Ђилас: Медији су злонамјерни

Замjеник предсjедника Демократске странке Драган Ђилас изјавио је да су нетачна и недобронамjерна медијска нагађања да је он било коме у ДС постављао ултиматуме, тражио оставке, задавао рокове или састављао листе непожељних функционера. „Није тајна да нису сви људи из врха ДС по мом укусу. На срећу, ни ја нисам по њиховом. Оно што нас […]

четвртак, август 16, 2012 / 07:49

Замjеник предсjедника Демократске странке Драган Ђилас изјавио је да су нетачна и недобронамjерна медијска нагађања да је он било коме у ДС постављао ултиматуме, тражио оставке, задавао рокове или састављао листе непожељних функционера.

„Није тајна да нису сви људи из врха ДС по мом укусу. На срећу, ни ја нисам по њиховом. Оно што нас раздваја, поред осталог, јесте моје убеђење да ово није лето у којем ДС треба да буде у ‘купаћим гаћама’. Прошло је сто дана од нашег једног изборног и једног постизборног пораза. Ми, као странка озбиљних људи пред наше чланство још нисмо изашли са анализом узрока и последица силаска са власти”, рекао је Ђилас.

Према његовим речима, ДС нема ни стратешку платформу која представља практични план реорганизације те странке, како би се за годину-две вратила у игру.

„Ми ћутимо. Ми смо још на одмору којег нисмо заслужили, уморни од послова које нисмо или започели или завршили. За то време наши политички такмаци направили су владу, формирали власти на локалном нивоу, успоставили Скупштину, доносе законе, бирају гувернера, шире међународне контакте, овладали су свим инструментима власти”, рекао је Ђилас.

„Ми смо оставили три месеца нашу половину Србије, изузев Београда и Војводине и неколико градова попут Лесковца, Параћина и Ужица – без охрабрења, без заступања интереса грађана, без перспективе, без акције”, рекао је Ђилас, који је и градоначелник Београда.

Он сматра да једну странку чини великом не формат њеног лидера већ начин на који излази из кризе и уздиже се у победнички став, напомињући да је ДС опстала и после разлаза Драгољуба Мићуновића и Зорана Ђинђића, и после Зорановог убиства и да је због тога и пристао да буде њен члан.

Ђилас је оценио да, ако је ДС за осам година исцрпла формулу управљања српским пословима и начин на који је функционисала, па је због тога кажњена од грађана, паметније је да се „без одлагања прилагођава захтевима времена него да паралисана, обамрла од страха и одговорности, одлаже неизбежно суочавање са реалношћу”.

„Да буде јасно, нећу да учествујем ни у старим ни у новим династичким борбама. Нећу да помажем људе који хоће да врате Борису (Тадићу, лидеру ДС) наводне ударце. Нећу ни да подржавам превазиђене рецепте, фабриковано јединство, ћутање Или било чији статус страначке иконе. Нећу ни да делим странку”, поручио је Ђилас.

Он је нагласио да није основно питање ДС и њених присталица хоће ли на челу бити Борис Тадић или Драган Ђилас или неко трећи, већ је, како је навео, животно питање ДС како се странка води, где странка иде и шта ДС значи Србији.

„Ово у чему смо данас није победничка стратегија. Није никаква стратегија. Као да смо усред реанимације, лечења нечијих рањених сујета и повређене таштине. Србија се од избора променила, имам утисак да део ДС настоји да преживи не мењајући ни себе ни странку. То није политика иза које могу да станем”, нагласио је Ђилас.

Заменик председника ДС поручио је да је за њега садашње ћутање и „парализа ДС” већи проблем од самог губитка избора чији резултат зависи од бројних фактора.

„Ово је зависило од нас. Питали смо пре сто дана грађане и добили одговор. Не може да остане исто”, закључио је Ђилас.Оставите одговор