек
 0 КОМЕНТАРА

 1. „За цијели свијет Ви сте политичар, бивши предсједник Републике Српске са докторатом из психијатрије.“

  Za cijeli svijet on je optuzenik za zlocine poput genocida i jos tercet drugih zlocina koje se klasificiraju kao najtezi zlocini poslije Drugog svijetskog rata i covjek koji je etiketirao svoj narod u jednom veoma negativnom kontekstu!
  Hitler modernog doba

 2. rixadu, 08.04.2011. 21:26:56

  “..i covjek koji je etiketirao svoj narod u jednom veoma negativnom kontekstu!“

  Ајде мало појасни шта си мислио рећи, ј..о те Караџић, а ти њега, а ја обојицу.

 3. Vrlo jednostavno
  Radovan Karadzic je covjek koji je doprinio da se genocid, najstrasniji zlocini, etnicko ciscenje spominje u istoj recenici sa Srbima.
  E to je Radovan Karadzic, covjek koji nanio stetu ne samo zrtvama i porodicama zrtava njegove politike nego i svom narodu.

  I onda procitas u naslovu od istog covjeka
  „evropske vrijednosti su vjecne“
  i citajuci ovaj intervju zapravo da je rijec o jednom finom pjesniku a ne o covjeku koji je deceniju bio najtrazeniji zlocinac!

  Da se mi razumijemo; nikakav Karadzic ili bilo ko drugi njemu slican, niti neko treci sa majicom lika Radovana Karadzica, ili neko cetvrti koji uzvikuje „noz zica srebrenica“ ili neko peti ko smatra da su sebe Sarajlije sami granatirali i izlgadnjivali 3 godine nece i ne moze pokvrati moje prijateljstvo sa mojim prijateljima druge vjeroispovjesti koje sam stekao prije i poslije rata ali objaviti intervju sa ovim covjekom smatrajuci ga pjesnikom, psihijatrom je sramota za urednistvo! On je sve te titule izgubio kad je postao zvijer!
  Bas me zanima cim bi nas iduci put moglo iznenaditi uredisntvo frontala?
  Prica o Dr Mengele kao velikom humanisti?!

 4. rixadu,

  Polako, smiri se.Evo pazi ovo: Ja mrzim Karadžića i mislim da je govno, ali kako ti, koji pretpostavljam vjeruješ u pravednost HAškog suda, nazivaš nekoga zločincem i zvjerom, a da nije osuđen? Eto, prvo to.

  To je kao kad bih ja sada rekao “RIxadu je jedna totalno izmanipulisana budala, isfrustrirana i puna mržnje,koja ne razmišlja svojom glavom, a “, a uopšte nemam dokaza za to.

 5. Pa sigurno ko se krije 10 godina od sudskog procesa ne bih se reklo da je nevin, naravno sacekacemo kraj sudjenja, mada ko je pratio sudjenje i izlaganje kako domacih tako i stranih svjedoka mogao se uvjeriti u zvjerstva ovog covjeka.
  isto tako:
  Njegovi generali su vec osudjeni za genocid
  Njegovi generali su vec osudjeni za granatiranje Sarajeva
  Njegovi generali su najbrojniji stanovnici Haga
  Njegov general je najtrazeniji bjegunac poslije Bin Ladena (nakon sto je uhapsen Karadzic)
  A Karadzic je covjek koji je bio nadredjen tim generalima i covjek koji je objavio šest „strategijskih ciljeva“ srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.
  Uspostaviti državne granice koje bi odvojili srpski narod od druga dva naroda.
  Uspostaviti koridor između Semberije i Bosanske Krajine.
  Uspostaviti koridor u Podrinju, što znači ukinuti stanje Drine kao granicu srpskih država.
  Uspostaviti granicu na Uni i Neretvi.
  Podijeliti Sarajevo u srpske i bošnjačke dijelove, te uspostaviti sposobne državne vlasti u oba djela.
  Osigurati pristup moru.
  drugim rijecim to su ciljevi entickog ciscenja.
  Ovdje Jea nije rijec o covjeku koji sve to posmatrao sa nekog udaljenog mjesta nego covjek koji stoji iza svog zla koji se desio u BiH a i ne moras biti neki pravnik da to vidis.

 6. Rixadu, Karadzic je mozda odgovoran za zlocine koji su se desavali u ratu, ali tvoji politicari su nad srpskim narodom zlocine cinili i u ratu i cine ih i danas, toliko godina nakon rata a Srbi su najbrojniji stanovnici Haskog tribunala prvenstveno zato sto srpske zrtve puno ne zanimaju Haski tribunal. Tu i tamo se procesuira neki vas manje bitan zlocinac cisto da nam zapadnjaci zamazu oci, ali ne mogu. Nama je jasno da su oni na vasoj strani do daljnjeg, dok neko od najkrupnijih riba ne odluci da promijeni igru iz nekih njemu znanih razloga. Mi smo etiketirani kao negativci dok se preko vasih zlocina olako prelazi ali svemu dodje kraj pa ce i tome.

 7. Rixadu, Karadzic je mozda odgovoran za zlocine koji su se desavali u ratu, ali tvoji politicari su nad srpskim narodom zlocine cinili i u ratu i cine ih i danas, toliko godina nakon rata a Srbi su najbrojniji stanovnici Haskog tribunala prvenstveno zato sto srpske zrtve puno ne zanimaju Haski tribunal. Tu i tamo se procesuira neki vas manje bitan zlocinac cisto da nam zapadnjaci zamazu oci, ali ne mogu. Nama je jasno da su oni na vasoj strani do daljnjeg, dok neko od najkrupnijih riba ne odluci da promijeni igru iz nekih njemu znanih razloga. Mi smo etiketirani kao negativci dok se preko vasih zlocina olako prelazi ali svemu dodje kraj pa ce i tome.

 8. Rixadu, Karadzic je mozda odgovoran za zlocine koji su se desavali u ratu, ali tvoji politicari su nad srpskim narodom zlocine cinili i u ratu i cine ih i danas, toliko godina nakon rata a Srbi su najbrojniji stanovnici Haskog tribunala prvenstveno zato sto srpske zrtve puno ne zanimaju Haski tribunal. Tu i tamo se procesuira neki vas manje bitan zlocinac cisto da nam zapadnjaci zamazu oci, ali ne mogu. Nama je jasno da su oni na vasoj strani do daljnjeg, dok neko od najkrupnijih riba ne odluci da promijeni igru iz nekih njemu znanih razloga. Mi smo etiketirani kao negativci dok se preko vasih zlocina olako prelazi ali svemu dodje kraj pa ce i tome.

 9. Danas hvala Bogu niko ne cini zlocine i sto se tice toga puno je bolja i bezbjednija situacija u BiH u odnosu na 1992-1995
  Mada danasnji rad BiH politicara, i jednih i drugih i trecih je toliko nemaran i nazadujuci da je u granici sa zlocinom!

  Ne kazem ja da nisu drugi cinili zlocine i da nije Srpski narod isto nastradao ali u ovom tesktu je rijec o covjeku koji je optuzen za najveci zlocin poslije Drugog svjetskog rata , za GENOCID koji je vec dokazan a ovdje se on naziva pjesnikom sto sigurno normalnom civiliziranom drustvu u najmanju ruku bode u oko.

  Ti mozes misliti da je razlog zatvorenickog sastava Haga upravo taj koji si naveo i da je to sve jedna velika urota jer tamo neko mrzi Srbe a voli muslimane Bosnjake ili mozes malo i proguglati i uvjeriti se zasto su ti ljudi zapravo osudjeni i na osnovu kojih dokaza.
  Ne treba prelaziti preko nijednog zlocina i o tome nema diskusije.
  Ali ne treba optuzivati nekoga i osudjivati zbog necijeg pritiska kao sto se pokusalo sa Ilijom Jurisicem, Ejupom Ganicem a sad i sa Jovom Divjakom vec samo na osnovu dokaza a dosad se pokazalo da takvi dokazi ne postoje u ovim konkretnim slucajevima!

 10. „Ne kazem ja da nisu drugi cinili zlocine i da nije Srpski narod isto nastradao“

  Оно прво што си рекао, каквим си се представио, то и јеси.

 11. @БН
  izvni drug ali izvacenje nekih citata i njihovo besmisleno komentarisanje ne cini te nesto pametnim. Ako vec mislis nesto reci pokusaj pojasniti svoje misli i zakljucke i prenijeti ih u tekst!

 12. Rixadu,
  Niko na zapadu ne mrzi nas Srbe, niti voli vas Bosnjake kada je rijec o nasem sukobu. Mocnici vole samo sebe, zapamti to. Neko je prije pocetka sukoba vec unaprijed odredio da ce Srbi biti markirani kao krivci. Tako su isto mogli odabrati nasu stranu (iz nekog njima znanog razloga-tj. interesa). Dokle ce tako biti, ne znam. Ono sto znam, je da ste bili do zuba naoruzani dok sam ja jos bio opijen Jugoslavijom jer sam mislio da je i vi volite koliko i ja. Covjece, poklali ste moj narod dok ste saradjivali sa Hitlerom i poglavnikom, a ja 50 godina nisam to smio reci. Zivio sam sa komsijom Bosnjakom koji je bio ustasa, ali nije se smjelo reci jer je zadnji dan rata presao u partizane. I na kraju pukne novi rat, i ja za dlaku izbjegnem smrt, sto se ne moze reci za mnoge Srbe iz Sarajeva, okoline Srebrenice i drugih krajeva jer ste ih pobili. I na kraju vama se desio GENOCID, jer ste na spisak mrtvih stavili preko 2000 Oricevih vojnika iz sastava 28. divizije, koji su bili legitimni vojni cilj u borbama, a pored njih i sve sto je umrlo od starosti, bolesti ili poginulo pod drugim okolnostima. Genocid se desio u Jasenovcu, jer ubijano je sve sto je disalo od beba do najstarijih, sve u cilju da jedan narod nestane. I danas osjecamo poslijedice toga, jer bilo bi nas neuporedivo vise. U Srebrenici je streljano oko 1200 ljudi, i to smatram zlocinom koji se nije smio dogoditi. Trebalo je barem ispitati ko je ubijao Srbe po Kravici, Skelanima i prikupiti jos niz znacajnih informacija.

 13. Uostalom, zasto svi Bosnjaci bjeze od pitanja kako u Srebrenici niko nije umro od starosti, bolesti, u borbi i pod drugim okolnostima? Sve pobili srbi 11. jula? E zbog ovoga ce mit o Srebrenici pasti kad tad. Jeste li barem sa spiska zrtava uklonili ime onog covjeka sto dan danas zivi u Srbiji (mislim da se zove Ahmet)? U pravnom smislu, ako jedan podatak nije tacan, onda sve pada u vodu i mora se nanovo vrsiti utvrdjivanje a u ovom slucaju se to precutkuje, sto znaci neko igra igru. A sto se tice vasih zlocinaca, mi jos uvijek imamo mnogo zivih svjedoka ali ih niko nije zvao na svjedocenje, sto takodje dokazuje da neko igra igru. Mnogo je takvih pokazatelja ali mi smo strpljivi. Kad smo mogli prezivjeti 500 godina turskog terora prezivjecemo i svo ovo sranje.

 14. @maxon

  „jer ste ih pobili.“

  -e ovo je problem velikosrpske zlocinacke demagogije koja je zapravo i kriva za etiketu Srba kao zlocinackog naroda a ne zapad ili neko drugi jer eto mrze Srbe pa im odlucili svaliti najvece zlocine poslije 1945 godine. i sad cu obrazloziti o tome veoma opsirno!
  Cesto pratim sudjenja u Hagu i izjave svjedoka kako ovdasnjih tako i stranih. Ono sto je interrsantno da su zlocinci iz ovog rata cesto spominjali da su turci njih zapravo ubijali pa da im oni sad vracaju,tj. kako Mladic rece kad je usao u Srebrenicu da se sad osvecuju turskim dahijama!
  kome se osvecuju?
  Za nesto sto je bilo prije 300 godina?
  Koji Turci?
  Zbog Jasenovca? Pa znate li koje ubijao u Jesnovcu i koga je osnovao? Kakve veze imaju Srebrenicni od 16-66 godina sa necim od prije 50 godina?
  – to su cesto pitanja koji su se pitali svjedoci, stranci koji su ucestvovali u pregovorima sa Mladicem i Karadzicem kao i domaci svjedoci koji su prezivjeli egzekucije i genocid.- ispada platise ljudi glavom zbog ubijanja za cak od prije 400-600 godina za koje je i pitanje dali se bas tako desili. Platise zivot zbog legende od prije 500 godina!
  Vidim i ti tako smatras da sam ja ubijao tvoje.
  Ocigledno misis da sam ja i moja porodica kriva za svakog mrtvog Srbina u zadnjih 600 godina (od Turaka preko jasenovca pa do skelana) i to mislis samo zato sto si predpostavio da sam ja Bosnjak- musliman pa iako baratas sa potpuno netacnim inforamcija odnosno falsifikatima historije. – opasni su ti stavovi i identicni onim sto danas obitavaju u Sveningenu

  uprkos puno uvjerljivim i nepobitnim dokazima o zlocinima u proteklom ratu ja ne smatram tebe odgovrnim (osim ako nisi ucestvovao u takvom necemu) niti bilo koga ovdje na forumu nego smatram na osnovu svega sto sam procitao i vidio od dokaza da je za to odgovoran Radovan Karadzic i njegova politika mrznje prema nesrbima .
  Svaki zlocinac ima svoje ime i prezime i ako se ogradis od njega puno ces vise doprinijeti da skines etiketu o kojoj ti pricas. Tek kad to svatis kao i cinjenicu da ne mogu biti svi muslimani – bosnjaci krivi za smrt svakog Srbina u zadnjih 1000 godina onda cemo moci diskutovati.
  doduse to nije tvoja obaveza, ti imas pravo zadrzati svoje stavove (kao i neonacisti). Obaveza sudova kako medjunardnih tako i domacih i regionalnih jeste da donesu zvanicnu istinu. Oni to i jesu uradili i rade jos uvijek. Priznavao ti to ili ne!

 15. Турчине, ево ја мрзим „несрбе“ потурице који псују српску мајку, и то још откад нисам ни чуо за Караѕџића, још од 1981. године кад сам видио како МОЈИ другари из школских клупа са којима сам одрастао и играо се, никад нисам помислио да би ми они или ја њима могао учинио ништа лоше, како нападају и покушавају да претуку једног комшију старца и пијанца псујући му „српску мајку“. Само зато јер је стар, пијан и немоћан, и што су они обијесни и пуни неке мени до тад нејасне мржње према Србима, и што је била ноћ, и што су мислили да нема свједока! Ја сам том старцу тада вјероватно спасао живот, само тако што сам изронио из мрака на свјетло, и што су ме препознали и уплашили се свједока…
  Да, била је ТЕК 1981.!!!
  Послије дванаест година су ми ти исти вјероватно убили брата и ја отад не могу а да не мислим на освету!
  И престани срати о злочину, „невиним мушкарцима“ и етикетама!!!
  Ваљда ниси толико глуп па мислиш да би у случају новог пушкарања било боље?Било би исто и још горе, ! Зашто, зато што патолошки лажеш, што ти и твоји органски мрзите ИСТИНУ, и стидите се исте, а за све своје издаје, преваре, покварености и злочине кривите Србе, Андрића, САНУ, Караџиће и Милошевиће, Ћосиће и Бећковиће… И на покојног Патријарха сте хракнули!?
  Једино што нисте ,а требали сте, окривити своје прађедове што се потурчише па се ви данас морате стидјети, и оног манитог Алију што вас убиједи да се од тог стида може направити понос, па чак и нација!

 16. e o ovoj mrznji ja govorim koja proganja Bozu.
  Tu mrznju ce on prenositi na buduce generacije. Svoju mrznju prema Turcima iz njemu nepoznatih razloga (jer Turci ne zive u BiH) koja podsjeca na don Kihotovsku borbu protiv vjetrnjenjaca. Iz takve mrznje su i iznikli zlocinci tipa Karadzic, Mladic, Hitler, Gebels, Krstic kao i zlocini Holokaust, genocid u Srebrenici, Ruanda. O tome ti ja pricam Maxone.
  Mrznji koja je ukorjenjena u pojedincima od samog rodjenja i koji su odgajani da mrze druge i drugacije ( u ovom slucaju nesrbe. Nesto slicno kao i u nacistickoj Njemackoj i mrznji prema Jevrejima. Samo sto su Nijemci se ogradili od istih zlocina i mrznje prema drugim a kao sto vidis Bozo i dalje gaji mrznju i zelju za osvetom…. pa ce nam tako doci neki novi Karadzic, Mladic…. Upravo je zato vazno prenijeti istinu mladjim generacijama da ovaj inetervju nije sa doktorom ili pjesnikom nego covjekom optuzenim za najveca zlocina poslije Drugog svjetskog rata i da ga kao takvog citav civilizirani svijet poznaje a ne kao pjensika!
  I onda se pitas otkud etiketa? jeli jos vjerujjes da su to tako zapadnjaci odredili Srbima?
  Ako tako vjerujes procitaj jos jednom komentar Boze i vidjeces koliko je tu mrznje sazeto. Svoju mrznju on proteze i nadogradjuje kroz 500 godina istorije! pa onda procitaj ovaj tekst o divnom pjesniku koji je samo ovdje (i u glavi sljedbenika njegove potike mrznje prema nesrbima) pjesnik a ne najveci krvolok u modernoj evropi!

 17. Bozo
  „Зашто, зато што патолошки лажеш, што ти и твоји органски мрзите ИСТИНУ, и стидите се исте, а за све своје издаје, преваре, покварености и злочине кривите Србе“

  Ja svoje stavove stecem prateci sudjenja za ove zlocine
  naprimjer iz ovog
  http://www.youtube.com/view_play_list?annotation_id=annotation_426900&p=9EA17EE2B6E64CB1&feature=iv
  a ti svoja iz propovjedanja i legendi svojih predaka koji su i prenijeli tu silnu mrznju na tebe

  Ti mozes Bozo i dalje pricati da ja, ovi zlocinci, svi mi, cijeli svijet lazemo jer eto mrzimo Srbe (i to ti je inoktrinirano dok si jos bio dijete) ali znas ti dobro da su presude i osude podkrepljene dokazima. Ali indoktrinacija ti je zatvorila oci pred istinom. Mrznja ti je zatvorila oci.
  Ja sam covjek koji ne mrzi nikoga, cak ni ove kao ni druge zlocince. Ti mene mrzis i vjerovatno bi mi zabio noz u ledja cim bih ti okrenuo da mi se „osvetis“ zbog „necega“ sto ni ti ne razumijes a mene krivis iako me ne znas.
  ali ja protiv tebe ne osjecam mrznju. Nisam tako odgojen. Neka tebi i tebi slicnim koji i jesu djelovali iz mrznje u periodu 1992-1995 sude ovozemaljski sudovi i nek im sudi Bog.
  Cilj mog pisanja je i bice zelja da skrenem paznju na sve ovo kako se ne bi ponovilo nikad vise nikome. To dugujemo svim zrtvama u BiH. Citajuci ovaj tvoj komentar vidim da ce zbog tebe i tebi slicim koji mrzite sve drugo i drugacije sto nije Srbin i srpsko, jos dugo BiH biti kontaminirana nacisticikim, nacionalistickim ili na drugi nacin upakovanim, smecem!

  Ne mrzim te jer si Srbin nego te zalim jer ti mene mrzis sto sam Bosnjak

 18. RIXADU, ne smatram tebe krivim za bilo ciju smrt (osim ako nesto jesi ucinio a to znate ti i Bog). Govorim ti o generalnom nepovjerenju naroda. Ubijali smo se kroz vjekove jer nas je neko oduvjek odredjenom politikom dijelio. Vecinu toga sto si rekao nama, treba upravo svom narodu da kazes. Upravo vas istina najvise plasi, jer cinili ste zlocine a uporno i orkestrirano ih zelite prikriti jer znate da ako se objelodane vise necete moci svoj narod prikazivati kao jedinu i najvecu zrtvu ovih ratova. I ti i ja smo izmanipulisani u proteklom ratu. Razlika izmedju nas je u tome sto ja znam ko me je od mojih izmanipulisao i u kojoj mjeri. Ja znam u kojoj mjeri me je izmanipulisao Milosevic, a u kojoj mjeri Karadzic, i u toj mjeri im je.em mater obojici. Ali ti ni do danas ne shvatas u kojoj mjeri su tebe izmanipulisali i Alija, i Ganic i svi ostali. Kada ti to shvatis, tada cemo moci razgovarati o suzivotu.

 19. RIXADU, ja ti vjerujem kad kazes da ne mrzis nikoga, ali zbog tvojih sunarodnika kojima sam vjerovao a koji su mi iza ledja svasta spremali dok sam ja bio opijen Jugoslavijom, ja ni tebi ne smijem pokloniti povjerenje. Tvoji politicari sve cine da stvore stanje u kojem cete apsolutno dominirati ovom drzavom. Sve u skladu sa Islamskom deklaracijom. I sve to vrlo nevjesto skrivaju pricom o suzivotu koja nije nicim potrkrijepljena. Srbi ponovo napustaju Federaciju jer nemaju niodkuda pomoci za odrziv povratak. Znas li zasto, zato sto svi orkestrirano radite na tome i jos hocete da mi to ne primjetimo. E ne moze. Za vas je dobar Srbin samo onaj kojem mozete ispred nosa raditi sta hocete a koji nece reagovati. Cim nastane reakcija takav odmah biva etiketiran kao cetnik, velikosrbin i sve ono sto ne valja. To nije formula za suzivot.
  A ona teza da smo sve bosnjake pobili je stvarno neukusna. Pa ne postoji selo sa 100 stanovnika u kojem tokom jedne godine neko nece umrijeti makar od starosti, a u srebrenici koja je imala 35000 stanovnika da za 3 godine niko ne umre, pa daj ne budali.

 20. Mi u svakom slucaju znamo vase namjere. Niste uspjeli ratom stvoriti BiH po vasem receptu, i zato vec 15 godina kuknjavom pokusavate bilo sta promijeniti. Ako ste iskreni, zasto ste lagali cijeli svijet da je tokom rata ubijeno 300 hiljada Bosnjaka, da je silovano na stotine hiljada Bosnjakinja, a sa druge strane ste i vi i ubijali i silovali sve srpsko i to vam nije smetalo. Lagali ste da biste ostvarili odredjene politicke ciljeve, jer ste profiteri i nista drugo. Ubijali ste u odredjenim trenucima i sopstveni narod da izazovete intervenciju zapada. Uspjeli ste u tome, ali sada je i zapadu to uveliko poznato (doduse nece se oni pocesati po guzici i eventualno pokajati sto su nas bubali tim povodom ali eto, bilo pa proslo). Pitaj Hakiju Meholjica sta se sve desavalo sa Srebrenicom neka ti on kaze. Nista ti ne pratis i ne citas, jer da citas ne bi stalno jedno isto ponavaljao svo ovo vrijeme, nego bi bio svjesniji o kakvim se igrama radilo oko same Srebrenice.

 21. Ја мислим да је ово стварно већ непристојно. Какав је то Федерални (или да кажем Педерални?) културни миље?

  Стварно желите да се и ми почнемо према вама опходити са том количином мржње? За моју бабу Милеву је Караџић био светац, јер није допустио да се понови 1941. година и покољ усташки у Козарској и Грмечкој Крајини. Хајде њој објасни то што причаш?

 22. @Кифла
  Bitno je objasniti tebi i novim generacijama da ciniti genocid i onda pravdati genocid smatrajuci odgovornoga svecem jer je on zapravo sprecio genocid nad svojim narodom tako sto ga je pocinio je bolesno, perverzno, sramotno!

  Zamisli ti sad da ja zakoljem prvog komsiju i da mene drugi komsija proglasi svecem jer da nisam ja njega zaklo on bi vjerovatno mene i pocnu se pjevati pjesmice o meni kao junaku.

  Ispada da su Mladic i Karadzic jos i mirotvorci jer su cineci genocid zparavo sprijecili genocid.
  Mozda su se tako jedino nacisti pravdali.

  @maxon
  nema tu vasih i nasih namjera niti Bosne po ovom ili onom receptu. Bosna je sad onakva kakva jest al to nije tema ove diskusije i jedino sto mogu da kazem o tome je da ce Bosna biti onakva kakvu je stvorimo zajedno a ne kako zeli jedan narod

  “ Ako ste iskreni, zasto ste lagali cijeli svijet da je tokom rata ubijeno 300 hiljada Bosnjaka, da je silovano na stotine hiljada Bosnjakinja, a sa druge strane ste i vi i ubijali i silovali sve srpsko i to vam nije smetalo. Lagali ste da biste ostvarili odredjene politicke ciljeve, jer ste profiteri i nista drugo. Ubijali ste u odredjenim trenucima i sopstveni narod da izazovete intervenciju zapada.“

  Tacno da se upocetku spominjao puno veci broj zrtava a danas se zna da je ubijeno na podrucju BiH 103 000 ljudi i to su zvanicni podaci.
  Upravo je bitno imati EGZAKTNE podatke kako ne bi niko mogao u buducnosti manipulisati kao sto se dogadja sa desavanjima iz Drugog sv rata. Hajde molim te reci kad su se to Bosnjaci ubijali da izazovu intervenciuju? gdje je to dokazano? Molim te vrlo je bitno izlagati tacne podatke, provjerene. To sto govris je spada u skup propagandnog materijala koji je pusten jos tokom rata da su Srpska djeca bacana lavovima u pionirskoj dolini i da se Bosnjaci sami granatiraju i ubijaju, prave masakre nad sobom samo kako bi napokostili Srbima. Vidim da si pao pod uticajem tog propagandnog materijala a opet smatras da sam ja izmanipusan. U ovako osjetljivim temama moras biti veoma precizan i navesti dokaze kako bi nesto i dokazao.

 23. rixadu, 10.04.2011. 12:57:42

  Идиоте покварени, конвертиту наказни, свака твоја ријеч коју прећутиш би те мало опрала, али свака коју изговориш или напишеш и упутиш
  нама Србима, предмету своје опсесивне фрустрације, само те уваљује у стереотип који о вама има ЧИТАВА регија, не пребацуј лопту на оне који те жуљају! Питај Словенце шта мисле о вама, Хрвате боље да и не питаш, Шиптари су вас протјерали све одоздо…
  Твој наказни азијатски морал ти дозвољава да оно што сам доживио као младић од двадесет година од стране оних са којима сам одрастао и што ме је затекло потпуно неспремна и интелектуално и духовно, ти се УСУЂУЈЕШ да то назовеш ИНДОКТРИНАЦИЈОМ из дјетињства која ми „затвара очи пред истином“!!!x-(
  То што сте ми убили брата у овом рату називаш разлогом због којег бих се ја теби светио „због нечега што не разумијем“!!!!

  Па мајку ти јебем азијатску и одвратну, да ли си ти гаде свјестан да си ми управо овим ријечима по други пут пуцао у брата и посрао се на мој здрав разум и моја људска осјећања???????? Својим сам очима гледао како тучете старца и својим ушима слушао како му псујете СРПСКУ мајку,док још нисам ни знао да сам Србин или да је то нешто важно, саранио сам брата убијеног вашом руком, око мене су гинули саборци и комшије, и ја то сад ништа НЕ РАЗУМИЈЕМ!!!

  Не бих ти никад забио нож у леђа, али да ти видим фацу и да ти знам адресу, буди убијеђен да бих овог часа устао и кренуо да те тражим! Да ли бих ти спрашио метак посред фаце СПРИЈЕДА или бих ти кости поломио, то већ нисам сигуран!!!!

  Мајмуне ретардирани оваквим својим „гашењем ватре“ по овој проклетој босанској авлији, само долијеваш бензин и припремаш још гори белај од оног којег смо гледали и преживјели! Боље ти је да зачепиш губицу и не појављујеш се више овдје да лијечиш своје фрустрације неуспјешног рата за доминацију и етничко чишћење „каура и невјерника“.
  Ваша безгранична балијска политичка неспретност, општи примитивизам и глупост већа од српске наивности, сигурно води ову папирну државу у сигурну пропаст и дисолуцију.
  Да ли ви схватате тамо у Ћаршији да нисте у стању водити ни сопствену мјесну заједницу, а камоли вишеетничку и вишеконфесиону државу? Гдје је граница твоје бесвијести и гдје да човјек притисне па да те угаси, јер ово што радиш, само распаљује и вријеђа интелигенцију људи којима се живот згади кад год отворите своје погане жвале??? Цркни и труни у паклу, гаде безобзирни, нека вам свима буде баш тако као што ти мене „не мрзиш“!x-(x-(x-(x-(

 24. @bozo
  hmm citajuci ovaj tvoj bolesni komentar odmah me asociralo na Iliju Covorovica iz filma BALKANSKI SPIJUN.
  AKo nisi gledao taj film pogledaj ovaj insert i vidjeces koliko slicnosti ima u tvom izlaganju i izlaganju Ilije Covorovica.

  http://www.youtube.com/watch?v=x1Pg4Hh2SjU

  Samo sto je ovo film pa covjek glumi paronoidnog sizofrenog lika a ti zapravo to i jesi.

  Slicnost je i vise nego ocita!

 25. @bozo
  Svaki komentar covjeku koji ima elemetne sizofrene osobe je suvisan.
  Kako da ja, neko drugi, medjuanrdni sudovi, domaci sudovi, internet pretrazivanje, casopisi, dokumentarci ili bilo sta trece ubijede jednog tako indoktrinisanog covjeka poput tebe da je istina poptuno drugacija od tvoje percepcije koja je nastala kao posljedica izlozenosti propagandom materijalu uskracenog svih informacija koje nisu u skaldu sa ideoogijom.
  Mozda bi te takve informacije u doba kad si odrastao naveli na suprotno ramzisljanje. Mozda bi u tebi probudili toleranciju, sabour, zelju za oprostom a ne samo za osvetom imrznjom. Sad je kasno za to sve. Kasno je ispravljati mrznju koja kipti u tebi.

  Ali stvarno je nevjerovatno koliko slicnosti u tvom izlaganju ima sa likom Ilije Cvorovica iz filma BALKANSKI SPIJUN. tek sad vidim koje je to remek djelo bilo.

  http://www.youtube.com/watch?v=x1Pg4Hh2SjU

  Tvoja paranoja je toliko slicna Ilijinoj da bi covjek pomislio da ti zapravo sve glumis.
  Kamo srece da je tako.

  Molicu Boga ti oprosti na tvojoj mrznji i molicu Boga da ne ucinis nesto iz mrznje na svoju stetu ili nesto jos gore poput Radovana Karadzica, na stetu svog naroda

 26. Радован Караџић је сиви соко, а ти си лажљиви, кукавни скот и свјестан си тога, видим да ти концетрација и привидни мир попушта, правиш исувише типфелера, још те држи на окупу несхватљива и мазохистичка упорност једног болесног дегенерика који упорно тражи пажњу и прихватање оних које је вјечито издавао и продавао. Помињање Радована из твојих уста је богохулно, а помињање Бога може само разумјети дегенерик твога окружења и увјерења који у Бога и не вјерује него у пророка што вам наређује да се онај који се не поклони и приклони има намјесту погубити! Далеко ти лијепа кућа изроде људски, да си само једном рјечју показао да жалиш или да се кајеш!
  Болеснији од тебе је онај који те пушта да на овом мјесту међу нас утврђујеш гађење према свему што долази од таквих дволичних убица. Као да нам није доста и као да још нешто имамо сазнати…И стјерај се у три материне кретенчино!

 27. Bozo stvarno ja bi volio da se ti vise ne javljas na moje komentare jeer ja i ti nemamo sta diskutirati.

  Pogledaj svoje tekstove. Puni su psovanja, vrijedjanja, mrznje, prijetnji…..
  Ako nisi u stanju da komentarises na zavidnom kulturoloskom i intelektualnom nivou onda i nemoj brate. Ja nemam namjeru se spusatati na taj tvoj prostacki nivo.
  Isto tako evidentno je da me ne mozes smisliti organski. (koliko sam shvatio kao ni druge Bosnjake – muslimane jer meni se obracas sa „mi“ a vjerovatno mislis na nesrbe) i sto onda moras se javljati na moje postove, samo sebi kvaris dan i pjenis za tastaturom. Ja nemam vremena ni zelje ubjedjivati tebe koliko je nenormalno mrziti sve muslimane na svjetu jer si ti cuo nekog kako psuje srspku majku nekom srbinu pa si skontao kakvi smo „mi“ to ali razmisli malo koliko je to bolesno.
  Pa covjece nema osobe u BiH koja nije cula psovku na racun svoje ustaske, turske, muslimanske, srpske, siptraske, cetnicke ili ne znam ni ja kakve li sve majke pa bi sad po tebi i svi drugi trebali biti ispunjeni tolikom mrznjom jer znaju sta „oni“ hoce.

  Nemoj se truditi da odgovoris na ovo ali bar razmisli o tome i vidjeces kakvih je sve uvreda bilo na racun sviju nas u ovom loncu koji se zove bosna i razmisli koliko je onih koji su izgubili svoje najmilije pa su opet pruzili ruku miru, toleranciji i nadi da se vise nikad nece to ponoviti!
  Ja te ostavljam sada u nadi da ces naci svoj mir!

 28. Божо, неки дан сам ти тамо објаснила ко је крив због тога што су код нас амбасадори главни играчи. Тако је и овде. Ми смо криви што убачени елементи провоцирају јер им то допуштамо. Циљ му је да те избаци из колосијека. Да ли ћеш ти то да му дозволиш или не… на теби је. Амбасадоре не треба регистровати, као ни убачене елементе. 😉 Зна он врло добро све ово, али се прави да не зна. 🙂

 29. Представниче џамахиријске интелектуалне елите погледај и послушај ово и остало везано за једног великог човјека и гомилу ситних душа које покушавају неуспјешно манипулисати информацијама попут тебе:
  http://www.youtube.com/watch?v=vlsVCix_UmY

 30. каканду, спаси босну и УБИ СЕ болесно балинче!!!B-)
  За твоју бубу у тикви препоручујем ти ништа мање од сачмарице калибра 12! Као Курт Кобејн јаране. И њега је прогањала буба, гласови и манија неиспуњености мисије…B-)B-)B-)

 31. Рикшаду или већ како се твоје има чита на „босанском“, Радован Караџић није починио никакав геноцид колико сам ја упознат. Уколико би рекли да јесте, онда је то тридесет пута горе починио настављач усташке идеологије и писац исламске декларације Алија Изетбеговић над српским и другим народима.

  Ви сте почели овај рат посљедњи, и пробали сте исто што сте радили и у 1. и 2. свјетском. То што вам није пошло за руком ни трећи пут, не даје вам право да се толико фолирате. Не кофрчите се џаба, знате како прођете сваки пут кад нема нико са стране да вам помогне да нас геноцидишете.

  У памет се и пробајте да живите нормално, са свијешћу да ће Српска прије или касније бити независна.

 32. @Кифла
  Zao mi je stvarno sto jos uvijek vjerujes u ideologiju onih koji su to sto ti zelis pokusali ratnim putem da ostvarie. Zao mi je sto ne vjerujes presudama medjurodnih sudova na osnovu kojih su donesu rezolucije i stavovi svjetskih zvanicnika o zlocinima ukljcujuci i rezoluciju o Srebrenici. Zao mi je sto zatavras oci bjelosvjetskoj istini koja govori potpuno drugacije od ovog tvog posta. Proguglaj malo pa ces vidjeti da je sve drugacije od onog sto ti govoris. Zao mi je sto me dozivljavas kao neprijatelja jer ja tebe ne dozivljavam. Ne dozivljavam kao neprijatlja ni ovog Bozu koji napada sve i svakog ko nije u skaldu sa njegovom ideologijom i onog ko se moli Bogu drguacije. Ja bi iskreno volio njemu pomoci da savlada svoje strahove od drugih koji se kriju kroz enormnu mrznju. Zao mi je sto je takva realnost!

  „У памет се и пробајте да живите нормално, са свијешћу да ће Српска прије или касније бити независна.“
  – Zao mi je sto i dalje slijedis ideologiju koja je naljepila etiketu Srpskom narodu kao zlociackog.
  Njemci su se izdigli od svojih nacistickih ciljeva stvarnja cisto njemacke drzave, nadam se da ce se i Srbi izdici iz fasisticke ideologije stvaranja cisto Srpske drzave

 33. @Кифла

  Tvoja istorija, tvoje vjerovanje i vidjenje ovog rata kao i mnogih prije toga su bazinarani na ovim neobjavljenim snimcima

  http://www.youtube.com/watch?v=7pQvaHkFN5M&feature=player_embedded

  Ovo je jucer postavljeno ja youtube. Ne krivim ja tebe sto ne vjerujes onim sto cijeli svijet bruji jer si bio izlozen ovakoj propagadnoj masineriji ali vrijeme je da progledas!

  Googlaj i informisi se. Tu sam ti ja na raspolaganju mada ti ne treba niko. Danas preko interneta mozes doci do tacnih podataka!

 34. Укаканду, обеси се, обеси се укакани… Твој живот је промашај… Твоја визија свијета и живота је пакао на квадрат… Уби се каканду, прекрати си муке, не повређуј се толико међу овим затуцаним и тврдоглавим каурима… Не јебу те ни стручно… Све ваше форе сте испуцали, сви твоји фазони су изложени подсмјеху, ови те овдје не фермају ни за суву шљиву, трошиш вријеме, буба те гризе, живот је кратак и безвриједан без босне, једне и јединствене, једине за вас турке, потурице и остале папанчиће… Распаде се и ово што имате… Хрвати вам забише чакију у леђа… Оће они, оће… Уби се крканду, окончај ово мучење!!!B-)

 35. Слушај потурчени пријатељу. Твоја екипа прави геноцид од убиства људи који се нису хтјели предати и покушали су се пробити кроз српске линије. Чак је и онај ваш Токача признао да их је пола живих на тим вашим „геноцидним“ списковима.

  Лагање није начин да се нешто докаже, а поготово не можеш доказати оптужбе за фашизам на рачун српског народа. Ми смо били увијек против фашиста, а ви увијек на њиховој страни. Ви сте на страни свакога ко је окупатор, јер сте настали као пребјези код угњегтача због привилегија. И то вам је у карактеру.

  Ви сте бескарактерни Срби. Да имаш карактера, признао би да је злочин у Сарајеву (од Казана до Тарчина) најгори геноцид на свијету, да би сваког са имало образа било срамота да то пореди са вашим лагаријама из Поточара. Треба вас у затвор затварати, кад почнете да лажете.

  За пар година ћете признати да је све то измишљено, као и оних 20 хиљада силованих муслиманки.

 36. @Кифла
  Zasto uporno zatvaras oci pred istinom. Mozda nisi dobro pogledao ali evo ti jos jednom link pa ces vidjeti na kakvim temeljima stoji tvoja istina

  http://www.youtube.com/watch?v=7pQvaHkFN5M&feature=player_embedded

  Ja ne zamjeram tebi sto ne znas istinu jer si odrastao slusajuci ovakvu propagandu ali vrijeme je da progledas. 21. je stoljece, ovaj snimak je objavljen jucer i samo je jedan u nizu snimljenih dokaza koji govore da mitovi i legende kojima si bio izlozen nemaju veze sa istinom!

  Tvoji mitovi i paranoje ne mogu protiv snimljenih dokaza! Shvatam da su tvoj i Bozin mozak od malena trovani i ispirani indoktrinacijama kako su svi muslimani zli i lazovi i da ih je najbolje poklati sviju ali ovaj snimak i tercet slicnih pokazuju koliko su klimave noge indoktrinaciji kojima ste bili izlozeni!

 37. Zaista se postavlja pitanje za vas dvojicu koji ste bili izlozeni takvoj medijskoj indoktrinaciji gdje je granica vase sljepoce? Gdje, ko i sta moze uticati da progledate i oslobodite se okova propagande koja vas drzi pod svojim okriljem.
  Znam da fasizam i diskriminacija prema drugim i drugacijim ne mogu umrijeti dokaz tome je i Njeamcka gdje i dan danas postoje nenonacisti ali nacin na koji vi ostajete slijepi pored ocitih dokaza te i dalje ostajete dosljedni svojoj mrznji prema drugima i drugacijima je prosto nevjerovatan i izaziva kod normalnog naroda cudjenje.

  Tek sad shvatam sta je bio cilj hitlerove indktrinacije njemacke mladezi 30ih godina proslog stoljeca. Ali ne mogu da vjerujem da je fasisticka ideologija uspjela ovdje u Bosni i Hercegovini

 38. Уф, како сам ово пропустио, види ово пашче турско rixadu, шта ти шкевћеш под нашим прозором? Ко ти је дрмо кавез? Да није било Радована да ли би ти био бољи човјек? Сумњам! Исто као и зулфикар думоњић и слични усташки бојовници из WW2 који су са камама јуришали на српски народ? Да ли је тад повод био одбрана од агресије? Све што сте капитализовали у СФРЈ са титом, хамдијом и бранком микулићем зијанили сте код Радована, има Бога па вам се обило све о главу и ваша лакомост, имали сте историјску шансу и прокоцкали је, сада више нема ништа за вас, имате два народа у сусједству, и ни један вас не може да смисли! Запиташ ли се да ли то није до вас!?

  Радован је наш симбол, најјачи српски политичар западно од Дрине свих времена, а уз то и пророчки пјесник, један од најбољих и та награда Шолохов је отишла у праве руке, послије Његоша нисмо имали таквог пророчког пјесника као што је Радован, жив нам и здрав био стотину љета!

 39. „Да није било Радована да ли би ти био бољи човјек? „

  Da li bi bio bolji ili ne to ne znam ali znam da bi mnogi ljudi bili danas zivi i da Srpski narod danas se nebi spominjao u kontekstu najvecih zlocina poput genocida i etnickog cisscenja koji su izvodjeni po receptu nacista!

  Sta reci za osobu koji je za sliku profila stavio covjeka kojem mu se sudi zbog najveceg zlocina poslije Drugog svjetskog rata. Tvoja prva recenica kojom me pokusavas vrijedajti jos dodatno govori o tebi.

  Svijet tebi i istomisljenicima moze dostaviti dokaze, argumente, presude, svjedocenja prezivjelih, priznanja krivica,rezolucije i sve druge elemente koji pokazuju o kakvom kasapinu, zlocincu je rijec i kakav je genocid pocinio ali ti ces i dalje slijepo zatvrati oci pred dokazima!
  Cinjenica da ti i (nekolicina pripadnika tvog naroda) velicate takvu osobu odgovornu za takva zlodjela dovoljno opet govori o tebi i snazi indoktrinacije kojoj si bio izlozen

  Svijet ti moze dati i ustupiti sve dokaze o tom covjeku ali ne moze ti dati pamet!

  Bas me zanima cim ces zamjeniti ovu sliku kad ti dojadi? Mozda Hitlera stavis!?

 40. Хммм..ма немој, а шта ће мени ти твоји и „свјетски“ докази, то оно вјерујеш мени ил својим очима? а можемо и ми достављати доказе о Јасеновцу, па јел нас неко схватао, помогао, штитио? Није, сами смо себе одбранили, па нек нас мало гледају другим очима, мени то импонује више него да нас помињу као оне несретне жртве Јасеновца!
  Мени ова Радованова слика остаје док сам жив, то је легенда српска, а о Хитлеру ми само немој ти причати, то је преширока и преобилна тема. Боље се присјети да су припадници твог народа били најоданији његови следбеници, иако се он искрено грозио вас усташа!

 41. A kako cu ja sada stititi da se ne desi Jasenovac. On se desio, kao i holokaust, kao i genocid u Srebrenici. Ali malo normalnih ljudi ce se hvaliti Hitlerom, Pavelicem, Karadzicem.

  A ti na pravdi Boga upravo to radis

 42. Не разумијеш ти то, Радован је био противтежа њима, превенција да се клонови павелића фрањо туђман и алија изетбеговић не би ослонили на усташке метода стварања границе на Дрини и сличне подухвате, зато ће покољења славити Радована, што се историјска тачка гледишта буде више помјерала у будућност.
  Рекао сам ви сте прокоцкали огроман капитал из комбинације павелићевог етничког чишћења Босне од Срба и титове, хамдијине и микулићеве легализације геноцида! Само глупан попут алије изетбеговића је то могао упропастити, а на нашу срећу у том моменту је ту био Радован да то поентира у нашу корист, сад теби може да буде криво, да се правдаш свим и свачим, али резултат је чиста неминовност, што прије схватиш лакше ћеш живјети са тим.

 43. Ovdje nije rijec o politici. Ovdje je rijec o tebi koji smatras da je granatiranje gradova i ubijanje civila, etnicko ciscenje, genocid u Srebrenici, razaranje Sarajeva bilo opravdano ciniti jer je neko drugi u istoriji to uradio tvom narodu. Ti smatras da je to bila prevencija!
  Zar genocid moze biti prevencija necega!?

  Ja nemam sta shvatati i dokazivati niti tragati za istinom. Ona je vec dokazana kroz brojne presude medjunarodnog suda u hagu. Ti kao individua imas pravo prihvatiti to ili ne.

  Boze moj pa i dan danas ima ljudi koji se kunu u Hitlera kao ti u Karadzica. Zivot ce ici dalje htio ti prihvatiti dokaze ili ne!

 44. ШТРИК каканду! Гајтан, шпага, подебља па на прво дрво каканду! А живот ће да иде даље, само се ти нећеш више патити…B-)

 45. I prestani vise da se ponasas kao da ni jedno srpsko dijete ili zenu niste ubili u proteklom ratu. Kad vas covjek slusa, vi ste umiljatiji od jagnjadi. Boze sta je sve jedan narod u stanju sebi da uvrti u glavu.

 46. A Karadzica treba da slavis. Sta ti mislis, da je tvoja Armija BiH stvarno „oslobodila“ 13 krajiskih opstina? Pa upravo Karadzicu treba da budes zahvalan. I sam Alija je priznao da ih je kupio. Karadzic vam je to prodao za Sarajevo i ja sam ostao bez svoje kuce i danas zivim kao podstanar i vjerovatno nikada vise necu imati cime da steknem novu. Trebala ti je NATO avijacija da nam bombarduje komunikacijska cvorista a hrvatska artiljerija da potjera narod na seobu i tvoji samo usetaju. Pitaj Atifa, kako ga je 5. kozarska iznenadila negdje oko Sanskog Mosta, kada je i sam rekao kako uopste nije dogovoreno da tu neko bude (od srpskih snaga). Pitaj svog generala Atifa Dudakovica, eto nemoj meni vjerovati

 47. Sto se Karadzica tice, ja bih ga najradije ubio, jer me je izdao, ali sad sam uz njega a ako bude oslobodjen onda cu guzicu da mu izdrijesim zbog svih gresaka koje je u ratu napravio, izmedju ostalog i zbog toga sto je tebi prodao tih 13 opstina a mene ostavio bez doma.

 48. Sto uporno skreces sa teme.
  Nikad nisam rekao da su Srbi negativci a Bosnjaci i Hrvati Bogom dani pa se eto, bore protiv zlih Srba.

  Poenta je da ovaj covjek Radovan Karadzic nije pjesnik nego optuzenik za ratne zlocine tipa genocid, etnicko ciscenje, granatiranje gradova a ovdje se dozivljava kao da je rijec o nekom plemenitom vizionaru, pjesniku, cijenjenom psihijatru. Ne znam otkud nekom ideja da mislim da bosnjaci ili hrvati nisu cinili zlocine. Bilo ih je na sve strane. Neka o tome govore sudovi. A mi obicni smrtnici trebali bi ostati dosljedni presudama a ne slijepo uzdizati u nacionalne heroje one koji to ne zasluzuju.

  Kao sto rekoh kao da neko objavi clanak o Dr Megeleu kao velikom humanisti zanemarujuci njegova zlodjela! To je jednostavno pogresno

 49. Што се ти шабанишеш са тим пресудама, па ако би по пресудама судили и Исуса су јеше и пилат осудили, да ли то значи да је он негативац?? Попусти нас, молим те, он је неоспорно добар пјесник, био је изврстан политичар, и никако се не слажем са колегом maxon, да је ту била ријеч о продаји тих 13 општина? Прво ни ти ниси сам могао живјети у свих тих 13 општина, а друго и да су продате, да ли су нама Хрвати продали Посавину? или муслимани Подриње? Нешто се морало жртвовати у овој земљи? Тад кад је пао Книн, да ли је логично да територијално развучене снаге ВРС изађу на црту хрватској артиљерији код тих крајишких општина и да изгине 13 хиљада људи, а поуздано се знало да Милошевић не жели улазити у сукоб на том подручју!? Једино је штета што се Сански Мост није бранио, са осталих подручја се морало повући или би нестала РС! Ако би неко мислио да би Венс-Овенов план био боље рјешење, нек то докаже, а не насумице баца личне фрустрације!?

 50. Zanimljivo
  Karadzicu pisati u biografiji da je on kao i Isus osudjenik….

  Sto se tice 13 prodanih opstina, isto jedan velika nebuloza. Te opstine su izgubljene u borbama sa 5 korpusom. Narocito velike borbe su se vodile oko Sanskog Mosta gdje su se bili u ispomoci i arkanovci koji su donekle uspjeli uspostaviti ravnotezu pije nego sto ce izgubiti grad

 51. Наравно да је Караџић осуђен неправедно, исто као и Исус!
  Зар нису Исуса питали јеси ли ти цар јудејски, који се противи вољи римског императора? а Радована питају јеси ли ти толико моћан био да водиш свој народ и пркосиш цијелом западу!?

  Што се тиче тих „војнички освојених“ општина усагласи се са максоном, он тврди да су продате, ти тврдиш да су војнички одрађене, свеједно Радован сам није могао ни одбранити ни заузети, а ни продати све те општине, ја бих тебе питао да ли то значи да су и у Подрињу исто војнички ослобођене општине Фоча, Вишеград, Рогатица, Власеница, Братунац, Сребреница,…у чему је разлика са општинама на западу РС које сте ви заузимали?

 52. Ти фацо потурчена мислиш стварно да постоји нека пропаганда којој смо ми сви подлегли? Па засипате сваке године лажима као и ти овдје. Чудо да има ико да је остао да размишља својом главом са српске стране.

  У Сребреници се није десио геноцид и то неће промијениити мало ваше естрадне приче јер звучите као Ханка Палдум. Велика уста а мозга ниоткуд.

  Палите се на Рашу Караџића као да вам је само извориште националне свијести. Кад се мало боље размисли испостави се и да јесте.

 53. „Ти фацо потурчена мислиш стварно да постоји нека пропаганда којој смо ми сви подлегли? „

  Pa zapitaj se jedno logicno pitanje.

  Kako je moguce da cijeli svijet govori, osudjuje i presudjuje zlocine o kojima ja ovdje govorim i kako je moguce da su etnicko ciscenje, genocid u Srebrenici, teroriziranje Sarajeva ustvari jedana velika laz a da zapravo Srbi koji kazu da se to nije desilo govore istinu.

  Zapitaj se sta je propaganda i kako je otktriti.

  Ako cijeli svijet govori jedno o zlocinima i zlocincima a ti i tvoji istomisljenici tvrdite suprotno pa ko je onda indokriniran ovdje? Ostatak svijeta ili vi?

  jedino ako ti zista mislis da eto cijeli svijet mrzi Srbe a voli Muslimane. I to one muslimane o kojima ces na ovom forumu procitati sve i svasta i koje niko ne voli.

  Zapitaj se i probaj mi odgovoriti na moje pitanje. I nemoj govoriti da ja lazem jer samo iznosim ono sto cijeli svijet govori i sto djeca uce u skolama u zemljama u kojima je usvojena rezolucija o genocidu u Srberenici kao najvecem zlocinu poslije Drugog svejtskog rata.

  Pa nije valjda da smatras da je cijeli svijet u zabludi osim Srba

 54. А ја се питам како то „цијели свијет“ може знати шта се тачно дешавало у Сарајеву и Сребреници, а они који су ту били немају појма? Какав ти је то „аргументум ди попули“…“то се зна“, „то цијели свијет зна..“, ти причај шта ти знаш, а не шта би то свијет требао да зна, кад неког питаш у рецимо Сиднеју о томе, појма не зна ни гдје ти је БиХ, а камоли ко је тамо ратовао против кога, а тек да питамо у Бразилу, Кини или рецимо Конгу, Суматри, Венецуели?
  Па није цијели свијет тада живио у БиХ да све зна, и много више него ми који смо све то преживјели и нагледали се разних аманпур извјештаја са сахране српских цивила из Ратковића, како иде слика у свијет, о злочиначком убиству војске босанских Срба неколико стотина голоруких муслиманских цивила!?
  Или око сукоба муслимана и хрвата како српски тенкови руше џамије код Витеза!? Па и само вијеће СБ, доноси одлуку да треба хитно зауставити крваве сукобе између муслимана и хрвата, а због тога појачати санкције против босанских Срба…тих „истина“ је било безброј, тако да смараааш тотално смараш!

 55. „А ја се питам како то „цијели свијет“ може знати шта се тачно дешавало у Сарајеву и Сребреници, а они који су ту били немају појма?“

  Pa ljudi koji su bili tu za vrijeme granatiranja (sarajlije) i ljudi koji su bili u Srebrenici (prezivjeli kao i eksperti na ekshumacijama, sudski vjestaci) su bili kljucni svjedoci u dokazivanju tih zlocina! ISto vrijedi za brojne novinare, reportere, danas uglavnom penzionisani, zatim UN snage koje su sirom sarajeva imale osmartacnice i bunkere iz koji su brojali detonacije, balisticari i sudskovojni vjestaci koji su vrsili analize ubijenih sarjaelija sto granatama sto snajperima. Prati malo sudjenje karadzicu pa ce ti biti sve jasnije.

  “ шта би то свијет требао да зна, кад неког питаш у рецимо Сиднеју о томе, појма не зна ни гдје ти је БиХ, а камоли ко је тамо ратовао против кога, а тек да питамо у Бразилу, Кини или рецимо Конгу, Суматри, Венецуели?“

  21. je vijek i danas covjek lako moze doci do relevantnih podataka. Ja sam im ih iznosio ovdje par puta a ako nemog zanima nek posjesti stranicu Haga. nek se informira.

  Ja sam se nadao da ti razumijes nacin i procedure na koje se donesu presude.

 56. Па и ја сам сарајлија, и ја сам био ту за вријеме гранатирања, и ја сам бројао муслиманске гранате, и гледао наше жртве од ваших снајпера, а има ли сте их десет пута више од нас и то је релевантно, имали сте једино ви снајперске пушке 12,7 мм америчке производње..кога ли су са њима гађали? да нису наше предсједништво на Палама или цивиле по Грбавици и Илиџи?
  кхмм, да, за цивиле је крив Караџић по теби, јер их је оставио ту да се нађу недужним муслиманским војницима на нишану!?

 57. Ja tebi rammstein vjerujem.
  Ne samo zato sto si ti bio svjedok tih desavanja nego zato sto su u samom ratu dvojica pripadnika ABiH osudjena zbog snajperskog djelovanja protiv srpskih civila na Grbavici od strane vojnog suda ABiH.

  Po svjedocenju pripadnika UN snajperima su se sluzili i jedni i drugi ali znatno vise srpska vojska sto govore i svjedocanstva. Ja ti navodim konkretne dokaze a ti meni ne vjerujes iako ja nisam tvorac tih dokaza.

  Evo ti clip covjeka koji je takodjer bio svjedok u Hagu i cije je djete bilo pogodjeno snajperom, takvih je dosta bilo i dosta su doprinijeli istini kao svjedoci u Hagu
  pogledaj od 1.20min

  http://www.youtube.com/watch?v=DB_kiWucXmU&feature=related

  Na sudjenjiu Rasimu delicu i Seferu halilovicu (koji je oslobodnjen) nisu dokazani navodi da je bosanksa armija organizovano gadjala civile u srpskim djelovima grada. Dok nad bosnjackim djelovima to je dokazano i zapecaceno visegodisnjim kaznama!

  Ja tebi vjerujem jer su zlotvori bili na svi stranama ali porblem je taj sto ti meni ne vjerujes. OK ako ne vjerujes meni vjeruj dokazima i presudama jer ja nijednom nisam iznio svoje svjedocenje niti neke svoje osude!

 58. Па није само ствар у томе да ја теби не вјерујем, напротив, вјерујем и знам, али селективни процеси, истраге, докази, оптужбе и казне, о томе ја говорим, а не да смо ми чисти ко сунце а ви нама криви, или обрнуто.
  Сам случај политичко суђење Радовану, па није он сам са Грбавице бацао бомбе и гранате преко Миљацке? а што су рецимо припадници арбих, а не марсовци, запосјели зграду Лорис и хотел Бристол па на њима изградили снајперска гнијезда од којих се није могло кретати по Грбавици то нема везе!? Свака наша улица је била застрта војничким ћебадима, не због урока или комшијских погледа, него због кише снајперских метака са муслиманске стране, ја сам возио својом улицом 120 км на сат, да би стигао жив до Илиџе у противном ако си узет на претицање на снајперу, можеш да се поздравиш! Није Радован сједио поред мене у ауту, па да се правдате одмаздом против њега, једноставно гађани су сви без избора!

 59. Pa zato trebamo prepusititi sudovima da dokazu sve navodne zlocine. Unaprijed smatrati neko sudjenje politickim ili usmjerenim protiv nekoga je pogresno.

  Svrha suda i jeste da preusudi onima o kojima i pricamo. Na zalost, umjesto da uvazavamo presude suda mi se prema njima odnosimo kako nam pase; ako nam odgovaraju onda se pozivamo na njih a ako su protiv „nas“ onda napadamo taj sud.

  Skroz je pogresno misliti da bi taj jedan sud tako olako se diskreditirao i degradirao izmisljajuci presude.

  Jucer je presudjeno Gotovini. Cijela Srbija pozdravlja osude izrecene generalima a cijela Hrvatska diskreditira sud u Hagu. Da su generali oslobodjeni slika bi bila obrnuta. To su ti dvostruki arsini prisutni ovdje.

  Ne sporim ja nikome pravo da se pravnim putem bori na sudu za istinu. Nek odgovara tamo i n ek ekspertima objasnjava i nek pobija dokaze.

  Ja znam da malo ko, ko je neduzan bjezi od sudova. Bjezao je Gotovina a bjezao je i Karadzic. Vidjeli smo kako je prosao Gotovina.

  Sa druge strane svi bosnjaci su odlazili u hag jer su znali da su duzni prema svom narodu objasniti svoje uloge u ratu. Ilija Jurisic je najavio opet odlazak u Beograd kad bude ponovno rociste jer kako kaze duguje svima da se zna istina. To duguje svom gradu. Znaci covjek je spreman ici na sud koji mu je izrekao sramotnu presudu (sreca pa je visi sud u Bg ipak prsudio na osnovu dokaza u zalbenom postupku) da opet dokaze istinu.

  Ako je bilo ko imao pravo da diskreditira neki sud onda je to sigurno Jurisic Ilija koji je par godina proveo neduzan u zatvoru.

 60. Niko ne kaze du zlocini nisu pocinjeni na sve strane. Mi, obicni smrtnici koji su hvala Bogu prezivljeli taj pakao mozemo bar ostatak svog zivota jednim djelom posvetiti da opominjemo mladje na sav potencijal stradanja i na pogresnost zelje za nekakvom osvetom.

  Ja nikad ne bih stavio sliku jednog generala koji je djelovao u ratu zbog bas zbog cinjenice da su svi cinili zlocine ili Alije Izetbegovica npr- i on da je ziv bio bi sigurno pozvan u Hag da objasnjava neke stvari a da je pozivio i da se to desilo i da je kojim slucajem bjezao od odgovornosti kao Karadzic 10 godina, ja ga ne bi smatrao herojem nego kukavicom koja se boji nekom objasnjavati svoja djela. Svi mi znamo ko bjezi od odgvoronosti.

 61. Па у томе и јесте квака, што ови квазисудови суде политички а не воде кривични поступак, на примјер да кажу Радоване пуцао си из пушке и убио тог и тог тад и тад, или бацио си бомбу, испалио гранату, а не овако водио си политику, па је неко страдао, писао си пјесме па је неко страдао тамо од неког насилног лица јер ће суд да „докаже“ да је тај силеџија био инструисан његовим говорима, или пјесмама!?
  Ма дај, ако је водио политику, политика је курва и подразумијева умјетсност могућег, ту је много шта реторички дозвољено, онда се процес против њега може сматрати једино политичким суђењем, јер се суди његовој политици, а ово се све на неки трагикомичан начин доводи у везу са његовом политиком!

 62. Pa nije on pucao, to je sigurno ali jeste naredjivao pucanje i vodio politiku koja je imala za cilj etnocko ciscenje i genocid.

  Da se razumijemo nije ni hitler pucao ali je najodgovorniji za zlocine nacista. Nije problem onog svabe sto je ubio toliko i toliko jevreja vec organiziran projekat istrebljenja jevreja kao dio politickom prijekata nacista. problem je ideologije koja je se ocitovala kroz politku i njene projekte a instrument takve politke su bile granate, meci, zlocini.

  Karadziceva politika se ogleda kroz ciljeve:

  Uspostaviti državne granice koje bi odvojili srpski narod od druga dva naroda.
  Uspostaviti koridor između Semberije i Bosanske Krajine.
  Uspostaviti koridor u Podrinju, što znači ukinuti stanje Drine kao granicu srpskih država.
  Uspostaviti granicu na Uni i Neretvi.
  Podijeliti Sarajevo u srpske i bošnjačke dijelove, te uspostaviti sposobne državne vlasti u oba djela.
  Osigurati pristup moru.

  Podjela Sarajeva i drugih dijelova BiH te odvajanje naroda moguce je samo fizickim putem, nasilnim. Nek odgovra kako je on to provodio pred sudom.

 63. Шта је од тога погрешно? ево и ја бих сада све то потписао и провео, и одговарао бих за то ако треба, али нама је то било неопходно да се не би нашли у паклу 1941 године!
  Шта је стајало нама на путу? стајали су муслимански интереси, јесмо ли ми Срби требали да проводимо своје интересе или муслиманске, кад је компромис угашен од стране алије изетбеговића повлачењем потписа са лисабонског договора, којим би се сигурно спријечио рат!?

 64. pogresno je zato sto na tom podrucju zive i drugi narodi a ostvarivanje tih ciljeva bez uvazavanja drugih je cisti fasizam. Instrumenti kojima su se koristili za ostarivanje tih ciljeva su enticko ciscenje i ubijanje drugih

  Isto kao da danas neko donese odredbu da bosnjaci- muslimani moraju izaci na more i na Savu i uspostaviti koridor sa Turskom!

 65. Уби се папанду, рокни се дебилу муњени!!! Имаш ли каквог другог посла или те плаћају за ова малоумна срања турчине залудни. Само потурица може по вас цијели дан губити вријеме просеравајући се на миндерлуку и пушити у ћибук! ЈАх… А Срби да те ‘ране, скоте лијени?! Неће моћи, мораћеш се ‘ватит мотике па у башчу!!!B-)B-)B-)

 66. RIXADU, sta ti mislis cemu vodi ova silna rasprava. Ja mislim da sve ovo govori da suzivota ovdje vise nikad biti nece. Mozda malo fizicki (ko je morao taj se vratio na svoje), ali iskrenog suzivota? NIKADA. E to ja zakljucujem iz svih ovih postova. Ti si cuo nas kako pljujemo po Karadzicu, ali sad i ja hocu da cujem kako ti pljujes po Aliji i Ganicu. E zato i nema suzivota, jer si ti od Alije napravio Boga a od mene ocekujes da zajedno s tobom osudjujem Karadzica.

 67. @maxon

  Sigurno da diskusija vodi vise ka suzivotu nego sutnja
  Ako vec zivimo u istoj drzavi i ako smo osudjeni da mi i nasi potomci zivimo u Bosni (ako se neko ne odseli) onda je bolje da pricamo, radi njih, radi suzivota. Bolje je pricati sa komsijom nego sutati

 68. „Ti si cuo nas kako pljujemo po Karadzicu, ali sad i ja hocu da cujem kako ti pljujes po Aliji i Ganicu. E zato i nema suzivota, jer si ti od Alije napravio Boga a od mene ocekujes da zajedno s tobom osudjujem Karadzica.“

  Ma naravno, to nije sporno. Nemam lijepo misljenje o doticnoj gospodi. Kamo srece da niko od njih nije bio u situaciji da odlucuju o mojoj i tvojoj sudbini. Nikad neces vidjeti da stavljam sliku na profil nekog od njih jer znam da na taj nacin iritiram nekog ko je izgubio brata, sina, oca u proteklom ratu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *