ДНС: Ојачати друштвену улогу слободне иформације

Демократски народни савез поводом Дана слободе информација и слободе медија жели да честита свим новинарима и свима онима који се баве слободним приступом информацијама и упути жеље за што већом слободом информација. Схватајући екстремно важну улогу правовремене, тачне и објективне информације, ДНС у сваком тренутку ради на реализацији програмских опредјељења у којима су управо медији […]

среда, мај 2, 2012 / 17:57

Демократски народни савез поводом Дана слободе информација и слободе медија жели да честита свим новинарима и свима онима који се баве слободним приступом информацијама и упути жеље за што већом слободом информација.

Схватајући екстремно важну улогу правовремене, тачне и објективне информације, ДНС у сваком тренутку ради на реализацији програмских опредјељења у којима су управо медији и слобода информација од кључне важности. Медији слободни од економских, политичких и сваких других притисака, новинари чија се професионална и људска права у потпуности уважавају, највиши етички стандарди професије и потпуно уважавање у својој средини представљају окосницу ефикасног функционисања друштва у цјелини.

Њихова стабилна материјална основа, законски и регулаторно уређен медијски систем уједно имају и развојну важност како у друштвено-политичком, тако и економско-материјалном смислу.

Анализирајући досадашња искуства и развој медијског система и у Републици Српској и у БиХ, ДНС стоји на становишту да је потребно и у оквиру институција политичког системе Босне и Херцеговине покренути питања промјена у регулацији електронских медија, у области саморегулације и достизања етичких стандарда професије у области писаних медија, посебно прихватити и успоставити адекватне оквире нових медија, посебно оних везаних за интернет. У овој фази развоја ДНС се залаже за медиј спреман да прати процесе на путу европских интеграција и наглашава да на том путу посебну одговорност имају медији у локалним заједницама чији се значај често занемарује.0 КОМЕНТАРА

  1. Vjerovaću vam da želite slobodu medija,ako mi navedete samo jedan primjer gde se recimo u Prijedoru,kontrolisani lokalni mediji negativno izražavaju o bilo kojem vašem potezu.
    Zato je sve to priča za naivne.Mediji su danas na žalost moćno oružje u vašim rukama.Za neupućene pogledajte bar jednom dnevnik RTV Prijedor.

  2. Зар и ови чубрили и павићеви путари хоће нешто о слободи медија? Уз то све информације о покраденим парама са путева РС и стање хаоса у ЖРС крију ко гуја нокте?x-(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *