Дјечије позориште носи Фолклорну магију у Кину

Најуспјешнија представа Дјечијег позоришта Републике Српске „Фолклорна магија“ биће изведена од 11. до 26. августа у шест различитих позоришта у кинеском граду Донгуан.

уторак, 7 августа, 2018 / 12:13

Представа „Фолклорна магија“ базирана је на српском фолклору и најбољи је избор за представљање позоришног и културног стваралаштва Српске милионској кинеској публици, а ансамбл који изводи ову представу требало би у Кину да отпутује у четвртак, 9. августа, саопштено је из Дјечијег позоришта Републике Српске.

Домаћин гостовања је Гуангдоншка агенција за позоришни менаџмент „Слон“, а планирано је да, осим извођења представе, тим Дјечијег позоришта Републике Српске посјети вртиће и школе глуме у којима ће, кроз радионице са дјецом, презентовати српску културу и показати могућности креативног учења путем луткарске умјетности.

„Поносни смо што је успјех и вишегодишњи рад `бањалучке куће од снова` препознат и у Азији – колијевци плесног театра, и надамо се да ћемо на достојан начин представити Републику Српску и отворити врата за дугогодишњу културну сарадњу и размјену умјетничких садржаја између Народне Републике Кине и Српске“, наводи се у саопштењу.

Ова турнеја у Кини наставак је сарадње започете средином прошле године, када је Дјечије позориште посјетила кинеска делегација, а Дјечије позориште Републике Српске је у новембру, уз подршку Владе Републике Српске, одржало изложбу од 107 лутака и 20 маски из представа које су претходних пет деценија постављене на сцену овог позоришта.

Сарадња ће бити настављена у октобру у Бањалуци када ће ансамбл позоришне представе из Кине гостовати на 17. Међународном фестивалу позоришта за дјецу.

Представа „Фолклорна магија“ освојила је бројне награде на међународним фестивалима и одушевила публику многих европских градова као што су Франкфурт, Линц, Братислава, Суботица, Бугојно, Сарајево, Котор, Београд, Киров, Рибинск и други.

Ријеч је о етно-музичком луткарском спектаклу у којем, у фуриозном темпу, шест глумаца уз игру и музичку подлогу од најљепших српских мелодија, изводи етиде са већ заборављеним предметима из фолклора дајући, кроз низ слика и мотива из живота, причу о најделикатнијим људским питањима.

Представа се изводи без ријечи, па самим тим захтијева врхунску анимацију и прецизност и кореографије и игре.

Аутор и редитељ представе је Боњо Лунгов, сценографију потписује Дилијана Парванова, а лутке Константин Каракостов. Улоге су повјерене Свјетлани Андрић, Божани Бијелић, Александри Спасојевић, Драгану Бањцу, Алексансандру Бланићу и Ђорђу Јанковићу.Оставите одговор