До детаља: Шта су све Ердоган и Вучић издиванили и опослили

Најважžнији заједнички политички циљ је мир на Балкану“, рекао је председник Србије Александар Вучић након разговора са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом и указао да у таквим околностима економија може да расте, а економска сарадња Србије и Турске, истакао је, драматично напредује.

понедељак, 7 октобра, 2019 / 21:12

„Изражавам искрено задовољство због поновне посете председника Турске Србији. Надам се да ћете долазити чешће, јер сваки долазак додатно подстакне развој односа, унапређује драматично трговинску размену, значи већу обострану посету туриста, поспешује културну размену и неупоредиво побољшава сарадњу у свим областима“, казао је Вучић на заједничкој конференцији за медије.

вуциц, ердоган, разговор

Танјуг/Председништво Србије

Подсетио је да овог пута заједнички прослављају 140 година од успостављања дипломатских односа, који су успостављени одмах после Берлинског конгреса.

Пренео је да је имао прилику са Ердоганом да разговара у четири ока сат и по, и да од њега много тога, чује, сазна, али и научи.

„Оно што је важно јесте да смо констаовали да смо направили изузетно значајан напредак у економској сарадњи. Трговинска размена између Турске и Србије била је, приликом последње посете Ердогана 2017. нешто већа од 800 милиона евра. Тада смо рекли да је први циљ да достигнемо милијарду“, подсетио је Вучић.

Казао је да је размена прошле године достигла већ 1.084 милијарди евра, а у првих осам месећи, у поређењу са истим периодом 2018. већа је за 13 одсто.

„То показује како драматичним успоном иду односи Турске и Србије. Повећава се и српски увоз и извоз. Извоз је у поређењу са 2009. Увећан за 7,8 пута. Тада је обим нашег извоза износио 32,1 милион евра, а данас је достигао 252 милиона евра. Наравно да је српски увоз вишеструко повећан и износи преко 750 милиона евра“, пренео је он.

Вучић се посебно захвалио Ердогану што је Турска поново омогућила извоз говеђег меса у Турску, од које смо имали приходе у висини од 25 милиона евра, а сада имамо могућност да зарадимо 35 милиона евра.

То, како је додао, зауставља пад сточарске производње, у којој сада уочавамо напредак.

Истовремено је изразио захвалност турским инвеститорима који улажу у места са већим бројем незапослених и сиромашне средине, који су помогли драматично развоју тих места.

Ердоган: Подржавамо мир на Балкану, настављамо са инвестицијама

Ердоган је поручио је да Турска подржава мир на Балкану и да ће наставити са инвестицијама у Србији.

„На основу моје посете биће изграђено шест фабрика. Обновљени споразум о трговини је ускоро ступио на снагу. Са Вучићем сам поставио нови циљ о трговинској размени од две милијарде долара краткорочно, а пет милијарди дугорочно“, рекао је Ердоган.

Он је оценио да су односи између две земље изузетни, чему је у великој мери, како је рекао, допринос дао његов домаћин председник Србије Вучић.

Велики значај придаје, истакао је Ердоган, трилатералном састанку Србије, БиХ и Турске, који, како је рекао, није дуго одржан.

„Турска игра и наставиће да игра конструктивну улогу у стабилности и добробити Балкана“, каже Ердоган и додаје да његова земља подржава евроатлантски смер региона.

„Наша земља наставиће да ради на подржавању мира на Балкану и да постојеће проблеме оставе за собом. Одржаћемо трилатерални састанак Турске, Србије и БиХ који дуго није одржан. Ми ћемо отпочети пројекат ауто-пута Београд-Сарајево. То ће бити мост мира, који ће повезивати срца народа“, рекао је Ердоган.

Ердоган је  рекао да му је драго што се Србија сагласила да се отвори конзулат Турске у Новом Пазару и истакао да се нада да ће бити од користи свима.

„Покушавамо да помогнемо да земље у региону оставе проблеме за собом, да прошире дијалог и сарадњу“, рекао је Ердоган.

ердоган, састанак

Танјуг (Драган Кујунџић)

Турски председник се надовезао на то што је Вучић цитирао шта је о Турској пре 90 година рекао краљ Југославије Александар Карађорђевић, да су непријатељства са Турском завршена, а да ће се сада радити само на сарадњи.

„Уважени пријатељу, поменули сте пре 90 година краљ Александар је имао прелепу жељу и управо сада председник Александар увиђа ову жељу и верујем ће он на томе радити и желим да вас похвалим с тим у вези“, рекао је Ердоган.

Оценио је да су његови данашњи разговори, и они у четири ока са Вучићем, и састанак високог савета за сарадњу, били веома плодни и да су на то значајан утицај имала залагања председника Србије.

Навео је да је данас потписано девет споразума и да то такође указује колико је плодан био састанак високог савета за сарадњу.

Такође је најавио да ће стратешки састанци убудуће бити одржавани једном годишње у Турској, једном у Србији.

„Документи који су потписани су даље ојачали уговорну основу наших односа“, нагласио је Ердоган.

„Сарадња је досегла изузетан ниво. Ускоро ћемо имати састанак и са представницима пословног света. То су бизнисмени који су омогућили запошљавање широм Србије, али такође хвала Вучићу за подршку нашим привредницима“, рекао је он, додајући да да су турски привредници носиоци инвестиционих активности у Србији да он жели да види наставак тих активности.

Изразио је задовољство што је поново, после две године, посетио Србију, напоменувши да се 2019. година подудара са 140. годишњицом успостављања дипломатских односа између две земље.

„И то је од посебног значаја. Заиста смо имали плодне разговоре. Размотрили смо шта смо до сада урадили, поставили смо нове циљеве, а причали смо и о регионалним дешавањима“, рекао је Ердоган.

Ердоган је захвалио Вучићу на гостопримству и пожелео да сви пројекти који буду покренути током његове посете, буду корисни.

Обилазак изложбе турског Архива
Турски председник Ердоган навео је и да су он и председник Вучић обишли изложбу турског Архива, искористивши прилику да каже колико је поносан на тај Архив.Танјуг/Председништво СрбијеЕрдоган је најавио да се нада да ће до 29. октобра бити отворена у председничком комплексу и библиотека са пет милиона томова књига и која је припремљена, као и Архив, у дигиталном окружењу.

Вучић: Од посебног значаја трилатерала са председником Турске и представницима БиХ, јер то има огроман утицај

Председник Вучић истакао је „да је од посебног значаја сутрашња трилатерала са председником Турске и представницима БиХ, јер то има огроман утицај и значај посебно у тренуцима када је све прилично трусно и када једна искра може да направи много проблема у реигиону“.

На питање какав значај има трилатерални састанак по регион и Вучић и Ердоган су подвукли значај мира и стабилности у региону.

Вучић је, указујући да за два дана има састанак са туроператерима из Турске, и да можемо за годину и по да очекујемо да имамо више од 300.000 ноћења турских држављана у Србији, те и подсећајући на нове турске инвестиције, рекао да је о тако нечему могуће размишљати само ако постоји мир.

вуциц, изјава

Танјуг/Председништво Србије

„За нас је од изузетног значаја што са Турском можемо да разговарамо са БиХ. Постоје предлози да направимо следеће године квадрилатералу, да додамо Руску федерацију. Мислим да је могуће да и то одржимо“, објасио је он.

Вучић је казао да је за нас састанак са БиХ, са земљом са којом имамо највећу трговинску размену у региону, уз учешће велесиле као што је Турска, посебно битан.

„Свака тако пружена рука и добронамерно понашање Турске је од изузетног значаја“, подвукао је он.

Подсетио је да је последњи пут када је Ердоган био у Србији, када су заједно посетили Нови Пазар, турски председник дочекан овацијама, док су њега само Срби поздравили аплаузом.

„На почетку нисам добио аплауз Бошњака, али када сам говорио о томе шта радимо заједно и обећао да ћемо да изградимо све, добили смо аплауз. Људе не занимају сукоби, неће да се тако нешто понови, већ хоће да живе у миру и да имају другачију будућност. Зато сам захвалан Турској и председнику Ердогану“, рекао је он.

Изразио је захвалност што „Турска показује колико јој је значајан западни Балкан и што посвећује нашем региону толику пажњу“.

Ердоган је рекао да су ствари о којима разговарају на трилатералном састанку битне и прекретница, а да аутопут Београд-Сарајево представља пут мира, те да ће имати позитиван утицај на Балкан.

„Неће бити више борби, већ мира за све нас. Мостови на том путу биће мостови између срца, а осмеси на лицу оних који прелазе преко њих биће изрази мира“, нагласио је он.

Ердоган о Косову и Метохији: Вучић дао најприкладнији одговор

Председник Србије Вучић поручио је „да се Турска, кад је реч о косовском питању, води у складу са својим интересима, који су различити од српских, али да је велики помак то што је председник Турске поручио да ће прихватити свако решење до којег дођу Београд и Приштина“.

Турска је признала једнострано проглашену независност Косова, али је Ердоган уочи посете рекао да поздравља преговоре Београда и Приштине и да ће свако решење које се у преговорима постигне, бити прихватљиво за Анкару.

ердоган, изјава, 1

Танјуг (Драган Кујунџић)

Одговарајући на питање новинара упућено турском председнику – да ли сада боље него раније разуме да нису добра решења у којима неко добија све, а неко ништа – Вучић је рекао да се Турска понашала у складу са својим интересима, а да Србија неће добити ништа добро, нити ће бити паметнија ако дели пацке и држи придике Турској.

„Наши интереси по том питању су и даље различити, али му хвала на томе и то је велики помак, што је прихватио да свако могуће решење које бисмо ми постигли са Албанцима буде прихватљиво за Турску“, рекао је Вучић.

Он је додао да је морао да одговори на питање као добар домаћин.

„За нас Србе само једна ствар није добра, ако се не покажемо као добри домаћини. Што не значи да треба да се улизујемо било коме, већ да морамо да водимо рачуна да не увредимо госте“, рекао је Вучић.

Ердоган је потом захвалио Вучићу на том одговору.

„Мој пријатељ је дао најприкладнији одговор“, рекао је Ердоган.

Посебна издања поштанских марака за 140 година дипломатских односа
Председници Србије и Турске, Вучић и Ердоган разменили су посебна издања поштанских маркица, поводом обележавања 140 година дипломатских односа две земље.Танјуг (Раде Прелић)Наиме, поводом тој јубилеја, биће пуштено заједничко издање пригодних поштанских маркица Србија-Турска.Вучић је у шали рекао да је поклон, поштанска марка коју је он добио од Ердогана, већа и боља, и обратио се потпредседнику владе и министру Расиму Љајићу, да би му показао „како су Турци то лепо одрадили“, и да је на маркици коју је добио представљена Стамбол капија у Беогаду, као и Београдска капија у Истанбулу.

Седница високог савета за сарадњу Србије и Турске

Седница високог савета за сарадњу Србије и Турске којој су присуствовали двојица председника одржана је након једноипочасовног састанка двојице државника.

Ердоган је на почетку састанка рекао да очекује изузетно плодан састанак и подсетио на то да Србија и Турска ове године обележавају 140 година дипломатских односа.

вуциц, ердоган, састанак

Танјуг (Раде Прелић)

Турски председник је додао да очекује да ће билатерална сарадња на пољима економије, политике, културе… две земље бити још боља у будућности и пренео срдачне поздраве турског народа и њихову љубав према људима у Србији.

Председник Вучић је захвалио турском председнику што је довео у Србију бројну привредну делегацију и истакао да је робно-трговинска размена две земље у последње две године напредовала.

„У последње две године направили смо велики искорак, робна размена је за 300 милиона виша“”, казао је Вучић.

Председник Србије је казао да су на билатералном састанку разговарали о многим важним темама и изразио уверење да билатерални односи две земље, као и економски могу још напредовати.

Свечани дочек

Вучић је приредио данас свечани дочек испред Палате „Србија“ за Ердогана, који је започео дводневну посету Србији.

Председнике су поздравили припадници Гарде Војске Србије, интониране су химне „Боже правде“ и „Марш независности“, а у част турског председника испаљени су почасни плотуни.

Вучић и Ердоган су се, затим, поздравили и са делегацијама две земље, које чине министри у владама Србије и Турске.

ердоган, вуциц, 3

ТАНЈУГ/ РАДЕ ПРЕЛИЋ/

Председници Србије Турске изразили су уверење да ће билатерални односи две земље и економска сарадња, који су напредовали у последњих неколико година, бити још бољи у будућности.

На почетку састанка у четири ока, Вучић је изразио наду да ће ова, друга посета Ердогана Србији бити још плодотворнија.

Председник Србије је подсетио да су две земље 2017. године имале трговинску размену у обиму од 830 милиона евра и да су још тада констатовали да она треба да премаши милијарду евра.

Крајем прошле године, трговинска размена две земље премашила је милијарду евра.

„Хвала вам на томе и честитам на томе и Турској и Србији“, рекао је Вучић.

Ердоган је изразио уверење да трговинска размена може да премаши и 1,5 милијарди евра.

Вучић је указао да ће њих двојица сутра разговарати и са лидерима БиХ, а Ердоган је истакао да ће ауто-пут Београд – Сарајево, чијем ће званичном почетку градње сутра присуствовати лидери три земље, бити пут мира и пријатељства Србије и БиХ.

Председник Србије је захвалио шефу турске државе на веома добрим билатералним односима, за које је и Ердоган у интервјуу српским медијима рекао да су најбољи у савременој историји.

„Срећни смо што можемо да вас угостимо у Србији. Осећајте се као код куће“, рекао је Вучић.

Ердоган је председнику Србије захвалио на гостопримству.

Он је, такође, подсетио да Србија и Турска ове године обележавају и 140 година од успостављања дипломатских односа.

ердоган, вуциц, аеродром

ПРЕДСЕДНИШТВО СРБИЈЕ

Посета је, имајући у виду њен садржај, посебно низ најављених значајних инвестиција, веома важна за Србију и српску економију, али и за регион, посебно кад је реч о аутопуту Београд – Сарајево.

У присуству Вучића и Ердогана потписано је и низ билатералних докумената и представљено заједничко издање поштанских маркица поводом 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и Турске.

Другог дана посете Вучић и Ердоган биће домаћини на трилатералном састанку Србије, Турске и Босне и Херцеговине коју ће представљати чланови Председништва Жељко Комшић, Милорад Додик, Шефик Џаферовић.

Важнији део посете биће и свечано обележавање почетка радова на изградњи аутопута Београд – Сарајево, на деоници пута Сремска Рача – Кузмин, на којој већ турска компанија “Ташјапи” заједно са српским компанијама изводи радове.

РТС-РТВОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *